Witam Wszystkich
Nadszedł czas, aby zacząć myśleć ekonomicznie i porzucić trzylitrowego diesla, bo liczby nie kłamią. Jak policzyłem ile mniej w opłatach i w paliwie będzie mnie kosztować taki Auris, to złapałem się za głowę. Czytam i oglądam, postaram się głupich pytań nie zadawać, bardziej interesują mnie subiektywne opinie użytkowników, a już takie mające odniesienie do innych aut w szczególności. Z góry dziękuję jeżeli komuś będzie się chciało coś napisać.
Wstępnie będę celować w Aurisa II 2013-15 na rynku jukej, bo tutaj mieszkam (?7-8k). Kiedyś zaliczyłem jazdę testową nóweczką, ale byłem wtedy na etapie katowania Celiki i prowadzenie hybrydy wzbudzało wtedy we mnie emocje jakbym był pasażerem, dziś już jednak jestem starszy i bardziej odpowiedzialny i w ogóle zen.
1. Czy naprawdę poza częściami serwisowymi nie bardzo jest co wymieniać przed 400,000km? Tak się mówi przynajmniej o Priusach, czy z Aurisem będzie podobnie? Bo nie wiem czy spinać się na niski przebieg jeżeli nie ma to aż takiego znaczenia.
2. Przeglądałem wersje wyposażenia (ogólnie jestem z tych, dla których ważniejszy od wyposażenia kabiny jest silnik). Czy praktyczna różnica pomiędzy Icon a Excel lub Business ma aż takie znaczenie? Automatyczna klima, elektryczne lusterka i fajne stereo mi wystarczy, a jakby było grzanie pupy to już w ogóle byłby luksus nie z tej ziemi. Nawigację wolę tę z googlemaps, bo pokazuję informacje o korkach.
3. Fotelik dla dzieciaka. Nie podejrzewam, że napotkam tu na jakieś niespodzianki, ale lepiej zapytam?
4. No właśnie, i dlaczego Auris a nie Prius (III)? Wygląd pomijam. Prowadzenie? Bo niezawodność chyba podobna?