Autor Wątek: Carina E 3sfe za wysokie ładowanie alternatora - jaka przyczyna?  (Przeczytany 1852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Robee

• Prawie Toyot
Witam

W mojej Carince przepaliły mi się dziś obie żarówki świateł mijania - jednocześnie.
Po założeniu zapasowych używek to samo.
Zauważyłem, że dziwnie jasno świecą pozostałe żarówki, co mi zasugerowało zbyt wysokie napięcie ładowania.
Pomiar pokazał do 17,16 V na biegu jałowym!!!!!
Pierwsze, co mi przyszło do głowy, to oczywiście regulator napięcia, ale po poczytaniu forów niektórzy wypowiadali się, że mogą to też być problemy z jakością połączeń przewodów alternatora.
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Dodam, że alternator, to Bosch 0123325003 (27060-03040).
Będę wdzięczny za pomoc.

Offline zuoo

• Toyot Chodzacy
Odp: Carina E 3sfe za wysokie ładowanie alternatora - jaka przyczyna?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2019, 06:59:18 »
Raczej regulator napięcia. Szukaj używki. :)
cZŁOwiek  .. zło jest w każdym z Nas ..

Offline zwida

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Listopada 2019, 12:41:37 »
Ja miałem w 4AFE. Skończyło się wymianą alternatora. Cena regulatora przewyższała cenę używanego alternatora. Objawy były fajne, bo podczas jazdy wskazówki z licznika poziomu paliwa oraz temperatury silnika, podnosiły się do góry. Akumulator zagotowany, ale podział jeszcze 5 lat.
zwida

Offline Robee

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Grudnia 2019, 18:02:58 »
U mnie to samo: regulatory pasujące bez kombinacji do mojego alternatora przestały już być produkowane :-(
Temat załatwiłem oddając go do naprawy do specjalistów i w 2 godziny był do odbioru :grin:
Koszt wcale nie większy, gdybym kupił regulator i sam go wymienił, a przynajmniej blisko mam z ewentualną reklamacją.
Dodatkowo wymienili jeszcze pierścienie komutatora, bo były już mocno wytarte przez szczotki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl