Autor Wątek: Auris 1.6 LPG automat  (Przeczytany 11168 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nutoski

• Toyot Leżący
  • *
Auris 1.6 LPG automat
« dnia: 19 Listopada 2019, 15:58:29 »
Witajcie!
Proszę Was o radę ws. zakupy Aurisa kombi 2014 na gazie. Instalka BRC zakładana w salonie Toyoty w 2014, ponad 140kkm w tej chwili, automatyczna skrzynia (bardzo mi zależało). Auto z polskiego salonu. Chodzi mi o opinie nt. współpracy tego silnika z lpg. Cokolwiek wskażecie, będę wdzięczny.
Aha, i czy hybryda czy właśnie 1.6 + gaz (autem jeździłbym jako kierowca Uber.)

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris 1.6 LPG automat
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2019, 15:59:24 »
Witajcie!
Proszę Was o radę ws. zakupy Aurisa kombi 2014 na gazie. Instalka BRC zakładana w salonie Toyoty w 2014, ponad 140kkm w tej chwili, automatyczna skrzynia (bardzo mi zależało). Auto z polskiego salonu. Chodzi mi o opinie nt. współpracy tego silnika z lpg. Cokolwiek wskażecie, będę wdzięczny.
Aha, i czy hybryda czy właśnie 1.6 + gaz (autem jeździłbym jako kierowca Uber.)
Tylko hybryda z gazem
A tym uberem sie tak głośno nie chwal
Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline nutoski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2019, 16:13:12 »
Widzisz, jeździłem testowo Aurisem hybrydą i strasznie to uciążliwe: głośna praca skrzyni, auto wolno się rozpędza, wręcz 'zamula'. Dlatego mam pomysł zakupu 1.6 z gazem BRC, założonym u dealera w roku kupna auta (chyba od nowości).  Auto spala 8-9 l gazu w mieście, parownik wymieniony rok temu na nowy.
Niejeden taksówkarz wskazuje, iż praca klasycznej skrzyni bardziej mu/jej pasuje. Chodzi mi o współpracę tego motoru z LPG (trwałość). Słyszę np., iź motory 2.0 i 1.8 nie jeżdżą na gazie najlepiej.
Bardzo Was proszę o podzielenie się wrażeniami. Może ktoś ma taki zestaw (1.6 + istalacja gazowa).
A co do Ubera, dopiero zamierzam w to wejść. Od nowego roku wchodzi nowa ustawa o przewozach pasażerskich i nie będzie problemu z uzyskaniem licencji i utarczkami z korporacjami taxi (np. nasyłanie kontroli ITD)...

Offline camillo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2019, 17:22:49 »
Witam,

posiadam auris II mr 13 z lpg.
Co prawda dopiero niedawno montowany tez brc a dokladnie BRC SEQUENT 32 OBD...

Nie widać różnicy przy jeździe między gaz a benz., spalanie w mieście przedział 8-9l lpg.
Silnik 1.6 aurisa jest idealny pod lpg. Słabsze jakotako po japońsku , ale 1.6 jest ok.
Ładnie pracuje w sumie żadnej różnicy nie widzę oprócz tej w oszczędności.
Oczywiście dotrysk paliwa. I nie baw się w żadne lubryfikatory (koszt ok. 600zl przy montażu) bo dotrysk w zupełności wystarczy.
To nie mój pierwszy samochód z instalacją lpg , ale wszyscy gazownicy u których byłem jak i opinie na internecie potwierdzają, że toyotka ma dobry silnik do gazu - ogólnie jak prawie że każdy japończyk. Wcześniejszy samochód z lpg mitsubishi i zrobione 200tys na lpg przez 10 lat bez żadnych komplikacji (tylko wymiana filtrów i reduktora).

Co do montażu lpg w aso toyoty to nie wiem na ile to prawda , ale oni się tym nie zajmują u siebie(info od znajomego co pracował w aso).
Zlecają to firmom zewnętrznym tylko kasują lepiej za tą usługę jako pośrednik. Jak ostatnio widziałem taki warsztat gdzie rzekomo toyota oddaje do zagazowania i ich opinie to załamałem ręce. Osobiście zawsze wole sam zagazować autko niż takowe kupić. Pozdrawiam

PS:
Butla 62 l (wchodzi realnie 47 l gazu). Kosztem miejsca na zestaw naprawczy i dolny bagażnik , ale warto.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2019, 17:24:37 wysłana przez camillo »

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopada 2019, 17:29:16 »
głośna praca skrzyni,
Jakiej skrzyni? Jak juz to słyszałeś silnik spalinowy.

I potwierdzam jak kolega powyżej. Kup i sam zleć złożenie w dobrym warsztacie.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2019, 17:31:59 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline nutoski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopada 2019, 18:06:57 »
Masz oczywiście rację, powinno być "głośna praca silnika przy mocnym przyspieszaniu na CVT".
Instalacja w aucie już jest, zamontowana we współpracy z ASO Toyoty w Poznaniu w 2014 (akurat w latach 14' i 15' montowali chyba głównie BRC). Na razie spisuje się b. dobrze. Dla mnie ważne też, że ten konkretny Auris 1.6 VVT ma automat.
Jeśli instalacja poprawnie założona (tak zakładam), to zrobi jeszcze 150kkm?
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2019, 19:11:31 wysłana przez fazibazi »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2019, 18:08:49 »
Widzisz, jeździłem testowo Aurisem hybrydą i strasznie to uciążliwe: głośna praca skrzyni, auto wolno się rozpędza, wręcz 'zamula'.
Hybryda i 1,6 automat mają taki sam czas do setki, a z tego co pamiętam od 80 do 120 hybryda przyspieszy szybciej niż 1.6, wiem nie wiem o jakim zamykaniu piszesz.

I hybryda i 1,6 mają przekładnie bezstopniowe. Nie jeździłem 1,6 ale podejrzewam, że doznania akustyczne będę podobne.
« Ostatnia zmiana: 19 Listopada 2019, 18:12:22 wysłana przez Jasio »

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopada 2019, 18:43:47 »
Ja ma aurisa II z 2014 roku. W chwili odbioru auta zamontowano instalację BRC sequent 24 z lubryfikatorem. Ogólenie rewelacja, nic się nie dzieje, chodzii idealnie. Instalacja montowana w ASO przez firmę zewnętrzną. Polecam. Teraz zastanawiam się nad nową Corollą Sedan z silnikiem 1.6 i też do niej zamontowałbym gaz.

Offline nutoski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopada 2019, 20:30:10 »
hybryda i 1,6 mają przekładnie bezstopniowe. Nie jeździłem 1,6 ale podejrzewam, że doznania akustyczne będę podobne.
Czy 1.6 ma CVT? Czy kolega Akwarysta6 może to potwierdzić? Bo wg. moich informacji jest tak przekładnia klasyczna (kinetyczna)...

Offline nutoski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Listopada 2019, 20:32:00 »
Czy kolega Akwarysta6 może to potwierdzić?
Sorry, założyłem, że masz automat, ale nie wiem, czy poprawnie.  :grin:

Offline nutoski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Listopada 2019, 21:18:42 »
chwili odbioru auta zamontowano instalację BRC sequent 24 z lubryfikatorem. Ogólenie rewelacja, nic się nie dzieje, chodzii idealnie. Instalacja montowana w ASO przez firmę zewnętrzną. Polecam.
Jak z realnym spalaniem w jeździe miejskiej wg Twoich doświadczeń (gaz + benzyna)? Ile auto ma w tej chwili przejechane i co robiłeś przy instalacji?

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Listopada 2019, 21:19:08 »
Witam. @nutoski moim głównym argumentem kupna hybrydy(Prius 3) nie było to że jest ekonomiczny, lecz to że automat w hybrydach jeśli chodzi o awaryjność zostawił daleko w tyle inne auta z automatem. Nie natrafiłem na żaden artykuł mówiący o awarii e-CVT. Poczytaj o innych autach z automatem.  Jeśli chcesz pracować na Uberze to najlepszym rozwiązaniem jest toyota hybryd + LPG. 

Offline nutoski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Listopada 2019, 21:36:26 »
w hybrydach jeśli chodzi o awaryjność zostawił daleko w tyle inne auta z automatem
To ważne. Dziękuję Ci za post.
Czy możesz pomóc jednoznacznie rozstrzygnąć, czy w 1.6 Valvematic jest CVT czy "zwykły" automat?
Auto, które biorę pod uwagę miało wymieniony olej w skrzyni przy 120kkm; ogólnie klasyczne automaty montowane w Toyocie mają b. dobre noty wg tego, co czytałem...

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Listopada 2019, 21:56:19 »
czy w 1.6 Valvematic jest CVT czy "zwykły" automat?
Tego nie wiem. Miałem Corollę 1,6 automat 2003r. 4 biegi automat, w mieście(Wrocław) spalanie powyżej 10l benzyny.

CVT to nie to samo co e-CVT, e-CVT występuje tylko  w hybrydach, i właśnie jak pisałem wcześniej e-CVT są nie do zaje......

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Listopada 2019, 22:08:08 »
w hybrydach jeśli chodzi o awaryjność zostawił daleko w tyle inne auta z automatem
To ważne. Dziękuję Ci za post.
Czy możesz pomóc jednoznacznie rozstrzygnąć, czy w 1.6 Valvematic jest CVT czy "zwykły" automat?
Auto, które biorę pod uwagę miało wymieniony olej w skrzyni przy 120kkm; ogólnie klasyczne automaty montowane w Toyocie mają b. dobre noty wg tego, co czytałem...

Jeśli to 2014 Auris, to CVT. Jeśli olej regularnie zmieniany to będzie jeździć, choć na taryfę brałbym HSD.
3VZ.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl