Autor Wątek: Auris 1.6 LPG automat  (Przeczytany 11182 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris 1.6 LPG automat
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Listopada 2019, 11:34:28 »
hybryda i 1,6 mają przekładnie bezstopniowe. Nie jeździłem 1,6 ale podejrzewam, że doznania akustyczne będę podobne.
Czy 1.6 ma CVT? Czy kolega Akwarysta6 może to potwierdzić? Bo wg. moich informacji jest tak przekładnia klasyczna (kinetyczna)...
Ja ma akurat manualną skrzynię biegów.
chwili odbioru auta zamontowano instalację BRC sequent 24 z lubryfikatorem. Ogólenie rewelacja, nic się nie dzieje, chodzii idealnie. Instalacja montowana w ASO przez firmę zewnętrzną. Polecam.
Jak z realnym spalaniem w jeździe miejskiej wg Twoich doświadczeń (gaz + benzyna)? Ile auto ma w tej chwili przejechane i co robiłeś przy instalacji?
Auto ma 80000km przebiegu. W mieście spalanie około 9l. Ostatnio jak jechałem na wakacje do Macedonii, to wynik spalania miałem około 7l. Jedyne co zrobiłem teraz przy lpg to nowy reduktor, bo puszczał gaz i po postoju gorzej palił, bo zalewało gazem świec. Nie obawiaj się w ogóle lpg w Toyocie, nie ma żadnych z tym problemów. Na przyszły rok kupuje corolle w sedanie i też ją zagazuje, bo tam jest jeszcze ten silnik 1.6, a nie jakiś 1.2t. 
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2019, 19:33:37 wysłana przez fazibazi »

Offline nutoski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 20 Listopada 2019, 11:45:34 »
Jeśli to 2014 Auris, to CVT. Jeśli olej regularnie zmieniany to będzie jeździć, choć na taryfę brałbym HSD.
Czy w skrzyni e-CVT wersji hybrydowej też należy wymieniać olej? Jeśli tak, jak często to robicie?
moim głównym argumentem kupna hybrydy(Prius 3) nie było to że jest ekonomiczny, lecz to że automat w hybrydach jeśli chodzi o awaryjność zostawił daleko w tyle inne auta z automatem. Nie natrafiłem na żaden artykuł mówiący o awarii e-CVT.
@mbauris: Jak wygląda sprawa obsługi serwisowej e-CVT w Priusie?
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2019, 19:34:06 wysłana przez fazibazi »

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Listopada 2019, 14:41:39 »
@mbauris: Jak wygląda sprawa obsługi serwisowej e-CVT w Priusie?

Wymiana oleju co ok 60tys, poczytaj w dziale Priusa
"Wymiana płynu (oleju) w przekładni "

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Listopada 2019, 15:38:45 »
Jeśli to 2014 Auris, to CVT. Jeśli olej regularnie zmieniany to będzie jeździć, choć na taryfę brałbym HSD.
Czy w skrzyni e-CVT wersji hybrydowej też należy wymieniać olej? Jeśli tak, jak często to robicie?

Toyota przewiduje konieczność wymiany oleju w skrzyni tylko przy intensywnej eksploatacji. Należy wtedy wymieniać olej co 6 lat lub 90 tys km. Przy normalnej eksploatacji wymagana jest tylko inspekcja stanu oleju co 4 lata lub 60 tys km. Ciężko jest sprawdzić stan oleju więc taniej wychodzi wymienić. Ciekawe czy ASO sprawdza stan oleju w przekładni.

https://www.toyota-tech.eu/MS/PDFS/4ebad8ab76bc4a70ac358b024461a781.pdf

Jako bonus filmik Profesora Chrisa o tym jak zbudowana jest skrzynia e-CVT.
https://youtu.be/PEJnnZhOaGI?t=602

Cytuj (zaznaczone)
W tej skrzyni nic nie ma ;)
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2019, 15:44:43 wysłana przez mariuszs »

Offline nutoski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Listopada 2019, 16:19:27 »
Hybryda i 1,6 automat mają taki sam czas do setki, a z tego co pamiętam od 80 do 120 hybryda przyspieszy szybciej
Czy praca przekładni e-CVT w hybrydzie a CVT w benzynie różni się (choćby przez wzgląd na silnik elektryczny)?
Czy ktoś, kto jeździł i tym i tym, mógłby coś napisać?
No cóż, zdaje się, że w e-CVT nie ma łańcucha a olej nie pełni tak istotnej funkcji, jak w zwykłym łańcuchowym CVT, bo tam jest silnik elektryczny i inaczej przenoszony jest napęd. Czy właściwie to rozpoznałem?
zdaje się, że w e-CVT nie ma łańcucha a olej nie pełni tak istotnej funkcji, jak w zwykłym łańcuchowym CVT
I dlatego e-CVT prawie nie ulegają awariom...
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2019, 19:37:31 wysłana przez fazibazi »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Listopada 2019, 18:28:13 »
No cóż, zdaje się, że w e-CVT nie ma łańcucha a olej nie pełni tak istotnej funkcji, jak w zwykłym łańcuchowym CVT, bo tam jest silnik elektryczny i inaczej przenoszony jest napęd. Czy właściwie to rozpoznałem?

W zwykłym CVT olej ma ciężkie życie. Filmik od Profesora Chrisa w temacie:

https://www.youtube.com/watch?v=7VBCIXcldf4&feature=youtu.be&t=467

W e-CVT nic się nie dzieje, raz zestawione zębatki  kręcą się wolniej lub szybciej, nie ma dużych tarć.

CVT:

e-CVT:
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2019, 18:49:46 wysłana przez mariuszs »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Listopada 2019, 18:49:40 »
Ja jezdzilem cvt, jezdze hybryda i 1.6.
Hybryda lepiej przyspiesza tylko czasem efekty dźwiękowe są inne - trzeba się przestawić.
Cvt buczy ( nie wyje tylko dźwięk jest jednostajny) głośniej od hsd.
Dodatkowo cvt strasznie muli gdy jedziesz spokojnie i chcesz nagle przyspieszyć - w dziale verso pisałem o porównaniu verso 1.6 do 1.8 cvt.

Podsumowując - szukaj HSD i sam zakładaj gaz.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Listopada 2019, 18:54:51 »
Szczerze odradzam kupowania auta z lpg, szczególnie nie polecam BRC i Landi Renzo o lubryfikatorze nie wspomnę.
Toyota Corolla SD 2018

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Listopada 2019, 20:03:31 »
Raczej wynika to z Twojej małej wiedzy o LPG i pewnie z papranego montażu w Twoim aucie .
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Listopada 2019, 20:47:09 »
Raczej wynika to z Twojej małej wiedzy o LPG i pewnie z papranego montażu w Twoim aucie .

A ja się zgodzę z yunior81.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Listopada 2019, 21:50:25 »

Nie znasz mnie ani mojej wiedzy na temat lpg a stawiasz tezę, ze jest ona mała ;)...... no cóż szanuje twoje przemyślenia, natomiast ja mam inne.
Jeśli zaś chodzi o spaprany montaz w moi samochodzie to wyglada on tak http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,47322.0.html proszę o pokazanie poprawnego montazu BRC i Landi, z chęcią obejrze i wymienię spostrzeżenia. Oczywiście proszę o bardzo dokładne zdjęcia a nie tylko spod maski, ze instalacja została tam wrzucona.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2019, 21:54:26 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Listopada 2019, 18:47:56 »
Napisałem elaborat ale przypadkowe kliknięcie skasowało mi strone :P  Więc napisze krótko, Prawidłową instalacje poznać tylko po trzech krokach.
1: właściwy dobór podzespołów
2: fachowy montaż
3: regulacja

Jeżeli jedno z powyższych będzie żle zrobione ( tylko 3 opcje można naprawić bezboleśnie, 1 opcje można zmodyfikować i zamontować inne części ) to nie pomoże nic. Także wybór firmy jest kompletnie nie trafiony bo nie obronisz tego zdania o złej instalacji BRC i Landi Renzo dlatego uznałem iż posiadana wiedza jest nikła. Mi nie potrzebne zdjęcia tylko kilometry bez żadnej awarii a na powyższych zrobiłem prawie 200tyś razem, znajomi też nie narzekali. Poprzednio jak i teraz mam Stag lecz nie ze względu że tamte byłe złe.

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 21 Listopada 2019, 20:13:47 »
Obecnie mam STAGA. W przeszłości wielokrotnie miałem zarówno instalacje BRC jak i Landi Renzo. Pierwsze BRC to instalacje gaźnikowe.
Na BRC przejechałem kilkaset tys. km, na LR mniej i nie mogę powiedzieć złego słowa o obu instalacjach.
Są to bardzo przyzwoite instalacje i jeśli był jakiś problem to zawsze leżał po stronie gazownika a nie użytych podzespołów.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 21 Listopada 2019, 21:36:44 »
fachowy montaż

Nie ma takiej możliwości, żeby fachowo i prawidłowo zamontować listwę wtryskiwaczy - bez względu na producenta. A BRC i Landi pojedynczo nie występują. Montaz instalacji lpg ma być  odwzorowaniem zasilania benzynowego. Chciałbym się zapytać, czy ktoś z forumowiczów widział wtryski benzynowe lub diesla zamontowane na kilku lub kilkunasto centymetrowych wężykach ?
Toyota Corolla SD 2018

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 21 Listopada 2019, 23:33:07 »
No tak fachowy montaż jest niemożliwy według Ciebie a jednak działa to idealnie :).  Producenci instalacji i samochodów montujący je fabrycznie też się pomylili .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl