Autor Wątek: RAV4 V. Prime - PlugIn  (Przeczytany 79285 razy)

Offline mart66

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 V GR
Odp: RAV4 V. Prime - PlugIn
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Stycznia 2020, 13:22:45 »
jak będzie podświetlanie otwierania szyb to kupuję następną taką ravkę, brak w obecnej niby najlepiej wyposażonej wersji to najbardziej wkurzająca rzecz w tym aucie , często muszę komórką oświetlać żeby znaleźć np. składanie lusterek, dramat...

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Stycznia 2020, 13:53:59 »
Wystarczy zakupić taki przełącznik i podmienić w obecnej wersji hybrydy. Zakładam na 90% że będzie pasowało 1:1. A sama wymiana to 5minut. Mam w planach to zrobić jak tylko dostanę swoją RAVkę okolice maj/czerwiec. A jak nie to będę próbował dopasować coś z CHR albo CAMRY. Zgodnie z info na US forum, powinny pasować, przynajmniej tak jest u nich. W UE nie znalazłem jeszcze oficjalnej informacji czy można coś podmienić.

Oby tylko cena tego przełącznika nie powaliła.
« Ostatnia zmiana: 27 Stycznia 2020, 13:55:54 wysłana przez Skylog »

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Stycznia 2020, 09:44:12 »
Wystarczy zakupić taki przełącznik i podmienić w obecnej wersji hybrydy. Zakładam na 90% że będzie pasowało 1:1. A sama wymiana to 5minut. Mam w planach to zrobić jak tylko dostanę swoją RAVkę okolice maj/czerwiec. A jak nie to będę próbował dopasować coś z CHR albo CAMRY. Zgodnie z info na US forum, powinny pasować, przynajmniej tak jest u nich. W UE nie znalazłem jeszcze oficjalnej informacji czy można coś podmienić.

Oby tylko cena tego przełącznika nie powaliła.

Jest taki przełącznik w camry z tego co mi sie udało wyszukać.
A tu jest film z podmianki z numerami przełącznika ale z US
https://www.youtube.com/watch?v=kgs2Bp70S_w

Numer części
Part info. Driver Front Door Switch Driver's Pn: 84040-06070 Fits 18 CAMRY

Offline Mazur1337

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Stycznia 2020, 10:01:27 »
Identyczny jest w CHR

https://allegro.pl/oferta/toyota-c-hr-chr-przelacznik-panel-szyb-2016-7571848052

Można kupić za rozsądne pieniądze.

Wymiana też nie jest problematyczna z tego co widać na filmiku z YT.

Uważajcie na wersje od aut z UK. Nie wiem czy ma to znaczenie ale chyba lepiej nie ryzykować. Potem klawisz kierowcy będzie otwierał szybę pasażera :)
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2020, 10:11:11 wysłana przez Mazur1337 »

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Stycznia 2020, 10:56:44 »
Identyczny jest w CHR

https://allegro.pl/oferta/toyota-c-hr-chr-przelacznik-panel-szyb-2016-7571848052

Można kupić za rozsądne pieniądze.

Wymiana też nie jest problematyczna z tego co widać na filmiku z YT.

Uważajcie na wersje od aut z UK. Nie wiem czy ma to znaczenie ale chyba lepiej nie ryzykować. Potem klawisz kierowcy będzie otwierał szybę pasażera :)

Tak to jest to. Przynajmniej po wtyczce widzę ze powinno pasowac. Juz zamówiłem i sprawdze jak dojdzie :)

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Stycznia 2020, 12:03:54 »
Daj proszę znać czy udało się zamontować i jaki nr części był tej od CHR.

Offline MarioSl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Stycznia 2020, 13:49:33 »
oczywiscie nawet zdjecie zrobie ale moze w innym watku

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 19 Lutego 2020, 15:05:49 »
Na norweskiej stronie Toyoty pojawiła się RAV4 Prime w zamówieniach. Porównałem ceny tego samego modelu w wersji podobnej do naszej Selection i różnica w cenie wychodzi około 11200zł.

W sumie "niewiele" bo patrząc na to RAV4 Selection Prime powinna kosztować do 180000zł. Co już zaczyna się robić bardzo interesujące. Tylko drugie pytanie jak długo przyszłoby czekać na dostawy do PL. Myślę że początek 2021 bardzo realny bo sprzedaż ma ruszyć druga połowa 2020.

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 19 Lutego 2020, 15:24:09 »
Na norweskiej stronie Toyoty pojawiła się RAV4 Prime w zamówieniach. Porównałem ceny tego samego modelu w wersji podobnej do naszej Selection i różnica w cenie wychodzi około 11200zł.

Jeśli by tak było to faktycznie dobra cena, w każdym razie porównywalna do samochodów z grupy PSA. Zobaczymy jak wypadnie w testach.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 19 Lutego 2020, 16:55:00 »
czy ten napęd już funkcjonuje w jakiejś toyocie?

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Lutego 2020, 21:27:07 »
czy ten napęd już funkcjonuje w jakiejś toyocie?
Jeżeli, dobrze zrozumiałem. To tam, nie będzie zmian w "napędach", silnik spalinowy ten sam, być może tylko w mocniejszej specyfikacji (takiej jak Highlander), reszta pewnie bez zmian.
Co do ceny, to "dopłata" tylko 11k, była by bardzo atrakcyjna. Z drugiej strony nie ma tam nic co miało by więcej kosztować, Toyota nie chwali się aby tam miała być zastosowana jakaś super/hiper automatyka. Jako właściciel hybrydy, gdyby miał ponowny wybór to bez wahania bym dopłacił, bo to faktycznie by się mi zwróciło finansowo no i trochę frajdy z tych 6s do 100 :)
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2020, 21:36:35 wysłana przez SylB »

Arst

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Lutego 2020, 09:35:39 »
Jeżeli, dobrze zrozumiałem. To tam, nie będzie zmian w "napędach", silnik spalinowy ten sam, być może tylko w mocniejszej specyfikacji (takiej jak Highlander), reszta pewnie bez zmian.
Silnik jest ten sam - 2.5 Dynamic Force, ale cały napęd to zupełnie inna bajka. Przede wszystkim zupełnie inne akumulatory litowo-jonowe (zamiast niklowo-wodorkowych) o większej pojemności. A większe aku - to większa moc potrzebna do ich ładowania - a to oznacza zupełnie nowe motogeneratory (stąd też zapewne aż 306KM mocy systemowej).

Do tej pory Toyota ma tylko jednego plug-ina - Priusa, ale tam jest wciąż jednostka 1.8. Pytanie, czy reszta elektryki będzie podobna/przeszczepiona, czy RAV4 Prime dostanie całkowicie nowe rozwiązania?
Ja bym podchodził do tego z dystansem - owszem, mają doświadczenie w hybrydach, ale tłuką wciąż tą samą technologię od 20 lat. Niekoniecznie musi to dać przewagę przy produkcji PHEVów.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Lutego 2020, 10:29:09 »
Kusi mnie Prime, tym więcej jak się okaże różnica w cenie około 11k. Ale jest kilka ale przez które raczej nie będę zmieniał zamówienia mojej Hybrydy:
- plugin, u mnie w garażu podziemnym nie mam możliwości ładowania baterii, to samo pod pracą (testowałem SUPERB plugin i tam jeśli silnik ładował baterie to spalanie przy 1.4 TSI 12 litrów)
- baterie litowo-jonowe, drogie w ewentualnej wymianie. Gorzej znoszące różnice temperatur niż obecnie stosowane
- stosunkowo nowe rozwiązanie, nie wiemy jak będzie z użytkowaniem
- długość oczekiwania na auto, nie mamy informacji kiedy pierwsze egzemplarze trafią do PL
- większa waga auta?

Z plusów:
- cena jeśli różnica między "bogatą" hybrydą a PRIME wyniesie nie więcej jak 11k
- moc i przyspieszenie
- pompa ciepła do ogrzewania auta (w Priusie działa super)
- w końcu jakiś zasięg na baterii

Offline marian325

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Lutego 2020, 11:57:26 »
Czekam równiez z utesknieniem na ten model i jazde próbna.
Mam nadzieję, ze mnie nie rozczaruje osiagami.
Skoro tam bedzie 306km, to musi sie zbierac lepiej niz moja stara v6 3,5.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Lutego 2020, 12:54:37 »
No 5,8 sekundy do 100 na pewno da bardzo dużo frajdy, tym bardziej że napęd 4X4 RAV4 pozwala dynamicznie przyspieszać. Ale musisz pamiętać że maksymalne osiągi są dostępne przy odpowiednim naładowaniu baterii.

To samo dotyczy obecnej generacji hybrydy. I w kilku filmikach na YT było to widać gdzie 4X4 RAV4 potrafiła zejść do 7,5 sekundy a za chwilę w drugiej próbie powyżej 8s.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl