Autor Wątek: RAV4 V. Prime - PlugIn  (Przeczytany 79457 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline flymore

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: RAV4 V. Prime - PlugIn
« Odpowiedź #75 dnia: 01 Lipca 2020, 22:57:39 »
Moze Suzuki bedzie tansze! Ale jaja! Suzuki sprzedaje Toyote Rav4 hybrid z 306KM pod mask od jesieni pod nazwa Across. Juz wiadomo dlaczego Toyota wprowadza do Europy ten model. Bo im bylo glupio ze sprzedali technologie do Suzuki i to nie oni beda prekursorem tego segmentu tylko Suzuki.

https://moto.pl/MotoPL/7,170318,26090231,zupelnie-nowy-suv-od-suzuki-oto-across-na-pewno-skads-kojarzycie.html#s=BoxMotMT

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Właśnie niedawno o tym czytałem! Oprócz delikatnych zmian wizualnych nic innego się nie zmienia, no może wyjątkiem może być napęd, który będzie tylko plug-in. I cena, Suzuki pewnie będzie droższe.
Szczerze mam mieszane uczucia co do tego ruchu, trudno jest mi go zrozumieć. Wychodzi na to, że na drodze będziemy mogli spotkać 2 takie same samochody pod innym brandem... :wallbash:
Brzmi jak artykuł na prima aprilis.
Gdybym wiedział to już na 100% bym nie kupił Rav4.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #76 dnia: 01 Lipca 2020, 23:03:37 »
Tez pomyslalem ze to prima aprilis bo brzmi naprawde groteskowo. Jak Suzuki SX4 i Fiat Sedici. Masakra!

Arst

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 02 Lipca 2020, 09:26:07 »
Szczerze mam mieszane uczucia co do tego ruchu, trudno jest mi go zrozumieć. Wychodzi na to, że na drodze będziemy mogli spotkać 2 takie same samochody pod innym brandem... :wallbash:
Właściwie, to nic nowego. Historia zna takie przypadki :-). Ja uważam, że ten trend będzie narastał.

Powód jest prosty: co raz bardziej restrykcyjne normy emisji CO2 nakładane na koncerny (na razie głównie w EU, ale z czasem pewnie wszędzie).
Dlatego każdy producent chce szybko (i możliwie tanio) zwiększyć udział aut bezemisyjnych w swojej ofercie.
Można robić jak FCA - przytulić się do Tesli i płacić grube miliony Muskowi, zamiast rozwijać własną technologię, albo jak tutaj Suzuki - kupić gotową platformę od Toyoty, dokleić swoje logo "na szybko" i sprzedawać pod własnym brandem. To by też tłumaczyło dlaczego tylko wersja plug-in - bo zwykła hybryda im się nie opłaca.

Tylko jak o tym czytałem jakieś pół roku temu, to szczerze myślałem, że to będzie inny samochód, że może wskrzeszą Grand Vitarę, albo że to będzie przynajmniej różnica na poziomie Toyota Supra vs. BMW Z4, albo Fiat 124 vs. Mazda MX-5. A nie takie "ctrl+c, ctrl+v".
Cóż... takie czasy. Obawiam się, że wysyp takich klonów jest dopiero przed nami...

Z drugiej strony, jeśli Suzuki zróżnicuje poziomy wyposażenia względem Toyoty, dorzuci coś ekstra, albo powalczy ceną - to może być ciekawa alternatywa.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Lipca 2020, 09:29:06 »
W artykule bylo napisane ze Suzuki wprowadza tylko najdrozdza wersje Rav4. Wiec cena bedzie wysoka.

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 02 Lipca 2020, 10:54:24 »
Pytanie czy będzie konkurencyjna do ceny najwyższej wersji Toyoty.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 02 Lipca 2020, 11:47:37 »
Pytanie czy będzie konkurencyjna do ceny najwyższej wersji Toyoty.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Wydaje mi się, że cena będzie taka sama, albo bardzo podobna do odmiany plug-in RAV4. Jedynymi różnicami będzie logo marki. Myślę, że skuszą się na tę opcję wyznawcy Suzuki i..  I ci, którzy będą mieli do salonu Suzuki bliżej niż do salonu Toyoty.  :grin:

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 02 Lipca 2020, 17:10:39 »
Z rzeczy ważnych. Prime:

- klejone szyby z przodu
- więcej materiałów wygłuszających
- 9" wyświetlacz (obecnie 8") infotainment wygląda identycznie za wyjątkiem pokazania układu hybrydowego
- head-up display
- pompa ciepła zamiast standardowego ogrzewania
- auto przyspiesza żwawiej w trybie hybrydowym 5,7s versus 7,1 zwykła wersja. W trybie EV przyspiesza do 100km/h około 9s
- wyraźnie cięższy samochód, dłuższa droga hamowania
- w zakrętach zachowuje się podobnie
- spalanie w trybie hybrydowym identyczne jak obecnej zwykłej wersji. Na naładowanych bateriach pokazuje pazur
- baaardzo ograniczona dostępność w 2020. Dopiero w drugiej poło 2021 dostępność powinna być na odpowiednim poziomie.

Testujący odczuli różnicę w dźwięku na korzyść Prime. Można było tego się spodziewać, ale teraz jest to już pewne. Zasięg realnie 55km. Tak jak pisaliście wcześniej, cena zweryfikuje wszystko. Wszystkie informacje jak do tej pory pochodzą z USA/Kanady i Japonii więc tak do końca nie wiadomo jaka będzie z wersją europejską.

A co do Suzuki, może to i prawda. Pytanie jaka cena no i czy wykończenie będzię jak dotychczasowych modelu Suzuki(twarde plastiki do bólu) czy jednak wszystko przejęli by z Toyoty.
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2020, 17:18:53 wysłana przez Skylog »

Offline SanderG

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #82 dnia: 02 Lipca 2020, 20:38:21 »
Z rzeczy ważnych. Prime:

- klejone szyby z przodu
- więcej materiałów wygłuszających
- 9" wyświetlacz (obecnie 8") infotainment wygląda identycznie za wyjątkiem pokazania układu hybrydowego
- head-up display
- pompa ciepła zamiast standardowego ogrzewania
- auto przyspiesza żwawiej w trybie hybrydowym 5,7s versus 7,1 zwykła wersja. W trybie EV przyspiesza do 100km/h około 9s
- wyraźnie cięższy samochód, dłuższa droga hamowania
- w zakrętach zachowuje się podobnie
- spalanie w trybie hybrydowym identyczne jak obecnej zwykłej wersji. Na naładowanych bateriach pokazuje pazur
- baaardzo ograniczona dostępność w 2020. Dopiero w drugiej poło 2021 dostępność powinna być na odpowiednim poziomie.

Testujący odczuli różnicę w dźwięku na korzyść Prime. Można było tego się spodziewać, ale teraz jest to już pewne. Zasięg realnie 55km. Tak jak pisaliście wcześniej, cena zweryfikuje wszystko. Wszystkie informacje jak do tej pory pochodzą z USA/Kanady i Japonii więc tak do końca nie wiadomo jaka będzie z wersją europejską.

A co do Suzuki, może to i prawda. Pytanie jaka cena no i czy wykończenie będzię jak dotychczasowych modelu Suzuki(twarde plastiki do bólu) czy jednak wszystko przejęli by z Toyoty.

Najbardziej ciekawi mnie to "więcej materiałów wygłuszających". Jeżeli tak będzie rzeczywiście to wtedy wszelkie modyfikacje użytkowników nie będą stricte ze względu na braki w wersji od producenta, tylko inwencją twórczą. No chyba, że te bajery, o których napisał kolega Skylog, będą tylko i wyłącznie w topowej wersji.

BTW pokusiłem się o przeliczenie ceny US. Skoro ten plug-in kosztuje w dosyć bogatej wersji ~ 41 tyś $ to na PLN = ~ 164 tyś. Może i nie ma w tym sensu, bo przecież różne dodatkowe opłaty producent poniesie wrzucając na Polski rynek RAV Plug-in, ale można to traktować moim zdaniem jako ciekawostkę.
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2020, 20:40:53 wysłana przez SanderG »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #83 dnia: 02 Lipca 2020, 22:20:40 »
No to dolicz 20% marzy dla TME i TMPL.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 03 Lipca 2020, 13:57:26 »
Sam jestem ciekaw co oznacza więcej materiałów wygłuszających. Ale takie opinie są powtarzane w filmach na YT u osób testujących.

Nie mam w planach wymieniać swojej na Prime ale na pewno z czystej ciekawości wezmę ją sobie na próbę. Auto kusi ale jednak to że dopiero odebrałem swoją hybrydę, dwa cena, trzy baterie litowe i ostatnie że dostępność ma być o 2021 a wtedy to już trzeba myśleć o liftingu, skutecznie mnie powstrzymują od zmian.

Offline Navigator

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #85 dnia: 12 Października 2020, 22:03:29 »
W Niemczech juz jest. kosztuje 46 300 euro czyli jakies 196 tys zl (1 euro = 4,25)
« Ostatnia zmiana: 12 Października 2020, 22:05:03 wysłana przez Navigator »

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #86 dnia: 12 Października 2020, 22:37:37 »
W Niemczech juz jest. kosztuje 46 300 euro czyli jakies 196 tys zl (1 euro = 4,25)

gdzie takie tanie euro kupujesz? :)
obecnie standardowa cena to jakieś 4,45

czy ktoś jeszcze uważa, że dziwnie są poziomy wyposażania tego plugina? żeby mieć lakier metalik trzeba wybrać droższy pakiet i dopłacić albo wybrać najdroższy pakiet i mieć lakier w cenie...
żeby nie było wstydu (BSM, RCTA, ICS, automatyczna klapa) wygląda na to, że co najmniej 240k trzeba

Offline diesel_power

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 13 Października 2020, 10:57:23 »
Pisałem już w innym wątku - w SE cena 499000 SEK czyli około 214000 PLN. Dostępna tylko w wersji Active. Odejmująć szwedzki VAT, dodając polską akcyzę (18%, bo nie wiem czy plug-in jest ulgowo traktowany) i VAT wychodzi 234 k.

Offline SylB

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 19 Października 2020, 20:58:46 »
https://newsroom.toyota.eu/the-new-toyota-rav4-plug-in-hybrid/
Jeżeli, jeszcze nie wygrzebaliście sami, dosyć dokładny opis.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 03 Listopada 2020, 10:03:29 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl