Autor Wątek: Pokażcie swoje Corollki  (Przeczytany 124502 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Pokażcie swoje Corollki
« Odpowiedź #90 dnia: 02 Stycznia 2020, 22:50:56 »
To są felgi od t 27 Tam wsztstko się zgadza .Jedyne co to mam inne czujniki ciśnienia bo najnowsze nie pasowały.Tak jak pisałem sprawdzali w serwisie czy będą pasowały i wszystko było ok.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 02 Stycznia 2020, 22:55:13 »
@Pawel.Kwa tu nie chodzi o to czy jeździ się dobrze czy nie, bo to takie samo auto co bez pakietu, tylko z paroma drobnymi zmianami wizualnymi.
Problem pojawi się przy kolizji lub innym podobnym zdarzeniu, bo po oględzinach ubezpieczyciel może nie wypłacić odszkodowania, bo homologacja jest na felgi 17" a masz 16" i mogą się podeprzeć, że w homologacji są one i to może przez inne felgi doszło do zdarzenia.
Kiedy jak ubezpeczłeś samochód to ktoś cię pytał o rozmiar opony.Pytają o zimowe i letnie.

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 02 Stycznia 2020, 22:57:31 »
Kiedy jak ubezpeczłeś samochód to ktoś cię pytał o rozmiar opony.Pytają o zimowe i letnie.

Jak ubezpieczasz, nie pytają. Zaczną pytać jak coś się wydarzy.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #93 dnia: 02 Stycznia 2020, 23:04:08 »
Tu nie chodzi o ubezpieczenie a raczej o wlasne bezpieczenstwo. Zmieniajac ET zmieniasz delikatnie rozstaw kol a nie wiem jak to sie ma do systemow bezpieczenstwa dlatego sie zapytalem. Nie kontynuujmy tematu bo to nie jest miejsce na to ja juz w tym temacie to co chcialem sie dowiedziałem  o czym pisalem w innym poscie.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #94 dnia: 02 Stycznia 2020, 23:08:13 »

Nie pytali, ale koleżanka która zajmuje się ubezpieczeniami, mówiła mi jakie triki stosują w ubezpieczeniach by tylko nie musieć ich wypłacać. Sprawdź naklejkę na drzwiach, tą z ciśnieniem w kołach, widnieje tam tylko jeden rozmiar felg.
To był jeden z powodów dla którego zdecydowałem się na opony całoroczne, jeden rozmiar felg cały czas i nie ponoszę kosztów wymian on co pół roku. Drugi zestaw felg też sporo kosztuje.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 03 Stycznia 2020, 06:55:50 »
Ja również mam zimowe koła 16". Wyjechałem na nich z salonu. Tam je kupiłem (opony, alufelgi i czujniki). Mam takie jakie mają Corolle z wyposażeniem comfort bez pakietu Style. Moje auto to Comfort z pakietem Style i Tech.

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 03 Stycznia 2020, 09:10:38 »
No to kolego masz nieprawidłowy rozmiar kół do swojego auta. W takiej wersji tylko koła 17.
Licznik może Tobie przekłamywać a raczej na pewno to robi.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 03 Stycznia 2020, 09:32:51 »
@pawel_zg jeździłem wieloma samochodami w różnych konfiguracjach i tylko w starym Mercedesie Sprinter wskazania licznika i GPS były zgodne.
Dziś chyba zdecydowana większość (bo nie mówię, że wszystkie, nie mam do czynienia z markami premium) samochodów przekłamuje prędkość nawet na standardowych felgach i oponach.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #98 dnia: 03 Stycznia 2020, 09:39:45 »
Nakaz zawyżania wskazań prędkościomierza jest, zdaje się, nawet gdzieś zapisany. Chodzi o to by przy zmianie średnic kół (która przy poprzednim systemie homologacji dopuszczała większy zakres rozmiarowy kół) prędkościomierz nigdy nie wskazywał mniej niż wynosiła faktycznie prędkość.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 03 Stycznia 2020, 09:44:56 »
Owszem względem GPSa będzie przekłamanie, ale wiem na przykładzie mojego kolegi , któremu do Avensisa wrzucili 16 calowe felgi o innych rozmiarach niż z naklejki i zaczęły dziać sie cuda z prędkościomierzem.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #100 dnia: 03 Stycznia 2020, 09:46:11 »
Przecież obwód koła jest taki sam .Więc co przekłamuje.Coś zadużo teorii spiskowych.

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 03 Stycznia 2020, 09:48:30 »
Przecież obwód koła jest taki sam .Więc co przekłamuje.Coś zadużo teorii spiskowych.
Sprawdź przy najbliższej okazji prędkość w samochodzie że wskaźnika i z GPS, jest przełamanie około 5-8%.
Sprawdzę później jeszcze raz i wrzucę tutaj swój wynik.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 03 Stycznia 2020, 09:55:22 »
No to kolego masz nieprawidłowy rozmiar kół do swojego auta. W takiej wersji tylko koła 17.
Licznik może Tobie przekłamywać a raczej na pewno to robi.

Panowie  16 cali, 17 cali itd. to rozmiary felg nie kół. Producenci samochodów tak dobierają rozmiary opon do felg, że średnica całego koła z oponą to +/- 3 mm różnicy pomiędzy średnicami.
3 mm to czasami zużycie bieżnika jest większe :cool: <taniec>
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #103 dnia: 03 Stycznia 2020, 10:28:29 »
U mnie gps pokazuje prędkość niższą o 4 km/h w stosunku do licznika.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #104 dnia: 03 Stycznia 2020, 10:31:11 »
Owszem względem GPSa będzie przekłamanie, ale wiem na przykładzie mojego kolegi , któremu do Avensisa wrzucili 16 calowe felgi o innych rozmiarach niż z naklejki i zaczęły dziać sie cuda z prędkościomierzem.
W mojej byłej avce miałem 16 i różnica wynosiła 10 km/h na kożyść gps

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl