Autor Wątek: Rav Vs Crv etc  (Przeczytany 6367 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
Rav Vs Crv etc
« dnia: 28 Listopada 2019, 12:50:24 »
Czesc,
Koledzy, kazdy z was juz przechodzil to niesmiertelne pytanie: co wybrac i dlaczego.
Planuje zakup exe full z jbl i oknem dachowym.
 Bardzo pasuje mi nowa Rav4 , mialem ja na caly dzien na testy, posmigalem po gorach i dolinach. Wszystko super, wygodne auto, bardzo przestronne i przyjemne w srodku, duzo systemow bezpieczenstwa,beżowe wnetrze jest genialne, system infotainment faktycznie slaby i jedyny duzy minus: w testowym aucie w wersji exe+jbl radio gralo fatalnie, jak ihopne wsadzony do pudelka po butach - zwlaszcza na Bluetooth, samo z siebie radio troszke lepiej gralo jesli muzyka nie szla ze zrodla z telefonu, dlaczego tak jest? Czy mam cos ustawione zle w telefonie? Mercedes mial podobny problem. W moim aucie muzyka przez Bluetooth gra normalnie, bez spadku jakosci.

Przejechalem sie na drugi dzien Hodna hybrid CRV ale za krotka zeby cos porownac. Pierwsze wrazenia ok, super wyciszenie, ale wnetrze jakos do mnie nie przemawia... cos jest nie tak z designem. Za to system muzyczny w crv jest po prostu rewelacyjny! niestety honda nie chce dac auta do testu na pol dnia tylko 15 min z pracownikiem salonu :( slabo zeby sie dogadac z autem

Biore takze do testow Lexusa Nx choc mniej mi sie podoba wnetrze lexusa od toyoty.

Wlasnie mialem do testow Mercedesa Glc 250. Prowadzi sie o niebo lepiej; fotele bardzo dobrze trzymaja, wszystko o polke wyzej ale szczerze mowiac nie wiem czy to auto jest warte duzej doplaty.
Benzyna pali jakies 12/13l... ale silnik pracuje bardzo ok. Na minus - auto wydaje sie male, takie skurczone, troche sie siedzi jak w ciasnej kapsule, nie za bardzo lubie to scisniecie. Wole cruisera niz jakies sportowe wrazenia, nie lubie szaleć autem.
Generalnie nie tyle chodzi o cene co o ?calosc?.  Dla mnie Toyota i Benz GLC a nawet X3 to tylko samochody i ja osobiscie je stawiam obok siebie bo to tylko auta...jezdze xc60 i wrazenia po rav4 byly takie ze wole toyote od volvo!
Honde Hybrid crv w wersji full jestem w stanie wyrwac za ok 175tys. (!).
Benz Glc -  wiadomo jest drozszy ale cena po wielkich rabatach zbliza sie bardzo do rav4!
Nie wiem jakim cudem podajecie cene rav4  exe za 180tys!? Jak ja robie konfiguracje to zawsze jakby nie bylo wychodzi mi 207tys! A salon w Krakowie nie chce nawet slyszec o rabatach...

Czy jezdzilismy powyzszymi autami? Czy kupilisbyscie ponownienRav4? Nie zalujecie wyboru?
Jakby ta toyota byla za 180 to ok wydac 207 na rav4 a no 220 na glc to juz inna historia...zwlaszcza ze crv kosztuje 175 full wypas.. a w koncu to tylko auto i najwazniejsze zeby sie nie psulo!
Co myslicie?
Pomozcie mi troche w wyborze bo ja sie slabo znam na autach.

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: Rav Vs Crv etc
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopada 2019, 12:57:20 »
Moim zdaniem warto wziąć CRV bo tam jest bardzo znana jednostka i to  bezawaryjna. Porównałem z RAV4 i miałem wrażenie że silniki Hondy są kulturalne i nieźle pracują na wysokich obrotach. Warto poczekać po nowym roku będą wyprzedaże z poprzedniego roku.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada 2019, 14:16:58 »
Testowałem oba auta. I jednak wybór padł na RAV4. Niestety nie był to oczywisty wybór, a raczej kompromis. Jednak Toyota zdaje się mieć bardziej dopracowany napęd i przyglądając się budowie, posiadający mniej elementów które mogą się zepsuć. Chociaż 2.5L silnik z uwagi na udziwniony wtrysk nie wiadomo jak się sprawdzi po tych 200k km.

Co do JBL na moim telefonie, czy z pendrive muzyka grała identycznie i ogólnie przypada mi do gustu to nagłośnienie, chociaż nie jest warte 5900zł. Gra czysto nawet kiedy się słucha głośniej, bas nie jest głęboki ale dość dynamiczny. Po podbiciu średnich tonów, dobrze słychać poszczególne dźwięki.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2019, 22:43:29 »
RAV4 2.5 hybrid

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopada 2019, 23:07:50 »
OK Obiecuje podjechac do salonu i zobaczyc Audi ale stylistyka Audi zupelnie do mnie nie przemawia  :wallbash:

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopada 2019, 23:10:50 »
acha jeszcze taka rzecz:
dlaczego Honda nie daje samochodu testowego na 24h? Ani Mercedes... czy BMW (tzn nie dają tak łatwo chyba ze sie ma znajomosci)
Toyota i Lexus w tym wzgledzie jest super, mozna sobie pojezdzic w rozne strony.
Jak kupic auto za ponad 200k jak nawet nie wolno sobie pojezdzic chocby kilka godzin...

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Listopada 2019, 23:47:41 »
Hodna hybrid CRV też niezła maszynka, ale Ravka na długie trasy, autostrady lepsza.
Auta i miękka hybryda to tylko namiastka, trzeba próbować coś sprzedawać  z dodatkiem hybryd.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2019, 23:57:19 wysłana przez animuss »

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Listopada 2019, 08:29:33 »
acha jeszcze taka rzecz:
dlaczego Honda nie daje samochodu testowego na 24h? Ani Mercedes... czy BMW (tzn nie dają tak łatwo chyba ze sie ma znajomosci)
Toyota i Lexus w tym wzgledzie jest super, mozna sobie pojezdzic w rozne strony.
Jak kupic auto za ponad 200k jak nawet nie wolno sobie pojezdzic chocby kilka godzin...

Pewnie kwestia kosztów albo złego doświadczenia z takim testamiy. BMW swego czasu miało takie akcje, że dostawało się samochód na 3 dni (przez jakąś wypożyczalnie) Z drugiej strony długi test to większa szansa, aby tych 200k nie wydać bo więcej się braków zauważy :-).

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Listopada 2019, 08:54:58 »
 :grin: Haha o rym nie pomyslalem! Rzeczywiscie im czyms dluzej jezdzilem tym wychodzilo wiecej roznych kwiatkow.
Inna sprawa jest taka ze wszedzie straszą ze tak kradna rav4 czy crv...
ja jestem bardziej przychylny rav4 ze wzgledu na wykonczenie srodka i przestronnosc, choc teraz mi sie przypomnialo, troszke moja zona narzekala ze grube slupki, ale w GLC jeszcze gorzej, slupki sporo zaskanialy nawet mi.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Listopada 2019, 09:45:04 »
 o Audi wspomniałem ze względu na jakość wykonania , ale niech każdy decyduje według swoich upodobań. :beer:
RAV4 2.5 hybrid

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Listopada 2019, 10:03:12 »
Q3 i X3 nawet nie brałem pod uwagę nie tylko ze względu na cenę, ale przede wszystkim ze względu na pojawiające się opinie o awaryjności układów napędowych (informacje z forów). Druga kwestia że dzisiejsze benzynki (bo diesla nie chce) nie napawają optymizmem, szczególnie TSI grupy VW.

Co do środka pewnie są lepiej wykonane, z lepszych materiałów, ale czy nowa RAV4 albo Honda CRV dużo odstają. Moim zdaniem nie na tyle co by usprawiedliwiało znacząco wyższą cenę.

Offline Maver27

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Listopada 2019, 10:27:44 »
Q3 i X3 nawet nie brałem pod uwagę nie tylko ze względu na cenę, ale przede wszystkim ze względu na pojawiające się opinie o awaryjności układów napędowych (informacje z forów). Druga kwestia że dzisiejsze benzynki (bo diesla nie chce) nie napawają optymizmem, szczególnie TSI grupy VW.Co do środka pewnie są lepiej wykonane, z lepszych materiałów, ale czy nowa RAV4 albo Honda CRV dużo odstają. Moim zdaniem nie na tyle co by usprawiedliwiało znacząco wyższą cenę.

Potwierdzam, cała grupa VW jeśli chodzi o silniki to szroty. Duża część tych silników nawet nie dojeżdża do 100 000km, a nie mówiąc już o braniu oleju w ilościach hurtowych. są filmy z sekcji takich silników i są to jakież zabawki nie porządne motory. Ze względu na ekologię i spalanie montują tłoki od kosiarek z bardzo cieniutkimi pierścieniami. BMW tylko benzyna. z Dieselami też cuda wianki. U mojego taty po przejechaniu 60000km padły wszystkie 4 wtryskiwacze BMW X3 2.0d. Oczywiście już po gwarancji.

Offline strzmiele

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Listopada 2019, 11:25:43 »
Potwierdzam, cała grupa VW jeśli chodzi o silniki to szroty. Duża część tych silników nawet nie dojeżdża do 100 000km, a nie mówiąc już o braniu oleju w ilościach hurtowych.
Ja wlasnie ze wzgledu na doswiadczenia z VW zmienilem na japonczyka. Mialem Tourana 1.2 TSI przez 7 lat od nowosci. Na moje potrzeby i styl jazdy byl wystarczajacy zuzycie paliwa niskie, oleju nie bral nic, zapakowac mozna bylo duzo, co prawda w trasie nigdy nie stanal - ale co rusz wychodzace rzeczy mnie irytowaly - przy 30 tys wymienili rozciagajacy sie lancuch, przy 50 tys ciekla pompa, przy 60 tys padl czujnik abs w tylnym kole, przy 65 tys nastepny w drugim tylnym - a jak przy 80 tys zaczela "burczec" klima (mimo ze byla serwisowana regularnie) sprzedalem. mialem wrazenie ze caly czas musze kolo niego chodzic i robic - a to powinno (bo w koncu nowe bylo) jezdzic a czlowiek powinien tylko paliwo lac, plyny uzupelniac i o przegladach nie zapominac....
Pozdrawiam

PS. Nie mam polskich znakow na klawiaturze
Toyota RAV 4 Hybrid (5.gen - XA5)
http://www.spritmonitor.de/de/detailansicht/1070196.html

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Listopada 2019, 11:32:15 »
Wszystko potwierdzam co wyżej. Dlatego też teściowi doradziłem MS Outlandera 2.0 MIVEC w zabójczej cenie a sam skierowałem się w stronę Toyoty, będę miał okazje potestować od kwietnia bo na ten miesiąc mam przewidziany odbiór.

Offline Gary

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Listopada 2019, 12:12:11 »
Uzytkuje tez drugie auto Tiguana 2.0tsi ma kolo 80tys przebiegu i szczerze mowiac nie dzieje sie z tym autem nic, zupelnie zero problemow, ale ze wzgledu na bardzo rozne opinie na temat awaryjnosci BMW nie chce isc ta droga, rozmawialem ostatnio z super mechanikiem ktory powiedzial mi wprost : psuje sie wszystko choc nie tak jak kiedys, ale jest jedna marka ktora serwisuje swoim klientom i nie ma robic, to toyota, jego zdaniem najlepsze auta, tak samo Lexus ale to inna historia troche.
Zgadzam sie co do wyciszenia , ze toyota jest troche glosna ale mi to nie przeszkadza zbytnio, powyzej 140 jezdze tylko w Niemczech pare razy w roku.
Bardziej martwi mnie brak Apple car play i troche archaiczny infotainment system, nie rozumiem dlaczego uzywaja takiego a nie lepszego .
Swoja droga czy mozna wylaczyc ten ekran czy in musi zawsze cos pokazywac, jak jezdzilem testowa to nie udalo mi sie go wylaczyc...
natomiast bardzo podoba mi sie cvt, wole to niz skrzynie auto z biegami :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl