Autor Wątek: Rav4 vs Kodiaq  (Przeczytany 9880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline esek85

• Toyot Leżący
  • *
Rav4 vs Kodiaq
« dnia: 01 Grudnia 2019, 10:06:54 »
Witam,

zostały na 'placu boju' dwa auta - Rav4 vs Kodiaq

Oba auta za około 200k, w przypadku Ravki najbardziej wyposażona executive , hybrid , 4x4 ze szklanym dachem. W przypadku kodiaqa bardzo mocno doposażona wersja L&K, również 4x4 z silnikiem benzynowym 190KM.

Zastanawiam się ciągle, które auto wybrać i tak kilka wad/zalet/reflekcji poniżej.

Plusy Rav4 względem Kodiaq:

- hybryda - cicho przy jeździe w korkach w mieście lub spokojnej jeździe w mieście, mniej pali niż benzyna

- sprawdzone auto z długą historią, pewna marka, auto mniej traci na wartości niż Skoda zakładając sprzedaż za jakieś 5-7 lat

- podejście lokalnego dealera, ostatnio byłem ze stukami w nowej chr (rok modelowy 2018, z salonu w marcu 2019) i rozwiązali problem szybko podklejając jeden plastik, nikt nawet nie próbował wmówić, że tak ma być, taki urok auta itp. - od razu na serwis i jazdę próbną do sprawdzenia co się dzieje. Na forach Skody oraz filmikach YT znalazłem opinie, że w Skodzie trzeszczą plastiki i to od nowości.

- systemy bezpieczeństwa, zakładam, że te same i w tej samej wersji co CHR, a w CHR one się raczej sprawdzają, kilka razy mi się przydały, choć i kilka razy auto zahamowało bez sensu.... nie mniej jednak ogólne wrażenie na plus. W Skodzie w video z testów Euro NCAP widać, że auto potrafi nie wyhamować i walnąć w przeszkodę.

- ekran systemu multimedialnego bardziej wyniesiony do góry względem Kodiaq, a to istotne, gdyż oba auta nie posiadają niestety heads-up display.

Minusy:

- mniej zaawansowany system multimedialny niż w Kodiaq, brak możliwości przy kamerze 360 przerzucić obrazu na przednią kamerę (do wjeżdzania przodem w ciasne miejsca, gdzie mamy po pare cm z każdej strony), denerwująca polityka Toyoty, gdzie w USA mamy Entune 3.0 z możliwością zdalnego włączenia/wyłączenia silnika przez aplikację, a w Europie ciągle prehistoryczny Toyota Touch 2 (mimo aktualizacji do Android Auto w 2020)

- obecna polityka cenowa, zaproponowano mi przy aucie za 200k pln rabat 4000 pln jako ostateczna cena... dodatkowo Toyota leasing przy parametrach jakie chcę to ok 114% - w tej samej chwili w Skodzie można urwać na dzień dobry 5% ceny katalogowej, a niektórzy się chwalą i 10% (w tym samym czasie w Toyota mamy całe 2% ....), dodatkowo w VW leasing na promocyjnych warunkach około 105%, więc kolejne procenty urwane względem Toyoty, gdzie sumarycznie to daje różnicę kilkunastu tys zł, tj np kwoty, którą przez te 5-7 lat użytkowania auta Rav4 mógłbym oszczędzić na paliwie względem Skody, gdyż mamy hybrydę.

- podgrzewanie szyby, ta wpleciona siateczka w Ravce mnie denerwuje... jakoś inni producenci potrafią to zrobić lepiej i tak np w Kodiaq szyba podgrzewana jest, a drutów widocznych w przedniej szybie brak

- wyniki słynnego już testu łosia dla nowej rav4 i brak oficjalnego komentarza Toyoty... kilku różnych dziennikarzy z różnych krajów test powtórzyło i nie wyszło to dobrze. Prasa temat podchwyciła, a w Toyota cisza. Temat moim zdaniem na tyle istotny z perspektywy osób, które poszukują rodzinnego i bezpiecznego auta, że powinni się do tego oficjalnie odnieść.

Ciekaw jestem Waszych opinii... i przy okazji zadam jeszcze jedno pytanie :

jak to jest w Rav4 hybrid executive z oświetleniem przednim led? Na ile to jest zaawansowane oświetlenie? U dealera pytałem o doświetlanie zakrętów, niektóre auta doświetlają przeciwmgłowymi przy skręcaniu, inne mają bardziej zaawansowane LEDy, gdzie potrafią dodatkowe LEDy aktywować przy skręcie, aby doświetlać zakręty, jeszcze inne mają skrętne soczewki... natomiast handlowiec dealera Toyota powiedział, że oni mają na tyle dobre ledy, że nie potrzebują dodatkowych systemów doświetlania zakrętów bo i tak zakręty są dobrze dooświetlone. Rzeczywiście tak jest?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Rav4 vs Kodiaq
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudnia 2019, 14:25:59 »
Tu trzeba się zastanowić co ze sprzęgłami w dsg, mechatroniką, dwumasą, turbosprężarką i wiecznymi problemami z TSI
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2019, 14:30:51 wysłana przez bazi »

Offline marb

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudnia 2019, 14:39:01 »
Miałem podobny dylemat. Toyota wygrała wyłącznie ze względu na spalanie. Kodiaq 2.0 tsi pali w mieście 11-12 litrów. To trochę  dużo.  Poza tym to fajniejsze auto.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Offline antyrama

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudnia 2019, 17:55:14 »
Upusty na cenę samochodu i leasing są dość dynamiczne w czasie. Trzeba się czaić. Osobiście załapałem się na wujowe upusty za samochód ale leasing w październiku jakby niecałe 104%.
RAV4 sprzedają się  w naszym specyficznym kraju jak bułeczki, bo nie ma stacji ładowania, a dopłaty obejmą małe toczydła. Byłem parę dni temu u Niemca, Belga, Holendra, Francuza i Anglika, a tam zero nowych Ravek. Oni albo diesle, albo Tesla.

Podsumowując- nie przepadam za klekotami, stylistyka Skody jakoś nie halo dla mnie. Benzyny przy tej masie żłopią jak smok. Równa się RAV4 2019.

Test łosia wyszedł słabo, bo ilość gumy w pionie ma słaby stosunek do ilości gumy na szerokość. Przy takich profilach koła powinny mieć ze 255 mm na szerokość? Można to sobie zmodyfikować we własnym zakresie. Toyota reklamuje hybrydę jako auto oszczędne,  więc szukali oszczędności na oporach toczenia. BMW jako auto o ambicjach sportowych ma szerokie laczki.

O ile mi wiadomo lampy nie mają w żadnej wersji doświetlania zakrętów, ale też świecą bardzo szeroko. Mogli dojść do wniosku, że po co?

Te wszystkie systemy elektroniczne i kamery. Choć też jestem wcurwiony, że asystent martwego pola jest tylko w wersji Executive rozumiem, że w danej cenie Toyota zaproponowała napęd hybrydowy, jakieś baterie pod kanapą i w ogóle, a w tej cenie inni producenci mogą zaproponować elektroniczne cuda wianki. No co kto woli, prawda?
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2019, 18:14:57 wysłana przez antyrama »

Offline BartR

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Grudnia 2019, 19:05:37 »
- Nie do końca rozumiem problem z kamerami 360. Przecież w pozycji D gdy wciśniesz guzik View obraz z przedniej kamery zajmuje 2/3 ekranu a resztę widok z góry. Jest tez zaznaczona bezpieczna szerokość samochodu. Jak potrzeba więcej to wciskasz View drugi raz i masz ekran podzielony na pół z obrazem z obu kamer pod lusterkami gdzie widać ładnie krawędzie samochodu.
- Światła LED świeca naprawdę szeroko na boki i jasno, na razie nie odczułem potrzeby posiadania skrętnych lamp lub doświetlania przeciwmgielnymi chociaż nie narzekałbym gdyby były. Wolałbym jednak już pełne matrycowe LED z możliwością jazdy na długich cały czas. Automatyczne przełączanie długich działa sprawnie ale to nie to samo :)
- multimedia są na poziomie tych niemieckich sprzed dekady, mam nadzieję że AA trochę to odświeży :D
-z tego co się orientuje to są dwa sposoby podgrzewania przedniej szyby: druciki jak w Toyocie albo folia metalizowana. Tej drugiej nie widać ale podobno blokuje ona skutecznie sygnały radiowe przez co jest problem z VaiToll, GPS i tym podobnym na szybie.

Offline KonradMK

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudnia 2019, 00:30:39 »
Tych drucików w ogóle nie widać, trzeba się wpatrywać a przy jeździe patrzy się na drogę a nie na szybę. Dla mnie jedynym minusem tego auta jeśli mówimy o Executive, który jest na wypasie, to szumy powietrza przy dużych prędkościach. Jeśli ktoś dużo jeździ w trasy to nie polecam. Do miasta to świetny wózek.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudnia 2019, 08:51:44 »
Szukając auta dla siebie brałem kilka modeli pod uwagę. Między innymi Skode Kodiaq z uwagi na wielkość przede wszystkim bagażnika (miejsce na 2 wózki i toboły całej rodzinki). I dlaczego mimo wszystko wybrałem RAV4.

Bo:
- 2.0 tdi motor dzisiaj może i sprawdzony ale spalanie w mieście w korkach 12-15 litrów, trasa koło 6-7 litrów
- DSG skrzynie potrafią mieć problemy już przy przebiegu 100000km i to są potwierdzone przypadki nie moje jakieś wymysły
- koło dwumasowe
- klekot (miałem już diesle i trochę już mnie zmęczył ten dźwięk, dziwne że inni producenci potrafią zrobić to lepiej a grupa VW nadal klekoty)
- plastikowe wnętrze, niby wszystko dobrze wygląda ale w dotyku jakby miało się rozlecieć (hałasujące drzwi)
- zegary, niestety analogowe nie przypadły mi do gustu, a virtual cocpit no trochę dużo sobie za to krzyczą

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Grudnia 2019, 09:31:20 »
Toyota rav4 , na pewno wygląda lepiej od jakiekolwiek skody , ale nie wiem czy zapomnieliście o istnieniu w tej porównywarce aut,o innej toyocie , Land Crusier.
Teraz są wyprzedażowe okazje i można taki  NOWY samochód kupić za 200tys z kawałkiem. Na pewno będzie lepszy od skody , i pewnie dużo trwalszy od Rav4

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-land-cruiser-prado-2-8d-177km-4x4-cobra-pro-ID6CFEh2.html#787b00715f
RAV4 2.5 hybrid

Offline bankroot

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudnia 2019, 09:32:12 »
spalanie w mieście w korkach 12-15 litrów

naprawdę ?

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Grudnia 2019, 11:04:24 »
Niestety na prawdę. Miałem autko dla siebie od soboty 14:00 do poniedziałku 9:00 więc trochę czasu na potestowanie było. Wersja Ambition 2.0 TDI DSG 4x4. Auto duże, ciężkie, testowane i w korkach weekendowych w Poznaniu ( w tyg jeszcze gorzej) i trochę jazdy poza miastem.

Spalanie z komputera oczywiście zdziwiło mnie bardzo. Trasa spodziewałem sie 6-7 litrów w końcu diesel ale w mieście w korkach, nie mogłem zejść poniżej 10 litrów. W tych samych warunkach RAV4 Hybrid 4x4 zmieściła się w 5,5 - 6,5 litra.

A jeszcze zapomniałem w minusach dodać DPF. Ja jeżdżę 70-80% miasto reszta trasa i w takich warunkach przy takim spalaniu co chwilę bym musiał wypalać ten wynalazek.

Offline esek85

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Grudnia 2019, 15:05:08 »
- Nie do końca rozumiem problem z kamerami 360. Przecież w pozycji D gdy wciśniesz guzik View obraz z przedniej kamery zajmuje 2/3 ekranu a resztę widok z góry. Jest tez zaznaczona bezpieczna szerokość samochodu. Jak potrzeba więcej to wciskasz View drugi raz i masz ekran podzielony na pół z obrazem z obu kamer pod lusterkami gdzie widać ładnie krawędzie samochodu.
- Światła LED świeca naprawdę szeroko na boki i jasno, na razie nie odczułem potrzeby posiadania skrętnych lamp lub doświetlania przeciwmgielnymi chociaż nie narzekałbym gdyby były. Wolałbym jednak już pełne matrycowe LED z możliwością jazdy na długich cały czas. Automatyczne przełączanie długich działa sprawnie ale to nie to samo :)
- multimedia są na poziomie tych niemieckich sprzed dekady, mam nadzieję że AA trochę to odświeży :D
-z tego co się orientuje to są dwa sposoby podgrzewania przedniej szyby: druciki jak w Toyocie albo folia metalizowana. Tej drugiej nie widać ale podobno blokuje ona skutecznie sygnały radiowe przez co jest problem z VaiToll, GPS i tym podobnym na szybie.

Dzieki za odpowiedz - wszystkim.

Co do kamery, trafiłem na marnego handlowca, rzeczywiście można rzucić widok na przód - dla mnie bardzo istotna kwestia.

Co do szyby:

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/bezprzewodowo-podgrzewana-szyba-volkswagena/dhzh209

Odnośnie gsm itd - rzeczywiście coś jest na rzeczy, dlatego np w Tiguanie proponują pakiet, gdzie jest wbudowana karta sim i zewnętrzna antena na potrzeby internetu w aucie, nawigacji fabrycznej itp.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl