Autor Wątek: Hak holowniczy  (Przeczytany 42697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bartsob

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Hak holowniczy
« Odpowiedź #75 dnia: 21 Października 2023, 13:14:48 »
podobno maja byc jakies zmiany w Camry to moze dodadza hak.

model Corolli 2020 hybryda, w konfiguratorze nie mial opcji hak a teraz jest. Wtedy nie kazde ASO chcialo montowac haki - mozna poczytac o tym w innych watkach na tym forum.

Nowa CH-R w katalogu, w danych technicznych, ma wpisana maks mase przyczepy z hamulcem i bez, wiec raczej hak bedzie.

Z salonu slyszalem, ze bylo duzo skarg wlasnie do TME o brak haka, od osob, ktore nie zastanawialy sie nad Camry ale juz ja kupili a potem chcac doposazyc w hak lub box dachowy mocno sie zdziwili, ze nie mozna

ja sam w 2020 i teraz znow, zdecydowalem sie na Corollke wlasnie ze wzgledu na hak

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 17 Listopada 2023, 17:43:01 »
Za dwa tygodnie będę miał dostęp do bagażnika rowerowego, to przetestuję jak to działa z czujnikami i awaryjnym hamowaniem.
I jak wypadły testy? Poprawili to czy jest tak jak opisywałem w modelu z początku produkcji (2019)?

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #77 dnia: 24 Stycznia 2024, 20:22:35 »
Cześć,
dostałem z ASO propozycję haka PLNGE-P1400-38 oraz wiązki PLNGE-P1400-31.
Rozumiem, że to jest Hak Brink pionowy, orientuje się ktoś czy to wiązka dedykowana, czy uniwersalna?

Montował ktoś taki hak może i jest mi w stanie powiedzieć czy on po odpięciu kuli wystaje, czy raczej jest dyskretny?
Toyota Corolla TS 1.8 Style 2023

Offline jazol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 25 Stycznia 2024, 09:16:34 »
Cześć,
dostałem z ASO propozycję haka PLNGE-P1400-38 oraz wiązki PLNGE-P1400-31.
Rozumiem, że to jest Hak Brink pionowy, orientuje się ktoś czy to wiązka dedykowana, czy uniwersalna?

Montował ktoś taki hak może i jest mi w stanie powiedzieć czy on po odpięciu kuli wystaje, czy raczej jest dyskretny?
Mam u siebie hak brinka montowany pionowo. Po odpięciu kuli nic nie jest widoczne - wtyczka 13 pin jest wsuwana pod zderzak, a otwór w który wsuwany jest hak jest na zaślepkę. Trzeba się mocno nachylić, żeby zobaczyć wycięcie w zderzaku. Nie potrafię powiedzieć czy wiązka jest dedykowana czy uniwersalna, ale wszystko działa jak należy.
Toyota Corolla 1.8 TS

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Stycznia 2024, 16:51:50 »
Mam u siebie hak brinka montowany pionowo. Po odpięciu kuli nic nie jest widoczne - wtyczka 13 pin jest wsuwana pod zderzak, a otwór w który wsuwany jest hak jest na zaślepkę. Trzeba się mocno nachylić, żeby zobaczyć wycięcie w zderzaku. Nie potrafię powiedzieć czy wiązka jest dedykowana czy uniwersalna, ale wszystko działa jak należy.
Masz u siebie funkcję otwierania bagażnika tylnego nogą?

Dostałem odp. z ASO i nie wiem jak ma to rozumieć, będzie działać, czy nie będzie działać otwieranie nogę:
Cytuj (zaznaczone)
W przypadku haka holowniczego, pasuje do wersji z systemem "smart opener”, ale z doświadczenia wiem, że przesuwany jest czujnik pod zderzakiem i tak funkcja potrafi nie działać, także trzeba przyjąć, że może być dezaktywowana.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #80 dnia: 26 Stycznia 2024, 20:37:10 »
To tak czujnik trzeba ułożyć by działał poprawnie. Uwierz, że jest to wykonalne bez problemu
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline jazol

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 02 Lutego 2024, 11:44:55 »
Masz u siebie funkcję otwierania bagażnika tylnego nogą?

Nie...
Toyota Corolla 1.8 TS

Offline betun

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 13 Lutego 2024, 12:55:44 »
Ważne info - jeśli samochód jest wyposażony w otwieranie kufra z buta, to czujnik tak jak pisał wyżej Colin musi być odpowiednio zamontowany.
Z tego co na różnych grupach dyskusyjnych wyczytałem to niektóre ASO dla świętego spokoju stosują politykę - hak = brak otwierania z nogi.
Także zależy to tylko od gościa który montuje, czy ma dobry dzień czy we doojpie ;).

Offline marianek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #83 dnia: 13 Lutego 2024, 13:17:35 »
Jestem po montażu haka w ASO, takiej jakości jak u Colina to nie ma, nawet nie liczyłem na to. Jednak jak znalazłem miejsce, to otwieranie z nogi działa praktycznie za każdym razem, więc tutaj nie będę narzekał. Wszystkie  widoczne śruby sobie zabezpieczyłem białym smarem dla spokoju (tutaj podziękowania dla @Colina, że o tym wspomniał w innym temacie). Ewidentnie widać, że otwór mógłby być mniejszy, ale już po fakcie, więc nic z tym nie zrobię.
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2024, 13:19:19 wysłana przez marianek »

Offline valnoise

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 22 Maja 2024, 13:41:14 »
Dzisiaj poruszylem z dealerem ten temat. Wedlug wytycznych Toyoty przy haku opcja bezdotykowego otwierania powinna byc dezaktywowana. Oni natomiast modyfikuja czujnik, zeby taka mozliwosc byla zachowana. Moze byc troche pogorszone dzialanie, ale instruują jak korzystac ;) takze plus dla tych, ktorym sie chce

Offline marcinn72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 10 Grudnia 2024, 11:18:36 »
Czeka mnie montaż haka w mojej Rav4 gen V z czujnikim otwierania kufra z laczka.

Pewnie zdecyduję się na serwis ASO, bo ceny w niezależnych "montowniach" nie odbiegają chyba od tego co proponuje serwis.

Ktoś poleci coś w Poznaniu lub model haka?

Używany będzie do lekkiej przyczepki, by zaciągnąć gdzieś dalej motocykle.

taptarapta

Offline marcinn72

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 12 Grudnia 2024, 13:41:24 »
Poproszę o usunięcie poprzedniego postu, bo po czasie zorientowałem się, że nie w tym dziale napisałem, co należy.

taptarapta

Offline dominik298sp

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Kwietnia 2025, 08:57:48 »
Jestem właśnie po samodzielnej wymianie haka firmy Steinhof do Corolli TS 2021 rok. Wziąłem z wiązką 7 pin. Cały zestaw z wiązką kupiony na Allegro za niecałe 700 PLN. Wszystko technicznie pasuje idealnie. Minusem są klikające styczniki w module haka. Trzeba to wyciszyć. Problem miałem też ze znaleziem przewodu od świateł przeciwmgielnych. Przewód ten jest koloru brązowego i idze w wiązce z lewej stronie samochodu. Dostęp po zdjęciu boczku w bagażniku.

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #88 dnia: 28 Kwietnia 2025, 16:08:41 »
Przewód ten jest koloru brązowego i idze w wiązce z lewej stronie samochodu. Dostęp po zdjęciu boczku w bagażniku.

A nie było tam fabrycznej złączki do sterowania hakiem? Właśnie w górnej części lewej osłony nadkola w bagażniku. Biała kostka 9 pin z włożoną wtyczką zwierającą 2 piny. W sumie są tam takie wyprowadzone połączenia:
- lewy i prawy kierunkowskaz
- masa, dwie linie zasilania
- stop, pozycyjne
- przeciwmgłowe - wyjście z przekaźnika i drugi styk - powrót do lampy.

Oryginalną wtyczkę wystarczy tylko obsadzić pinami - ok. 2zł za sztukę. Bezpieczniki to "Tail A" i "Tail B" w skrzynce komory silnika. Jeśli ktoś bardzo chce może też zrobić rozłączenie przeciwmgłowego.

Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Offline pawelll

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 29 Listopada 2025, 13:32:10 »
Jakie dopuszczalne obciążenie pionowe mają haki montowane "fabrycznie" przez ASO?
Corolla TS HEV 2.0 Executive

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl