Autor Wątek: Silne wibracje przy skręcaniu podczas przyśpieszania z włączonym napędem 4x4  (Przeczytany 2743 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline VViktor

• Prawie Toyot
Cześć,

Pojawił się u mnie ostatnio taki problem. Podczas skręcania w trakcie przyśpieszania z załączonym napędem 4x4 występują silne wibracje, jak 4x4 jest odłączone problemu nie ma.
Dzień wcześniej wymieniałem olej w automatycznej skrzyni biegów.
Nie mam pojęcia co to może być, proszę o poradę.

Auto -> Toyota RAV4 IV 2015r. przed liftem 2.0 valvematic CVT 4x4.

Offline BartR

• Toyot Leżący
  • *
a miałeś tak wcześniej? nie mam tego modelu ale możliwe ze załączasz blokady dyferencjałów tym 4x4. Z blokadami po asfalcie nie powinno się skręcać bo kola musza obracać się z rożną prędkością.

Offline VViktor

• Prawie Toyot
Cytuj (zaznaczone)
a miałeś tak wcześniej?

Nie, znaczy jakieś delikatne wibracje zawsze były, ale teraz to aż całym autem trzęsie.
Byłem chwilę temu jeszcze popróbować różnych ustawień: włączałem i wyłączałem w różnych konfiguracjach: trakcję, 4x4, kontrolę toru jazdy. Auto wpada w wibrację tylko jak ruszam z miejsca ze skręconymi kołami (obojętne czy prawo czy lewo i obojętne które "wspomagacze" są włączone) z załączonym 4x4.

Cytuj (zaznaczone)
nie mam tego modelu ale możliwe ze załączasz blokady dyferencjałów tym 4x4.

Wydaje mi się, że w RAV4 IV generacji nie ma takich blokad jak w terenówkach, raczej kontrola trakcji jest realizowana za pomocą dohamowywania kół, które nie mają przyczepności.

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
Może wcześniej nie działał napęd 4x4 :) Ogólnie to poprawne zachowanie, każde auto 4x4 tak ma z blokadą. Pewnie wcześniej nie zwróciłeś uwagi lub robiłeś tak na czymś nie twardym, ziemia, piasek, trawnik.

Offline VViktor

• Prawie Toyot
Byłem z tym w serwisie Toyoty.
Okazuje się, że faktycznie, to normalne.
Jako potwierdzenie dostałem wydrukowane fragmenty instrukcji plus krótki opis zasady działania tego napędu od mechanika,

Cytuj (zaznaczone)
W przypadku konieczno?ci przekazania du˝ego momentu nap´-
dowego na wszystkie ko?a, np. gdy samochód zostanie unieruchomiony
w b?ocie i zachodzi konieczno?ç jego uwolnienia,
mo˝na u˝yç blokady nap´du na cztery ko?a.

Jest tu napisane, że można użyć. Takie to enigmatyczne, znacznie bardziej zrozumiałe byłoby, gdyby napisali - nie używać na sztywnej nawierzchni.

Cytuj (zaznaczone)
W zale˝no?ci od warunków jazdy uk?ad automatycznie prze??cza
pomi´dzy nap´dem na przednie ko?a a nap´dem na cztery ko?a,
pomagaj?c zachowaç dobre prowadzenie i stabilno?ç podczas jazdy.
Uk?ad w??cza nap´d na cztery ko?a, np. podczas skr´tu, podjazdu
pod gór´, ruszania lub przyspieszania oraz podczas jazdy na ?liskiej
nawierzchni, np. mokrej lub pokrytej ?niegiem.

Cytuj (zaznaczone)
Zjawisko hamowania podczas pokonywania ostrych zakrętów: zjawisko, w wyniku którego pojazd z napędem na 4/wszystkie koła może zwalniać z powodu różnicy prędkości obrotowej między kołami osi przednij i tylnej podczas pokonywania zakrętów z niską prędkością z włczonym napędem na 4/wszystkie koła.

Offline alamsok

• Toyot Leżący
  • *
Podobny temat znam jak u kolegi podobnie wibracje przy skręcie w Honda crv. W serwisie powiedzieli że stary olej w przekładniach.Po trzech płukankach objawy ustały i zalecają wymianę oleju w mostach co drugą wymianę w silniku i będziesz miał spokój.

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
W serwisie powiedzieli że stary olej w przekładniach.Po trzech płukankach objawy ustały i zalecają wymianę oleju w mostach co drugą wymianę w silniku i będziesz miał spokój.

Po wymianie oleju fizyka się zmieni i naprężenia znikną? :)  Czytaj co kolega napisał, efekt jest tylko na skręconych kołach więc to nie ma nic wspólnego co napisałeś.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl