Autor Wątek: Oswietlenie  (Przeczytany 6433 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Toyota rav4 2008

• Toyot Leżący
  • *
Oswietlenie
« dnia: 05 Grudnia 2019, 13:34:25 »
Witam. Jakie żarówki mijania i drogowe proponujecie dla Toyoty rav 4 2008r.chcialem zakupić komplet zapasowych żarówek ale oryginały w toyocie są drogie ok 200zl.obecne które mam bardzo słabo świeca w nocy chyba oryginalne tam są. Myślałem nad philips. Ktoś doradzi?

Offline Longlemur

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Oswietlenie
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Grudnia 2019, 14:09:30 »
Jeśli chodzi o światła mijania to nie wina żarówek tylko odbłyśników w lampach

Offline rezystor22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Grudnia 2019, 14:13:30 »
Witaj,

Ja miałem H11 osram za 50pln/komplet oraz HB3 za 40pln/komplet - zwykła seria, bez laserów i xenonów  :-)

Wymieniłem je na OSRAM COOL BLUE INTENSE XenonLook 4200 -> H11 - 103 zł/komplet + HB3 - 68 zł/komplet (było to 1,5 roku temu)

Jednym słowem - nie opłaca się. Koszt większy a różnica dosłownie bardzo słaba - nawet robiłem testy na białej ścianie po wymianie i w terenie żeby porównać. A teraz przepaliła mi się jedna żarówka "XenonLook" i wróciłem do "seryjnych".

Ogólnie soczewka w rav4 III bardzo słabo oświetla drogę - jest wiele negatywnych opinii na jej temat. Myślę że wymiana na inne "super hiper" żarówki mało coś pomoże. Chyba że trafisz na jakąś firmę, gdzie zauważysz dużą różnicę to daj znać.  :good: Chętnie się przesiądę.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Grudnia 2019, 14:27:19 »
Jeśłi reflektor jest soczewkowy, to wkładaj leda.
Toyota Corolla SD 2018

Offline Toyota rav4 2008

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Grudnia 2019, 15:22:10 »
Dzięki no chyba lampy w rav4 są słabe. Osram cool Blue to wsumie podobna cena jak oryginał w ASO toyota. A żarówki philips nie są dobre. Wydawało mi się że ma dobre opinie i dobra marka. W innym aucie miałem jakieś zwykle tanie i chyba nawet osram i często się przepalaly a jak włożyłem philips to wogole się nie przepalilo

Offline kniazio

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Grudnia 2019, 17:29:03 »
Czy moglbys podac jakis namiar? Jaki led? Gdzie kupic?
Czy jesli soczewki wypalone to cos to da? Troche drogie te ledy.
U chinczykow sa duzo tansze ale nie wiem czy to to samo:)
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2019, 17:54:51 wysłana przez kniazio »

Offline rezystor22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Grudnia 2019, 19:03:50 »
No może i LED by dał radę, ale znowu eksperymentować to mi się nie chce i nie mam czasu na to.

Może ktoś się skusi, kupi, zamontuje i da znać czy jest lepiej?

Np.:

http://up-led.pl/pl/p/MINI-Zestaw-LED-H8-H10-H11-H16-7200lm-2-zarowki-5G/104

jest tego trochę już na rynku..

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Grudnia 2019, 19:55:23 »
Czy moglbys podac jakis namiar? Jaki led? Gdzie kupic?
Czy jesli soczewki wypalone to cos to da? Troche drogie te ledy.
U chinczykow sa duzo tansze ale nie wiem czy to to samo:)

Kupisz wszędzie, allegro, ali.... Nie wiem w jakim stanie masz reflektory, jak mocno zużyte ale jeśli w samochodzie siedzi reflektor soczewkowy, to nie mam sensu bawić się w żarówki. Obecnie mam u siebie Osramy Lasery H11 i jest lepiej od standardu, natomiast moim skromnym zdaniem, 120 zł. lepiej zainwestować w whiksy. Jeżeli myśli się poważnie o polepszeniu światła to ja proponuje led lub ksenon. Znajomy teraz kupił na ali ledy Osrama do Megane III i muszę powiedzieć, że świecą super i lepiej od ledów Philipsa. Nie wiem jaka u Ciebie siedzi żarówka ale ma do sprzedania jeden komplet H7.
« Ostatnia zmiana: 05 Grudnia 2019, 19:59:20 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Grudnia 2019, 08:46:13 »
Jednym słowem - nie opłaca się. Koszt większy a różnica dosłownie bardzo słaba - nawet robiłem testy na białej ścianie po wymianie i w terenie żeby porównać. A teraz przepaliła mi się jedna żarówka "XenonLook" i wróciłem do "seryjnych".

Mam takie samo zdanie, zmieniłem zwykłe najtańsze ze stacji benzynowej żarówki na osramy 150% + zrobiłem polerkę kloszy (przy okazji detailingu). Koszt żarówek duży, a ich żywot krótki. Spaliła się 1 sztuka jak auto było w warsztacie (wymieniałem olej) wsadzili mi zwykłą żarówkę osram, na ścianie  patrząc z kabiny czy z zewnątrz nikt nie jest w stanie mi powiedzieć która to ta lepsza, może na jakimś testerze z duża dokładnością coś widać jednak rozkład wiązki, barwa jest identyczna. Nawet dla testów zamieniłem miejscami żeby sprawdzić czy będzie widać i nie jestem w stanie odróżnić tej 150% od zwykłego Osrama.

A co do ledów to trzeba uważać tak samo jak z HIDami i innymi wynalazkami, nie wszystkie spełniają normy i mają homologacje ale to raczej wiadome, jednak niektóre osiągają zbyt wysokie temperatury przez co klosz się matowi od środka (żółknie). Po 2 latach z ledami mój kolega który był ich fanatykiem wydał 700zł na nowe klosze stare się wypaliły  w środku.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Grudnia 2019, 10:01:06 »
Jeżeli się nie widzi różnicy, jaka by nie była, między np. zwykła Osram a Laserem,  trzeba pójść do okulisty. Różnica jest oczywista, ale czy warta swojej ceny ? Każdy musi sobie odpowiedzieć sam.
Toyota Corolla SD 2018

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Grudnia 2019, 10:39:43 »
Żeby nie było nie pisałem o Laser tylko night breaker vs zwykły osram.

Offline rezystor22

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Grudnia 2019, 17:55:09 »
Jeżeli się nie widzi różnicy, jaka by nie była, między np. zwykła Osram a Laserem,  trzeba pójść do okulisty. Różnica jest oczywista, ale czy warta swojej ceny ? Każdy musi sobie odpowiedzieć sam.

Sprawdziłem wartość lm dla 2 wariantów. I odpowiednio:

ULTRA LIFE H11 - Strumień świetlny 1350 lm

NIGHT BREAKER LASER H11 -  Strumień świetlny 1350 lm

A wiec jak laser może świecić mocniej to ja nie wiem. Fizyki nie oszukasz

Trochę te wszystkie "lasery" i "intense" pachną mi taką samą filozofią zarobku jak kable audio dla audiofili za 2 tys pln  <taniec> :good:
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2019, 18:25:16 wysłana przez rezystor22 »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Grudnia 2019, 18:35:00 »
Załóż do samochodu i sprawdź.
Toyota Corolla SD 2018

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Grudnia 2019, 09:04:49 »
No przecież Ci pisałem że mam założone i nie ma różnicy, brawa, jasność wszystko identyczne, może w labolatorium będzie widać różnice ale w lampach ravki nie.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Grudnia 2019, 09:42:25 »
Cytat: yunior81 w 06-12-2019, 18:35:00

No przecież Ci pisałem że mam założone i nie ma różnicy, brawa, jasność wszystko identyczne, może w labolatorium będzie widać różnice ale w lampach ravki nie.

A u mnie w Corolli różnica między zwykłymi Osram H11, jakie wsadzili w fabryce a H11 Night Breaker Laser +150% (niby) jest mocno zauważalna przez każdego, kto wsiądzie do samochodu.
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl