Autor Wątek: Problem z połączniem Bluetoothem  (Przeczytany 13203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
Problem z połączniem Bluetoothem
« dnia: 07 Grudnia 2019, 13:12:25 »
Szanowni,

Właśnie kupiłem używanego Aurisa TS (2013, radio bez nawigacji) i chciałem podłączyć telefon przez bluetootha. Niestety jak na razie mi to zupełnie nie idzie. Niby coś tam się próbuje łączyć ale po chwili jest "failure" i telefon nie jest podłączony oraz nie ma go na liście. Wchodząc w ustawienia szczegółowe radia pokazuje mi się taki ekran:

Nie mam możliwości zmiany w polu "Bluetooth power" z obecnego "off" na "on" Może to jest problemem...
Telefon pokazuje mi że jest sparowany z "CAR MULTIMEDIA" ale samochód nie przyjmuje połączenia... Co mam zrobić żeby się połączył z telefonem? Czy możecie mi coś doradzić w temacie?
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

pireus

• Gość
Odp: Problem z połączniem Bluetoothem
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudnia 2019, 14:41:13 »
A masz właczony w telefonie Hotspot osobisty?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudnia 2019, 16:12:54 »
Na początek usunąć parowanie BT z navi w aucie. Zrestartować telefon i spróbować ponownie.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline HybriAuri

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Grudnia 2019, 18:21:02 »
Jeśli masz dodane jakieś telefony to wszystkie skasuj, przed dodawaniem sprawdź czy w telefonie masz włączoną opcję "widoczny dla wszystkich urządzeń.

Offline Akwarysta6

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Grudnia 2019, 19:26:52 »
Miałem kiedyś to samo. Po prostu Toyota Touch nie współpracuje z wszystkimi telefonami. Wziąłem inny telefon i po problemie. Najlepiej mieć Samsunga. Jak mi kiedyś powiedział sprzedawca, ta firma działa ze wszystkim. Jest to w pełni sprawdzona prawda. A nie współpracowała mi z TT2 Nokia Lumia. Pozdrawiam.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Grudnia 2019, 22:06:16 »
Samsunga. Jak mi kiedyś powiedział sprzedawca, ta firma działa ze wszystkim. Jest to w pełni sprawdzona prawda.
Ja się z nią nie zgadzam. Właśnie problemy z BT w samochodzie były główną przyczyną mojej rezygnacji ze skoku w bok na Samsunga i wróciłem do LG. 

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Grudnia 2019, 00:37:03 »
Przecież to bez znaczenia Samsung czy inny tylko jaki ma system i którą wersję.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Grudnia 2019, 12:54:30 »
Miałem podobny przypadek z Telefonami LG . Niby nie chciał parować ,nie znajdował . Usuń wszystkie połączenia bluetooth w radiu ,odłącz akumulator na 10 sek., podłącz z powrotem i spróbuj. U mnie zadziałało , pomimo , że męczyłem się jakieś pół godziny wcześniej . 

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Grudnia 2019, 00:17:52 »
Ja mam trochę inny problem ,ale napiszę tu.

Mam telefon Samsung Xcover 550 ,łączy się elegancko ,nawet jak jestem poza autem . Telefon nie jest jakiś nowoczesny , nowy jest owszem . Ale jak przenieś kontakty ,radio wygląda na Toyota Touch ,kiedy chcę przenieś kontakty na radiu pisze coś by je wysłać i kierować tym na telefonie , tylko że telefon nie ma takiej opcji . Wyślij kontakty przez BT , no może czegoś nie kpw ,podpowiedzcie coś  .
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Grudnia 2019, 09:50:39 »
Na początek usunąć parowanie BT z navi w aucie. Zrestartować telefon i spróbować ponownie.

Nie  mam nawigacji w samochodzie.
Co do zapisanych urządzeń w radiu to nie ma żadnego na liście, więc też pewnie nie to. Powróciłem też do ustawień fabrycznych - tak na wszelki wypadek. 
Wg listy mój telefon (Huawei 8) jest kompatybilny ze sprzętem więc chyba to nie ten problem.
Najlepsze jest to że w telefonie mam CAR MEDIA jako urządzenie sparowane z telefonem...

Cały czas natomiast niepokoi to że bluetooth w samochodzie jest w ustawieniach "Detailed Bluetooth settings" jako OFF i nie mogę tego zmienić

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Grudnia 2019, 15:34:10 »
CAR MEDIA
No to tak powinno być, nazwę możesz potem zmienić. Ważne żeby telefon sparował się zarówno jako telefon oraz jako odtwarzacz muzyczny (no chyba że tego drugiego nie potrzebujesz). Z tego co piszesz to paruje się tylko jako odtwarzacz. Dla testu spróbuj puścić muzykę...
Nie  mam nawigacji
Przepraszam za skrót myślowy z mojej strony, miałem na myśli radio oczywiście.
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2019, 15:38:00 wysłana przez fazibazi »

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Grudnia 2019, 08:55:28 »
Miałem ten sam problem z "nową" nawigacją B9030 włożoną zamiast zwykłego radia. Łączyła i parowała ale TYLKO jako odtwarzacz a nie jako zestaw. Trzech macherów i kolega z formu nie pomogli (fajne spotkanie na parkingu pod marketem). Skończyło się na serwisie specjalizującym się a caraudo i diagnozie o uszkodzonym modemie do BT.
Radio oddane sprzedawcy jako uszkodzone.     

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Grudnia 2019, 10:03:55 »
diagnozie o uszkodzonym modemie do BT.
O widzisz, dobrze wiedzieć. Pozdrawiam!

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Grudnia 2019, 11:37:21 »
No to tak powinno być, nazwę możesz potem zmienić. Ważne żeby telefon sparował się zarówno jako telefon oraz jako odtwarzacz muzyczny (no chyba że tego drugiego nie potrzebujesz). Z tego co piszesz to paruje się tylko jako odtwarzacz. Dla testu spróbuj puścić muzykę...
Z nazwą nie mam problemu, chodzi o to że nie mogę włączyć bluetootha - a przynajmniej zmienić jego stanu/statusu. Wygląda to w ustawieniach tak (jeżeli uda mi się zamieścić zdjęcie...)

Nie paruje się ani odtwarzacz ani telefon.
Co ciekawe ma liście źródeł mediów BT jest podświetlony (jakby był aktywny) ale potem po wybraniu go  jest  informacja że nie podłączony i przycisk "Connect". Po naciśnięciu oczywiście próba połączenia zakończona brakiem sukcesu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl