Autor Wątek: Corolla E12 - stuk podczas ruszania tylko po odpaleniu  (Przeczytany 5354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Corolla E12 - stuk podczas ruszania tylko po odpaleniu
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Lutego 2021, 16:32:20 »
W większości aut jakie miałem, to pojedynczy stuk po ruszeniu był związany z kalibracją ABS.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Vaneheim

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Marca 2021, 10:32:43 »
W większości aut jakie miałem, to pojedynczy stuk po ruszeniu był związany z kalibracją ABS.

Krisman dziękuję za szybką odpowiedź.
Uważasz, że mogła ta kalibracja ABS być w jakiś sposób uśpiona i dopiero w momencie poślizgu kół na śniegu się aktywować bo jestem pewien, że wcześniej tego czegoś nie było. :)
Te większość aut o których piszesz to były Toyoty względnie Japończyki bo w moim poprzednim Volvo S40 I ani żony Renault Clio IV tego nie ma. :)

Pozdrawiam.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Marca 2021, 11:32:03 »
Nie, zawsze to słyszałem od nowości. Ruszałem samochód osiągał prędkość między 10-20 km/h i było słychać lekki głuchy pojedynczy "stuk", w niektórych wyraźnie a innych bardzo słabo.
W większości rzeczywiście auta azjatyckie, ale jak wrzucisz w Google hasło "pojedynczy stuk przy ruszaniu" , to widzę i wiele innych.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Vaneheim

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Marca 2021, 19:54:16 »
Nie, zawsze to słyszałem od nowości. Ruszałem samochód osiągał prędkość między 10-20 km/h i było słychać lekki głuchy pojedynczy "stuk", w niektórych wyraźnie a innych bardzo słabo.
W większości rzeczywiście auta azjatyckie, ale jak wrzucisz w Google hasło "pojedynczy stuk przy ruszaniu" , to widzę i wiele innych.

Ok, czyli trzeba głośniej słuchać muzyki przy ruszaniu albo się do tego "szmeru/stuku" przyzwyczaić.
Tak czy inaczej dziękuję za wyczerpującą odpowiedź i pocieszające jest to, że nie tylko u mnie tak jest. I tak ma być .:)

Teraz muszę jeszcze poszukać wątku o średnim spalaniu w mieście bo o ile na trasie wychodzi całkiem ładnie.
Raz nawet na odcinku 150 km średnio komputer pokazał 5,9 l/100 km to w mieście pokazuje 10 l/100km.
Silnik 1,4  97KM.

Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl