Autor Wątek: RAV4 2019 - światła główne w technologii LED  (Przeczytany 48289 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: RAV4 2019 - światła główne w technologii LED
« Odpowiedź #75 dnia: 03 Stycznia 2023, 10:50:15 »
Większe rzeczy kupuję z umową, paragonem lub fakturą.
Nie chcę tu moralizować. Każdy ma swoje sumienie ale żaden z tych elementów nie gwarantuje pochodzenia części.
Jak szukałem dojazdówki, znalazłem na aledrogo oryginalne z rav4. Juz prawie miałem kupioną ale patrzę co sprzedawca jeszcze ma w ofercie, a tam reflektor, drzwi, fotel.... Kupiłem inną, nową ze sklepu handlującego dojazdówkami. Trochę drożej.
Wiem, że sporo części używanych może być istotnie z rozbitków ale dopóki auta są kradzione na potęgę nie kupię żadnej części używanej.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 2019 - światła główne w technologii LED
« Odpowiedź #76 dnia: 03 Stycznia 2023, 10:53:55 »
Co też nie gwarantuje, że nie kupiłeś kradzionej dojazdówki. Generalnie kupuję ze stacji demontażu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 03 Stycznia 2023, 12:20:58 »
Mi nie zginął to mnie nie dotyczy :).
Kupno podstawowej wersji tylko po to żeby ją doposażyć, zawsze skończy się na tym temacie.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52229.0.html

Nie mam nic do takiego „tuningu” aut, ale jeżeli dotyczy to 10-cio latków lub starszych.
Ale po co to robić w nowym aucie, zamiast od razu kupić z wyposażeniem, którego oczekujemy?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 03 Stycznia 2023, 12:44:18 »
Ale po co to robić w nowym aucie, zamiast od razu kupić z wyposażeniem, którego oczekujemy?
Myślę że problem wynika z tego, ze nie da się skonfigurować auta na zasadzie - mamy tabelkę i zaklikujemy w niej te pozycje wyposażenia które chcemy. W efekcie do wentylowanych foteli musimy dorzucić całą masę innych gadżetów które nie każdy chce. Oczywiście dla producenta by to była masakra budować każde auto w innej specyfikacji dlatego mamy pakiety i większość kupuje po prostu taki pakiet w którym ma to co chce + trochę mniej lub bardziej chcianych bonusów.
Co do doposażania auta we własnym zakresie to jedyne co mi się zdarzyło zrobić to do Corolli 2006 dołożyłem oryginalny zestaw przednich świateł przeciwmgielnych. Wiązki były, niezbędne przełączniki, przekażnik itp w komplecie. Robiłem to może godzinę z tego większość czasu zajęło przerobienie wtyczek bo zestaw był z sedana a ja mialem kombi i niewiedzieć czemu inne złączki były we wiązce i w samych światłach. Jeszcze raz powtórzę. Każdy robi jak uważa. Dla mnie w grę wchodzi tylko zakup nowej części. Do nowych aut oznacza to nową część fabryczną, bo zamienników np. reflektorów, chyba jeszcze nie ma. Wszystkie używki są obarczone ryzykiem pochodzenia z kradzieży.

Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 03 Stycznia 2023, 12:45:57 »
Kupno podstawowej wersji tylko po to żeby ją doposażyć, zawsze skończy się na tym temacie.
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,52229.0.html
No właśnie :(
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #80 dnia: 03 Stycznia 2023, 12:50:40 »
Ja sprawdzałem te kwestie zamawiając samochód. Kupując podstawową wersję RAV4 i doposażając ją do EXE wychodzi dużo drożej, niż zamówić od razu EXE. Pomijając już niuanse techniczne.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #81 dnia: 03 Stycznia 2023, 13:19:01 »
To  akurat oczywiste i jest tak w każdej marce.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
RAV4 2019 - światła główne w technologii LED
« Odpowiedź #82 dnia: 03 Stycznia 2023, 13:27:51 »
Ja sprawdzałem te kwestie zamawiając samochód. Kupując podstawową wersję RAV4 i doposażając ją do EXE wychodzi dużo drożej, niż zamówić od razu EXE. Pomijając już niuanse techniczne.
I tak i nie. Nie wszystko mnie interesuje, nie wszystko da się dołożyć. No i ta kwota rozkłada się w czasie i mniej widać jak tu włożysz 3 tysiące, tam 2,5 a ówdzie 5. W sumie kwota będzie zbliżona ale rozłożona w czasie.
Druga kwestia to biorąc kredyt czy leasing masz większe pole manewru. Przy gotówce tak krawiec kraje jak mu materii staje. Ja i tak przekroczyłem zakładany budżet i zbliżyłem się do mojej mentalnej granicy - 200 tysięcy na samochód to dla mnie za dużo. A tyle minimum trzeba na Selection a gdzie jeszcze do Executive? Dlatego wybrałem lepszy napęd a słabsze wyposażenie.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 03 Stycznia 2023, 13:41:30 »
A tyle minimum trzeba na Selection a gdzie jeszcze do Executive? Dlatego wybrałem lepszy napęd a słabsze wyposażenie.
Dziś rzeczywiście trudno nie przekroczyć bariery 200 tys. I znając życie oraz ekonomię, ceny raczej nie spadną. Może my będziemy zarabiać więcej i będzie nas stać na droższe samochody, może nie będziemy zarabiać więcej, a samochody zaczniemy wynajmować na krótsze okresy za ułamek wartości. Ale ceny raczej nie spadną i dotyczy to nie tylko samochodów.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #84 dnia: 03 Stycznia 2023, 14:31:36 »
Na tym polega inflacja.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #85 dnia: 03 Stycznia 2023, 15:00:48 »
A tyle minimum trzeba na Selection a gdzie jeszcze do Executive? Dlatego wybrałem lepszy napęd a słabsze wyposażenie.
Dziś rzeczywiście trudno nie przekroczyć bariery 200 tys. I znając życie oraz ekonomię, ceny raczej nie spadną. Może my będziemy zarabiać więcej i będzie nas stać na droższe samochody, może nie będziemy zarabiać więcej, a samochody zaczniemy wynajmować na krótsze okresy za ułamek wartości. Ale ceny raczej nie spadną i dotyczy to nie tylko samochodów.
Dokładnie, inflacja jaka jest każdy widzi…

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #86 dnia: 03 Stycznia 2023, 17:46:34 »
Oczywiście dla producenta by to była masakra budować każde auto w innej specyfikacji dlatego mamy pakiety i większość kupuje po prostu taki pakiet w którym ma to co chce + trochę mniej lub bardziej chcianych bonusów.
W toyocie tak, ale już przykładowo w Fordzie można bardzo dużo dobrać.
może nie będziemy zarabiać więcej, a samochody zaczniemy wynajmować na krótsze okresy za ułamek wartości
Wynajem zawsze wyjdzie drożej, niż kupno

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #87 dnia: 03 Stycznia 2023, 19:55:01 »
Ale już postanowili, że mamy wynajmować.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #88 dnia: 05 Stycznia 2023, 13:44:37 »
A jak nie będziesz miał opcji kupna, albo jak RAVka będzie kosztowała 350 tys w zakupie, a w wynajmie 1500 zł miesięcznie? W USA już w latach 90-tych wiele osób wynajmowało nowy samochód na 2 lata, po tym okresie zdawało do dealera i brało nowy na 2 lata. Po co posiadać samochód na własność? Nie chodzi o to, żeby stał w garażu i był w każdej chwili dostępny do jazdy?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #89 dnia: 05 Stycznia 2023, 14:30:38 »
Jak Twoja teoria wejdzie w życie to skorzystamy, na razie wynajem to droższa opcja.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl