Autor Wątek: Jaką mam wersje bagażnika? Koło zapasowe.  (Przeczytany 4888 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotrBH

• Prawie Toyot
Jaką mam wersje bagażnika? Koło zapasowe.
« dnia: 09 Grudnia 2019, 10:40:15 »
Witam serdecznie.
To mój pierwszy post i pierwsze porządne auto - miejcie wyrozumiałość.

Próbując dowiedzieć się czy w moim nowo nabytym Aurisie Hybrid (2017) zmieści się koło zapasowe (na feldze aluminiowej 16'', nie chodzi mi o dojazdówkę; tak, myślę o feldze aluminiowej, bo nie będę potrzebował innych śrub i będzie mniej ważyć - jeśli to słabe rozwiązanie powiedzcie mi o tym), utknąłem w miejscu "jaką mam wersje bagażnika?". Wiem, że może wydawać się to dziwne, ale nie wiem jaką wersję bagażnika posiadam. Z wątku o bagażnikach, wywnioskowałem że mam tylko dolną podłogę (jest "schodek" gdy złożona jest tylna kanapa). Pod matą mam zestaw naprawczy, którego chcę się pozbyć na poczet felgi z niezbędnymi akcesoriami (podnośnik i trójkąt, i jeśli się uda wepchać tam gaśnicę to super).

1) Proszę zorientowanych użytkowników o potwierdzenie czy dobrze wykombinowałem z tym bagażnikiem.
2) Proszę o radę użytkowników Aurisów Hybrid, co zrobić z bagażnikiem żeby zmieściło mi się to co wyżej wspomniałem. Czy potrzebna będzie modyfikacja bagażnika?

Offline HybriAuri

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaką mam wersje bagażnika? Koło zapasowe.
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2019, 11:13:09 »
Wymieniałeś już opony? Jeśli nie to przymierz u gumolepa, ja mam z 2016 i zmieściło mi się pełne alu, popołudniu zrobię fotę i wstawię.
Tylko ja mam kombiaka.

Offline piotrBH

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Grudnia 2019, 09:38:36 »
Opony wymieniłem, ale mam oponę 16 bez felgi, więc sobie włożę i sprawdzę.

Natomiast bardziej chodziło mi o radę z bagażnikiem, tj. jaki to jest bagażnik. Przykładowo: chcąc kupić matę gumową do bagażnika, zastrzeliła mnie liczba rodzajów tych mat dla Aurisa Hybrydy (podłoga dolna, górna, wycięta, równa itd...).

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Grudnia 2019, 11:25:55 »
To ja się trochę podłączę pod temat, choć w moim wypadku chcę wymienić styropianowy pojemnik  na zestaw awaryjny na koło dojazdowe.
Czy w wersji z kołem dojazdowym jest tam jeszcze jakieś styropianowe wypełnienie/formatka i jaki jest (jeżeli jest) system mocowania tego koła?
Będę wdzięczny za informacje i może nawet zdjęcia jeżeli komuś chciałoby się cyknąć. ;-)
Auris II TS 2013 1,6 benzyna + LPG

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Grudnia 2019, 07:39:52 »
Moim zdaniem nie ma sensu brać dojazdówki która wychodzi drożej niż opona 16 na stalowej feldze.  U mnie 205/55 r16 wchodzi normalnie tylko trzeba było wziąć trzpień od Avensisa bo Aurisowy za krótki.

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Grudnia 2019, 08:52:02 »
Nie wiem jak jest w kombi ale w hatchbecu nie ma za dużo miejsca pod schowkiem dolnym. Dojazdówka zostawia miejsce po bokach na jakiś drobiazgi a nad kołem od razu jest podłoga schowka. U mnie zresztą nie prostokątna tylko w kształcie rąbu. Z jednej obcięta na miejsce i klapa akumulatora w z drugiej wydłużona do błotnika.     

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Grudnia 2019, 10:17:21 »
Moim zdaniem nie ma sensu brać dojazdówki która wychodzi drożej niż opona 16 na stalowej feldze.
No tak patrząc na popularny serwis aukcyjny ;-) to taka dojazdówka może kosztować około 150 - 250 zł (używana oczywiście), więc dramatu nie ma. Kombinowanie pełnowymiarową felgą i oponą też pewnie tyle by kosztowało a i tak trzeba to kupić. Więc po prostu z dojazdówka wydaje mi się rozwiązaniem bardziej dla leniwych (czyli dla mnie) a do tego zajmuje mniej miejsca.
Tak na prawdę to pewnie oba rozwiązania mają plusy i minusy. Kwestia wyboru jednego z nich ;-)

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Grudnia 2019, 10:20:35 »
No tak, ale pamiętaj że koła dojazdowego na przedniej osi nie można używać :) Więc w przypadku kapcia z przodu masz podwójną robotę.
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2019, 11:12:48 wysłana przez fazibazi »

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Grudnia 2019, 10:29:11 »
koła dojazdowego na przedniej osi nie można używać
A to dlaczego?
Niektórzy uważają, że wręcz przeciwnie:
https://poradnikmoto.pl/moto,ac252/jak-jezdzic-na-kole-dojazdowym-kilka-praktycznych-rad,7333
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Barrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Grudnia 2019, 10:44:05 »
No tak, ale pamiętaj że koła dojazdowego na przedniej osi nie można używać  Więc w przypadku kapcia z przodu masz podwójną robotę.
Wszystko zależy od dystansu jaki chcesz/musisz na dojazdówce przejechać.
Dojazdówka z przodu --> Krótkie dystanse - nie ma większego problemu. Trochę dłuższe trasy - powinna być z tyłu. Duże dystanse - na dojazdówce się nie powinno jeździć.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Grudnia 2019, 11:34:43 »
No i właśnie dlatego założyłem, że już Murphy się o to postara aby zapas był potrzebny gdy przypadkiem będę w Świnoujściu albo na pętli bieszczadzkiej, i wybrałem pełnowymiarową oponę na feldze.

Offline arkadioss

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Grudnia 2019, 11:40:55 »
Hej,

Mi osobiście napompowane pełnowymiarowe koło 195/65 R 15 nie weszło do wersji hatchback wersja Active. Zahacza się o wystający plastik na którym leży podłoga bagażnika i poza tym jest wyższe niż poziom wspomnianej podłogi. Sprawdzone w kilku samochodach w tej samej wersji. Do wersji Kombi z podwójna podłogą (hybryda) koło zmieściło się bez problemów.

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Grudnia 2019, 11:43:40 »
A to dlaczego?
Niektórzy uważają, że wręcz przeciwnie:
https://poradnikmoto.pl/moto,ac252/jak-jezdzic-na-kole-dojazdowym-kilka-praktycznych-rad,7333
Fajny artykuł, ale nie zgodzę się z nim :) Owszem, nie ma przepisów zakazujących używanie dojazdówki na przedniej osi, ale pod warunkiem, że stanowi ona fabryczne wyposażenie pojazdu i jest używana krótkotrwale, imho do dojechania do najbliższego warsztatu oponiarskiego. Co do argumentu dot. poślizgu - z założoną dojazdówką nikt normalny nie będzie szalał, ponadto każdy samochód ma już praktycznie kontrolę trakcji, dlatego dla mnie ważniejsze jest to, żeby pojazd szybciej się zatrzymał np. przed pieszym który wtargnie na przejście dla pieszych. A szybciej się zatrzyma samochód z dojazdówką na tylnej osi niż na przedniej. Ale to nie temat tego wątku więc proponuję go nie rozwijać.

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Grudnia 2019, 12:00:59 »
Hej,

Mi osobiście napompowane pełnowymiarowe koło 195/65 R 15 nie weszło do wersji hatchback wersja Active. Zahacza się o wystający plastik na którym leży podłoga bagażnika i poza tym jest wyższe niż poziom wspomnianej podłogi. Sprawdzone w kilku samochodach w tej samej wersji. Do wersji Kombi z podwójna podłogą (hybryda) koło zmieściło się bez problemów.

A mi weszło :) :D <diabel>
Rzeczy niemożliwe robię od ręki,  na cuda trzeba chwile poczekać  <diabel>

Offline aBuSaJe

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Grudnia 2019, 18:04:08 »
Mam aurisa HB premium, tylko jedna podłoga. Wnęka jest bardzo płytka i opona 205/55/r16 wystaje ostro ponad wneke. Dojazdówka weszła bez problemu i podłoga dalej płaska.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl