Autor Wątek: Auris i usterka zamka klapy silnika - pomocy!  (Przeczytany 6331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jugadorro

• Toyot Leżący
  • *
Auris i usterka zamka klapy silnika - pomocy!
« dnia: 09 Grudnia 2019, 17:26:25 »
Witam wszystkich.

Mam problem z zamknięciem przedniej maski w Toyocie Auris I 1.4d-4d. Zabrakło mi płynu do spryskiwaczy i już przy otwieraniu maski nie mogłem przesunąć tego zabezpieczenia w bok (wajcha), udało się dopiero po chwili i lekkim użyciu siły. Natomiast mam teraz problem z zamknięciem! Zdemontowałem cały zamek i obficie zlałem go WD-40 i zostawiłem na noc. Przesmarowałem i "na sucho" wszystko zaczęło ładnie chodzić, bo wcześniej stawiało opór, ale po powtórnym zamontowaniu do auta dalej jest to samo. I nie wiem co może być przyczyną. Sprężyny obie są OK, ta większa od zapadki bardzo mocno trzyma i potrzeba dużej siły, że ją odciągnąć, ale obie są sprawne. Poza tym te gumowe odbojniki już wkręcałem do minimum i nic. Tak jakby maska nie mogła wskoczyć w odpowiednie miejsce. Czy istnieje możliwość regulacji zamka góra-dół w tym modelu? Bo ja u siebie tego nie zauważyłem. I czy może ktoś wie czy przy otwarciu maski z kabiny kierowcy linka powinna się "skrócić" nieco? Bo u mnie z kabiny ładnie odbija zamek, ale linka nie wraca i zostawia na uchwycie do którego jest zamocowana jakieś 2 cm luzu (na końcu linka jest zarobiona kulką i nakrętka). Ktoś pomoże, doradzi?

Fotki zdemontowanego zamka z obu stron niżej:

https://ifotos.pl/zobacz/201912061_qareswn.jpg
https://ifotos.pl/zobacz/201912061_qareswe.jpg
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2019, 17:35:53 wysłana przez jugadorro »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Odp: Auris i usterka zamka klapy silnika - pomocy!
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Grudnia 2019, 19:56:55 »
Nie zaglądałem u siebie, a na boki nie da się regulować tego zamka? Bo uchwyt maski musi trafiać w ten wąski rowek w zamku, bo inaczej przecież ci się nie zamknie. Skoro przesmarowałeś wszystko i zamek działa to i maska musi się zamykać, trza tylko to ustawić.
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline jugadorro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Grudnia 2019, 21:02:58 »
Uchwyt maski trafia w środek tej zapadki, ale zamek jakby odbijał na nowo - tak jak na oryginalnej sprężynie. Żeby porównać to nawet założyłem dłuższą sprężynę, żeby maska miała mniejszy opór i łatwiej wchodziła w zamek i dalej nic - maska opada do końca, ale można ją ręką otworzyć łapiąc przy reflektorach. Jakby zamek się do końca nie zatrzaskiwał na zapadce, bo maska po jej zamknięciu ma zbyt wysoką pozycję w stosunku do momentu, kiedy zapadka się zatrzaskuje. A odbojniki wkręciłem do oporu na minimum. Jak jest u was z linką? Przy pozycji otwartej maski macie "naddatek" końcówki linki na uchwycie? Czy u was jest na styk - tzn. ta kulka wieńcząca linkę jest tuż przy uchwycie? Bo ja mam naddatek ze 2 cm. I jeszcze nakrętkę przy kulce.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Grudnia 2019, 21:37:30 »
Zamiast wd-40 polecam po wyczyszczeniu użyć smaru silikonowego do łańcuchów rowerowych (w lidlu i innych takich), u mnie po tym się skończyły problemy z otwieraniem maski a też nie raz wcześniej wygiąłem tą "blachę".   <zolta>
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline jugadorro

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2019, 22:46:57 »
Czyszczenie swoją drogą, ale głównie chodzi mi o dwie rzeczy - o to czy jest możliwość w Aurisie I regulacji wysokości położenia zamka w stosunku do maski (nie widzę u mnie takiej opcji, ale może się mylę i zamek "zjechał" na mocowaniu) i czy u was też jest tak, że w pozycji otwarcia maski linka na mocowaniu ma luz około 2cm, czy jednak ta metalowa kulka wieńcząca linkę jest na styk z "uchem" mocowania?

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Grudnia 2019, 08:18:48 »
Nie pomogę, nie rozbierałem, u mnie wystarczyło popsikać tym "silikonem"
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudnia 2019, 14:44:07 »
jugadorro - tak wygląda w mojej Toyocie Corolli Verso zatrzask klapy silnika po jej otwarciu. Zdjęcie zrobione od strony silnika. Myślę, że jest identyczny, jak na Twoim zdjęciu, przynajmniej co do zasady działania. Dźwignia w kabinie kierowcy służąca do otwarcia klapy silnika nie ma żadnego luzu. Jeśli za nią ciągnę, by otworzyć klapę, natychmiast zwalnia się zaczep w zatrzasku i uwalnia klapę silnika. Linka po zwolnieniu tego zaczepu pozostaje cały czas napięta. Spróbuj za pomocą, np. wkrętaka ułożonego poziomo, naciskać najpierw na pierwszą zapadkę dźwigienki, którą należy zawsze przesunąć w bok, by podnieść klapę silnika do góry, a następnie na zaczep zasadniczy zatrzasku i obserwuj, czy wkrętak trzymany w dalszym ciągu poziomo da się opuścić do końca podłużnego wycięcia, w który wpada zaczep/ucho zamocowany do klapy silnika. Obserwuj także, czy i w którym momencie zaczep zasadniczy w zatrzasku zablokuje Ci wkrętak przed podniesieniem go góry.
https://photos.app.goo.gl/Ttr56nR94DDSZHsz8
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2019, 14:49:25 wysłana przez josef »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudnia 2019, 17:55:56 »
jugadorro - jeśli masz jeszcze zdemontowany ten zamek, zrób jego zdjęcie, gdy będzie on "zatrzaśnięty", i zamieść na forum. 

Offline monter_87

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Kwietnia 2021, 01:06:46 »
Ponawiam temat,  bo mam identyczny problem z  dużym luzem linki otwierania maski,  czy ktoś wie, jak ją uregulować?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl