Autor Wątek: Prośba o pomoc.  (Przeczytany 1874 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Moyset

• Toyot Leżący
  • *
Prośba o pomoc.
« dnia: 14 Grudnia 2019, 10:11:37 »
Witajcie, czy ktoś z was mógłby zmierzyć jaki jest poziom ładowania alternatora na odpalonym silniku na wolnych obrotach? U mnie jak auto jest obciążone światłami i dmuchawą powietrza do kabiny, to pokazuje jedynie 13.1 V. Bedę wdzięczny za pomoc, gdyż muszę mieć podkładkę do walki z ASO. Dziękuje i pozdrawiam.

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Prośba o pomoc.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Grudnia 2019, 18:33:50 »
Napisz coś więcej co się dzieje,jakie Aso

Offline Moyset

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Grudnia 2019, 23:14:24 »
Zaczęło się od rutynowego przeglądu po 45 tysiącach. Zapisano olej 10W40, po moim sprzeciwie i kontakcie z leasingiem,  łaskawie zgodzono się go wymienić na jedynie dopuszczalny 5W30. Zgłaszałem dziwne dzięki spod maski( problem zaworu turbo). Obecnie borykam się ta z problemem turbo które daje dziwne dżwięki jak i z alternatorem  który ładuje przy pełnym obciążeniu 12.7 V.. ASO DAKAR RZESZÓW

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Grudnia 2019, 11:24:17 »
Olej mam pewne zaufanie do salonu,nie wiem na jakim jeżdżę,jaki leją co rok,serwisuje auto przecież u lidera niezawodności muszą pilnować takich rzeczy :cheesy: resztę roboty mają robić czujniki i moje uszy a przede wszystkim jak chodzi silnik przez pierwsze kilkadziesiąt sekund od odpalenia
Jeśli chodzi o turbo temat już był tu wałkowany i w Toyocie znany
https://youtu.be/XBQ-nvXPT3c
Jak oni tego nie słyszą to mi ręce opadają,chyba że masz inny problem,inne dźwięki
Z ładowaniem u mnie musi być ok bo robię krótkie odcinki,  muza na 40,nawiewy,klima i akumulator który mam 13 miesięcy pali od strzała czy zimno czy ciepło,tu dla Toyoty mega plus bo zarówno w moim starym VW jak i w autach firmowych jakie oblatuje różnie to bywalo i nieraz się rzezilo a tu od 3 lat wchodzę i pyk odpalony

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Grudnia 2019, 10:49:26 »
I jak kolego z tym turbo,dali się wreszcie przekonać?

Offline browar320iii

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Grudnia 2019, 14:27:26 »
Nagraj film z tymi dźwiękami to ci powiem czy u mnie było tak samo jak turbinka powiedziała papa
 Moja wydawała dźwięk typu Pisk zacierajacego się łożyska w zakresie  obrotów między 1800 a 2500
Żałuje do dzisiaj że tego nie nagrałem u siebie

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl