Autor Wątek: Jakie paliwo do Hybrydy?  (Przeczytany 26275 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Arnik

• Toyot Leżący
  • *
    • spritmonitor
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
Odp: Jakie paliwo do Hybrydy?
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Stycznia 2020, 19:11:48 »
W myśl zasady że smaczniejsze dania można zjeść w restauracji gdzie większość stolików jest zajętych niż tam gdzie na sali są pustki. Od dobrych 10-ciu lat staram się tankować tylko i wyłącznie na stacji przy sklepie AUCHAN. Duża rotacja w zbiornikach paliwa na tych stacjach powoduje , że niemożliwością jest pobranie jakiegoś osadu do baku. Nie oszukujmy się, niezależnie od marki stacji paliwo na ogół trafia od ograniczonej ilości dystrybutorów (czasami jednego na danym terenie). Jeżdże ok 60 tys rocznie i nigdy nie miałem żadnych problemów z silnikami. A cóż przez ten okres i takich przebiegach parę groszy udało się zaoszczędzić :)

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Stycznia 2020, 20:05:51 »
No to masz szczęście.Ja kilka razy tankowałem na stacji auchan i zawsze była to jakaś berbelucha.Samochód mulił i palił 2xwięcej,więc przestałem .

Offline Arnik

• Toyot Leżący
  • *
    • spritmonitor
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #17 dnia: 09 Stycznia 2020, 20:17:18 »
Być może to urok mieszkania w Szczecinie. Najbliższa rafineria w Schwedt po stronie niemieckiej(ok 50 km od Sz-na) bardzo często na naszych stacjach paliwo jest z Niemiec

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #18 dnia: 09 Stycznia 2020, 20:32:08 »
No i wszystko jasne.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Stycznia 2020, 21:53:17 »
Ja zwykle tankowałem w Tesco, jadąc na wakacje na trasie w Auchanie w Rumii, a jeszcze zanim powstał w Rumii to w Gdańsku. Jakoś nie zauważyłem nigdy "mulenia", czy zwiększonego spalania. Teraz tankuje w Amic (wcześniej to był Lukoil, a wcześniej Jet). I tak jak już było napisane większość paliw jest dostarczanych przez Lotos albo Orlen. Także nie stygmatyzowałbym tego, że jak stacja jest pod marką supermarketową, to od razu paliwo jest gorsze. Przecież też musi przejść badania itp. Co roku też publikowana jest lista z miejscami, gdzie paliwo jest/było chrzczone, aby można było ewentualnie unikać takich miejsc.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Stycznia 2020, 21:59:41 »
Widocznie trafiałem na te z listy.Nie stgmatyzuje zwyczjnie się zraziłem.Wiem że wszystkie paliwa są z Płocka lub z Gdańska.Ale tak u mni sie zdarzyło.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #21 dnia: 10 Stycznia 2020, 03:49:44 »
Od zawsze tankuję na Auchan. Tankuję diesel, benzynę i nigdy żadnych problemów z samochodem.
Nigdy nie brałem pod uwagę tankowania 98. W związku z tym wątkiem poczytałem jednak w internetach  :good: i mam zamiar raz na kilka tankowań, zalać 98.
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline emigrant

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris HSD 2015
« Odpowiedź #22 dnia: 10 Stycznia 2020, 09:37:19 »
Mnie się wydaje, że lanie do silników wolnossących z wtryskiem pośrednim benzyny premium 98 oktanowej jest totalnie bez sensu. Nawet pogarszamy sytuację, bo 98 jest mniej kaloryczna. Za to do silników z wtryskiem bezpośrednim, już tym bardziej wysilonych turbo kosiarek lepiej lać benzynę 98 oktanową. Tu nawet nie chodzi o zminimalizowanie spalania stukowego, bo i tak takie nigdy by nie wystąpiło nawet przy 95 w nowoczesnych silnikach, ale 98 ma dużo dodatków w tym czyszczących, myjących, mniej eco dodatków. Ogólnie wtrysk bezpośredni spala nieczysto paliwo stąd w dizlach DPF i aktualnie w benzynach GPF.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 10 Stycznia 2020, 09:47:11 »
Tankując PB 98 masz pewność, że ten rodzaj paliwa na pewno ma 95 oktanów  :grin: przy laniu  Pb 95 jest duże prawdopodobieństwo, że ma mniej. Oczywiście, są kontrole na stacjach, ale czasami uprzedzone, lub nie tak często, jak my konsumenci byśmy sobie tego życzyli.
Dodam jeszcze tylko - informacja od znajomego z forum motocyklowego, ktory pracuje na stacji paliw - że ilość szlamu, mułu, którą widzi się na dnie podczas czyszczenia zbiorników na zwykły ON jest większa niż ta pochodząca ze zbiorników, w których jest przechowywany ON premium. Zastanówmy się, gdzie ten osad się osadza - w silnikach naszych aut. Polecał również nie tankować na stacji, na której widzi się cysternę zlewającą paliwo do zbiorników. Można przy okazji coś zassać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl