Autor Wątek: Tłumik końcowy (zamiennik) i wyższe spalanie  (Przeczytany 1609 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline n_dziel

• Toyot Leżący
  • *
Tłumik końcowy (zamiennik) i wyższe spalanie
« dnia: 16 Grudnia 2019, 11:02:34 »
Witajcie! Patrzyłem na forum ale nie znalazłem takiego wątku. Problem dotyczy Aurisa 1.6 124KM 2007 rok. Auto kupiłem w czerwcu rok temu, wydech był oryginalny, przy zakupie widziałem że w niedługim czasie czeka mnie jego wymiana ponieważ był skorodowany na łączeniu dwóch ostatnich części. W październiku/listopadzie zeszłego roku pękł i podjechałem do mechanika aby wymienić go na nowy. Z początku jak odebrałem auto byłem przerażony - chodziło jak kosiarka. Zamiennik jaki został wstawiony (pomimo iż mówiłem, że mogę zapłacić więcej ale chcę mieć to zrobione na dobrych częściach) miał średnicę butelki od dużej pepsi :D. Po wymianie zauważyłem dwie rzeczy: raz, że auto pracowało głośno i pierdziało a dwa, że jakby straciło trochę mocy. Podjechałem do tego mechanika żeby jakoś temat załatwić i skończyło się dopłatą 150zł i wymianą na "lepszy wydech", ten drugi był już nieco większy (jednak do oryginalnej dużej toyotowskiej "krowy" to i tak był malutki), auto zaczęło pracować ciszej ale nadal miałem wrażenie, że ma mniej mocy. Po miesiącu użytkowania zauważyłem, że spalanie wzrosło w mieście o około 1-1.5l . Podjechałem do innego mechanika, który stwierdził że to nie może być wina wydechu jednak polecił mi faceta, który zajmuje się tylko układami wydechowymi. Podjechałem do niego, wstawił mi jakiś inny zamiennik. Auto faktycznie zaczęło pracować już cicho (w niższym zakresie obrotów) jednak spalanie jakie było takie zostalo 8.5-9 litrów. Wczoraj pierwszy raz po wymianie wydechu (czyli prawie roku) jechałem na autostradzie i tutaj już mam pewność, że coś jest nie tak. Powyżej 140km/h to auto się po prostu nie zbiera, obroty przy 140 to około 6tys. W lipcu zeszłego roku jechałem na autostradzie niemieckiej ze znajomymi w cztery osoby z bagażami i przy 170/180 km/h miałem jeszcze zapas pod nogą, teraz wątpie czy dobiłbym do 170. I teraz moje pytanie: czy to możliwe, że jest to spowodowane tłumikiem końcowym? Dzwoniłem do ASO i stwierdzili, że raczej nie. Inni mechanicy też twierdzą, że to nie wina wydechu. Być może po prostu to głupia zbieżność przypadków, że w tym samym czasie kiedy wymieniłem tłumik stało się coś innego... Sam już nie wiem. Będę wdzięczny za pomoc ;)

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Tłumik końcowy (zamiennik) i wyższe spalanie
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Grudnia 2019, 11:37:34 »
Powyżej 140km/h to auto się po prostu nie zbiera, obroty przy 140 to około 6tys.
Hmm... Pomijając inne objawy (jakby brak mocy) - to ten fragment świadczy, że albo sprzęgło się ślizga, albo ktoś Ci biegi pozamieniał :song:. Albo coś pokręciłeś  :o?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline sp33dy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Grudnia 2019, 12:35:13 »
Jeśli to zbieg okoliczności to sprawdź, czy pali na wszystkie gary.
Spalanie - Motostat.pl

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Grudnia 2019, 19:51:05 »
Najprostszy i najtańszy sposób rozwiązania Twojego problemu to hamownia. Zapłacisz te 100 zł i będziesz wiedzieć czy moc uciekła.
« Ostatnia zmiana: 16 Grudnia 2019, 19:53:00 wysłana przez Gawith »

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudnia 2019, 21:02:49 »
Gawith ? raczej porządny diagnosta niż hamownia z której wyjedzie z problemem .
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Offline artur84

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudnia 2019, 08:09:20 »
Sprawdz kompresje. Dużo nie kosztuje a było już parę przypadków uszkodzenia góry silnika (zawory i system dual vvti) lub uszczelki pod głowicą. Rekordzista z tego co pamiętam to po 120 000 km miał wypaloną uszczelkę.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Grudnia 2019, 18:34:16 »
obroty przy 140 to około 6tys.
Skrzynia biegów to zestaw kół zębatych, które stale łączą silnik z kołami. To znaczy że przy danej prędkości na danym biegu obroty ZAWSZE są takie same i rosną/spadają proporcjonalnie. Jeśli tak się nie dzieje to na 99% winne jest ślizgające się sprzęgło o czym wspomniał 'grzeto'. Chyba że niechcący jechałeś na trójce zamiast piątki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl