Autor Wątek: Homologacja bagażnika dachowego i haka  (Przeczytany 68623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dpitera

• Toyot Leżący
  • *
Homologacja bagażnika dachowego i haka
« dnia: 21 Grudnia 2019, 09:20:23 »
Choć temat już był to z uwagi na porządki moderatora pozwolę sobie go przywrócić trochę w nowej odsłonie.
Jaką mamy wiedzę i praktykę na temat bagażnika dachowego i haka? Mocowanie do dachu jest w sprzedaży tak jak na rynku amerykańskim tak i w Polsce i można go nabyć choćby tej znanej szwedzkiej firmy T***e służą do tego chyba "kity" specjalnie dobrane pod profil krawędzi dachu camry a mimo tego sprzedawca w salonie Toyoty mówi, że brak opcji b. dachowego dla Camry. Z hakiem jest podobna sytuacja. Co wiemy na ten temat czy homologacja do Camry jest w trakcie zmiany? Czy może jest tak, że na rynek europejski dach Camry jest w słabszej konstrukcji i sprzedawca ma rację?

KubaCamry

• Gość
Odp: Homologacja bagażnika dachowego i haka
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudnia 2019, 21:28:12 »
Na hak na pewno nie będzie homologacji. W żadnym kraju jej nie ma. Wg. mnie to kwestia napędu hybrydowego, mam też Priusa plug-in i do niego Toyota nie przewidziała haka holowniczego...
To jest problem złożony całego napędu hybrydowego. Na pewno się da ale to są na pewno dodatkowe koszty. W Rav4 hybryd jest możliwość montażu haka ale oby to nie okazało się gwoździem do trumny niezawodności hybryd...
Miałem wcześniej Rav4 benzynę cvt (tak wiem to nie jest to samo co E-cvt), ale założyłem hak i przegoniłem parę razy z przyczepą i... niezawodność zniknęła. Do tego żadne ASO nie potrafiło ogarnąć tematu... wszystko zwalali na gaz. Romanowskiemu (do dziś nie wiem jak) wyszedł brak kompresji. U Dobrygowskiego kompresja wyszła jak w nowym silniku :).
Problemem finalnie okazała sie skrzynia...
Zobaczcie zasadę działania napędu na pertyn ględzi... możliwość ciągnięcia przyczepy wymagałaby nowego programu zasady działania tego napędu z obciążeniem większym niż 5 osób w aucie.

Offline dpitera

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Grudnia 2019, 10:45:59 »
Żle to widzę. Jeśli Twoja teza dot. braku możliwości zakładania bagażnika na dach i haka związana jest z brakiem przygotowania powiedzmy technologicznego hybryd do dodatkowych obciążeń to rzeczywiscie sam fakt produkcji tych bagażników nie może być wystarczającym argumentem do ich montażu. Zupełnie zapomniałem że na rynku amerykanskim jeżdżą jeszcze Camry nie hybrydowe. Czy ma ktoś doświadczenia z hybrydami innych producentow i zastosowaniem bagażnika. Oj coraz bardziej czuję że narty będą musiały dotrzeć kurierem  :o

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Grudnia 2019, 13:23:04 »
Żle to widzę. Jeśli Twoja teza dot. braku możliwości zakładania bagażnika na dach i haka związana jest z brakiem przygotowania powiedzmy technologicznego hybryd do dodatkowych obciążeń to rzeczywiscie sam fakt produkcji tych bagażników nie może być wystarczającym argumentem do ich montażu. Zupełnie zapomniałem że na rynku amerykanskim jeżdżą jeszcze Camry nie hybrydowe. Czy ma ktoś doświadczenia z hybrydami innych producentow i zastosowaniem bagażnika. Oj coraz bardziej czuję że narty będą musiały dotrzeć kurierem  :o

To nie jest kwestia niedostosowania HSD do bagażnika dachowego, tylko kwestia nieprzewidzenia auta pod takie zastosowanie. Limuzyna średniego szczebla tej marki na tym kontynencie nie jest przewidziana do wożenia nart, rowerów i cementu na budowę, tylko dla przedstawiciela handlowego, takiego, powiedzmy, który już nie handluje chipsami, ale jeszcze nie może jeździć LSem.

Do Ravki z tym samym HSD można dokupić bagażnik czy hak, bo auto jest SUV, więc z zasady musi spełniać założenia auta rodzinnego. A przecież jest cięższe od Camry, ma większe koła i jakoś bagażnik jej nie wadzi. Nikt (no, może oprócz Polaków) nie będzie takim HSD ciągał 3-tonowej przyczepy, tylko jadąc na wakacje weźmie boxa na dach, rowery na hak i pojedzie.

Reasumując: jeśli za wodą jest do tego nadwozia bagażnik, to bierzcie i jedzcie z tego wszyscy. Nawet jeśli dach jest z papieru i bez wzmocnień (a nie jest, bo przecież HSD musi spełnić te same wymogi bezpieczeństwa, wliczając dachowanie, co zwykła Camry), to wrzucając na niego narty nie sprawicie, że wam podsufitka spadnie na głowę.
3VZ.pl

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Grudnia 2019, 16:41:09 »
Na pewno projektując Camry, nie wzięto pod uwagę, że trafi ona od Polski :).
Kraju w którym sedana klasy wyższej używa się do wszystkiego :).
Czy ktoś ma możliwość sprawdzenia czy napęd w Rav4 jest w 100% identyczny z napędem Camry?
Jeśli tak, to technologicznie rzeczywiście nie powinno być problemu.
Problemem jest gwarancja i znając TMP, jak tylko dowiedzą się że był bagażnik lub hak to bedą się upierać, że np. radio przestało działać przez te elementy:)
Co do bagażnika dachowego to wystarczy sprawdzić czy dach do camry hybryd jest identyczny jak w camry benzynowej, jeśli tak to nic tylko kupować...
Jeżeli chodzi o narty to szukam tapicera, który estetycznie założy mi schowek w podłokietniku, np. z BMW, można tanio kupić z fajną ?kieszenią?.
Mi na prawdę brakuje haka, nie po to żeby ciągnąć przyczepy, tylko do wożenia rowerów, to jest idealne rozwiązanie.
Jak ktoś potwierdzi, że napędy Rav4 i Camry są identyczne to zamawiam...
https://www.curtmfg.com/part/115763
Będzie problem z przeglądem ale pierwszy z 3 lata potem za 2, a potem już na pewno auto zmieni właściciela :)

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Grudnia 2019, 23:01:11 »
Potwierdzam, zamawiaj  :song:
3VZ.pl

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2020, 18:46:02 »
Sorki że się wtrące ale jak masz hak to chyba musisz pojechac na przegląd tech i tak co roku

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Stycznia 2020, 22:46:13 »
Sorki że się wtrące ale jak masz hak to chyba musisz pojechac na przegląd tech i tak co roku

Nie zakładam haka, tylko uchwyt na bagażnik rowerowy  :grin:
Pierwszy przegląd za 3 lata, kolejny za 2 lata... potem niech się inny martwi...
Jak będzie upierdliwy diagnosta to ściągnę za dwa lata... ale USA mają inny patent na mocowanie kuli haka, wiec nie widzę problemu...
Przyczepy nie zamierzam ciągnąć.

Offline Severus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Stycznia 2020, 18:41:45 »
Kuba, a przymierzasz się do tej dziury w podłokietniku na narty ?

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Stycznia 2020, 22:04:30 »
Pytałem dwóch tapicerów, żaden nie podjął tematu :(. Zrobię sam ale na razie pozbyłem się domu z garażem i nie mam gdzie :(. W lecie będę miał już dostęp do garażu to ogarnę temat, zrobię też fotki jak będę działał.

Offline dpitera

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Stycznia 2020, 13:55:01 »
Ciekawą dostałem dziś odpowiedź
...
Toyota Camry, wypuszczona na rynek Europejski, posiada zerową nośność dachu. Dla Thule nadrzędne znaczenie ma zawsze maksymalna ładowność określona przez producenta danego modelu auta.
...

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Stycznia 2020, 15:48:11 »
Eetam, zerową nośność. Poczekajcie kilka lat, to zobaczycie, jak na złomowiskach stoją jedna na drugiej ;)

Przecież jednym z testów homologacyjnych jest dachowanie. I co ? Zerowa nośność dachu oznaczałaby, że przy dachowaniu słupki się składają i dach miażdży zawartość kabiny. Prędzej dach jest z blachy rzędu "puszka po piwie" i mocowanie ewentualnego bagażnika powgniata blachę. Nie dajmy się zwariować, jeśli np. w US są dostępne bagażniki dachowe, to trzeba taki bagażnik ściągnąć, przymierzyć, ewentualnie stuningować gdzie trzeba i do wożenia nart z prędkością przepisową w zupełności wystarczy.

Rowerów bym raczej na to nie wstawiał, ani kanapy ani lodówki też nie bardzo, także jeśli ktoś uparcie próbuje z tego zrobić samochód wakacyjno-rodzinny, to polecam się cofnąć kilka generacji i kupić kombi  :grin:
3VZ.pl

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Stycznia 2020, 16:46:18 »
Szanowny Panie,

w nawiązaniu do nadesłanej przez Pana wiadomości informujemy, iż obciążenie dachu nie wchodzi w skład parametrów podawanych w homologacji pojazdu. Na chwilę obecną nie posiadamy natomiast w naszej ofercie oryginalnych belek akcesoryjnych.

W razie jakichkolwiek wątpliwości lub dodatkowych pytań, pozostajemy do dyspozycji.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Stycznia 2020, 17:39:43 »
Abstrahując od wszystkiego, ja jestem przeciwny wożeniu czegokolwiek, na dachu.
Mam duże wątpliwości do prawidłowości mocowania, a jadąc austradą za kimś kto z nartami lub rowerami ciśnie autostradą 140km/h, nie wiem gdzie się schować. Dodatkowo mam wreżenie, że jest jakiś błąd w uczeniu fizyki w szkole podstawowej.
Do przewożenia nart powinien być schowek w tylnej kanapie/podłokietniku, a do przewożenia rowerów hak (jak spadnie to nie pofrunie i nie wpadnie do auta przez przednią szybę).
Niestety żadnej z tych opcji Toyota nie przewidziała :(.
Marketingowcy uznali, że to nie będzie model dla rodziny tylko dla menegerów i dyrektorów  :o.
Po ilości sprzedanych sztuk, widać, że floty wybierają superba... a camry kupują klienci przywiązani do marki. Ci którzy nauczyli się przymykać oko na dziwne zachowania szefów Toyoty...

Offline Severus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Stycznia 2020, 18:00:09 »
Kuba ładnie podsumowałeś, ja też główkuję jak tu nie przewozić nart na dachu ...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl