Autor Wątek: Yaris Ta Turbo  (Przeczytany 4031 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tomikk81

• Początkujący
Yaris Ta Turbo
« dnia: 29 Grudnia 2019, 14:59:31 »
Hej.
Na wstępie dzień dobry i witam kolegów z nowej dla mnie marki Toyota.
Stary ze mnie Hondziarz, ale zawsze.podobal mi sie Yaris Ts no i postanowiłem to w końcu kupić.
Mam Te Turbo coś tam pomodzone i teraz pytanie,bo chce wszystko zrobić jak trzeba od początku nowy motor z małym przebiegiem,zegary,boost, egt no i to co mnie najbardziej interesuje ,czym i gdzie to wystroic?
W aucie było 195KM ale coś poszło nie tak i przy mocnym bucie korba zrobiła dziurę w bloku.
Pogrzebalem trochę na forum,ale nie ma tu za wiele informacjinodnosnie grzebania Turbo i prosiłbym o konkrety a nie gmeranie czy się opłaca czy nie.Auto będzie miało nowy silnik z małym przelotem poniżej 100tkm,
Jakie zegary egt i boost polecacie?
Czym to wystroic żeby to miało ręce i nogi a żeby nie kosztowało grube tysiące?
Kogo polecacie i jakie są koszta strojenia takiego auta?
Czy Ta Turbo można stopić na fabrycznym kompie czy jednak trzeba dawać EMU lub inny brand?

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Yaris Ta Turbo
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Stycznia 2020, 18:09:28 »
Cześć,
Że co Ty chcesz modować? Turbo i te sprawy? Panie to jest forum Toyoty a nie Hondy. My tu najwyżej nakładki na pedały Ci możemy doradzić.
Ewentualnie jaki olej dobrać ale tylko 0W20 bo inny to rozbój i lać nie można bo się silnik zatrze :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Stycznia 2020, 00:39:15 »
Zacznij od stroiciela który podejmie się ruszenia seryjne ecu najlepiej po kablu. Jak jesteś z waw mogę Ci polecić kogoś kto to sprawdzi. Jeżeli natomiast denso pokaże środkowy palec wtedy można pomyśleć o śwince ale to tak żeby liznąć ciśnienie z paliwem. Docelowo i tak trzeba byłoby pomyśleć sa.
Co do zegarów to kup sobie ebc a reszta wg uznania. Pomyśl o zegarku afr.

Co do ogólnych założeń to zrób dp i sportowy kat reszta zobacz ile ma cali ale raczej bym zostawił. Dolot zapodaj jakąś wkładkę K&N a IC na dobrym rdzeniu. Jak miało by dojść do strojenia to trzeba sprawdzić pompę pb.

Sam pomysł fajny ale ograniczeniem może być seryjny komp i pojemność silnika której nie oszukasz. I tak jak kompa przeskoczysz tak reszty już nie bardzo.

P.s.

I na wstępie odpuść grube mody które na dziecioforach tuningowych będą Ci proponowane bo jest szereg problemów które raczej są nie do ruszenia.

I bym zapomniał co z seryjną turbiną ? Była już robiona?
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2020, 00:40:48 wysłana przez ledziu »

Offline Luk3

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Marca 2020, 19:11:54 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl