Autor Wątek: "Charczenie" przy końcu odpalania silnika, czy to problem z rozrusznikiem ?  (Przeczytany 6293 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mayoness83

• Toyot Leżący
  • *
Witam
Kilka razy zdarzyła się sytuacja, gdy przy końcu odpalania silnika, jak już ten działa, występuje dźwięk "charczenia", taki jak przypadkowo się przekręci kluczyk już na zapalonym silniku. Nie wydaje mi się żebym za długo trzymał kluczyk w pozycji odapalnia. Czy to może być kwestia wadliwego rozrusznika ?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: "Charczenie" przy końcu odpalania silnika, czy to problem z rozrusznikiem ?
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Grudnia 2019, 14:28:36 »
Ja miałem takie charczenie - kwiczenie i rozrusznik na gwarancji dali nowy.

Offline mayoness83

• Toyot Leżący
  • *
Odp: "Charczenie" przy końcu odpalania silnika, czy to problem z rozrusznikiem ?
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Grudnia 2019, 15:40:55 »
Dzięki za odpowiedź. Rocznik mojej to 2009 więc pewnie naprawa/wymiana.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Grudnia 2019, 17:58:57 »
Moja 2015 i jak dzwoniłem to nawet nie chcieli ogladac/słuchać co się dzieje tylko telefonicznie zakwalifikowali do wymiany.
Widać nie pierwszy przypadek.

Co ciekawe w yarisie rozrusznik konstrukcyjnie taki sam (bo silnik prawie identyko) i żyje już 10 lat i 130kkm - tylko że to oryginalny Japoniec.

Offline mayoness83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Grudnia 2019, 19:17:33 »
Czy wymienili to w ramach akcji serwisowej czy gwarancji ?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Stycznia 2020, 10:08:04 »
Na gwarancji.

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Stycznia 2020, 20:46:44 »
Mayoness83 też tak mam. Niestety ostatnio o to zapytałem na forum to jedyna rada to krócej trzymać kluczyk przekręcony  <zalamka>
Pewnie Mechu ma racje trzeba by wymienić rozrusznik lub go jakoś naprawić (jak się da  <kucharz>). Jeśli będziesz to robił to daj znać jakie koszty.

Offline Maher

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Stycznia 2020, 23:45:18 »
Możesz spróbować wyczyścić i przesmarować oś startera, u mnie było podobnie (co któryś raz odpalała z charczeniem na końcu) i kupiłem rozrusznik, wymieniłem, a później rozebrałem stary i cała ośka była brudna i ciężko chodziła, jak wyczyściłem i przesmarowałem to idealnie  chodziła tylko niestety wcześniej kupiłem rozrusznik i ten został na zapas.

Offline mayoness83

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Stycznia 2020, 08:31:54 »
hsd Przy okazji wymiany sprzęgła poprosiłem żeby sprawdzili rozrusznik, stwierdzono że jest ok, od jakiegoś czasu nie mam tego efektu "charczenia". Dam znać jak coś się zmieni, mam nadzieje, że nic się już nie będzie działo.

Offline hsd

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Czerwca 2020, 22:57:38 »
mayoness83 jestem po naprawie rozrusznika (100 zł - regeneracja lub czyszczenie) temat znikną  <taniec>.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl