Autor Wątek: Auris 2 nie działające lusterka  (Przeczytany 3346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline junmar

• Prawie Toyot
Auris 2 nie działające lusterka
« dnia: 31 Grudnia 2019, 20:54:17 »
Witam wszystkich Forumowiczów.

Jestem tutaj nowy i od razu z problemem na który nie mogę znaleźć porady w necie.
Mam problem z lusterkami w Toyota Auris 2 2013 (excel).
Podczs zamykania auta trzymając za klamkę(wersja bezkluczykowa) centralny zamek zablokował sie a lusterka zaczeły się składać, nagle centralny odblokował się a lusterka zaczęły sie otwierać i tak działo sie 3 lub 4 razy. (w ciągu paru sekund) w koncu drzwi sie zablokowały a lusterka złożyły. Rano po odblokowaniu drzwi lusterka już sie nie otworzyły. otwożyłem je ręcznie. przestało tez działać ustawianie lusterek w wewnątrz auta.
Bezpieczniki o.k, podłączony bylem pod komputer w 3 wrsztatach. Nic nie pokazało 0 błedów.
Czy miał ktos podobny przypadek?
jak sobie z tym poradzić?
Pozostaje tylko wizyta w serwisie?

Pozdrawiam.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Auris 2 nie działające lusterka
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2020, 13:01:07 »
może się wyłączyły? Uznają że są zamkniete i nie działają. Otwórz je z poziomu auta, albo włącz

Offline junmar

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Stycznia 2020, 06:11:52 »
odp. Stivo.
 Dziękuje za zainteresowanie tematem. próbowałem już wsztstkiego.
 Otwarte ręcznie mam przez caly czas od momentu usterki.
Pozdrawiam.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Stycznia 2020, 09:39:36 »
otwożyłem je ręcznie. przestało tez działać ustawianie lusterek w wewnątrz auta.
Otworzyłeś ręcznie tzn. mechanicznie odchyliłeś obudowy do pozycji otwartej?
Przestało działać ustawianie - chodzi o regulację nachylenia samych luster?
Może przypadkowo wyłączyłeś funkcję składania - jednoczesne przytrzymanie (przy wyłączonym zapłonie) przycisków składania lusterek i regulacji lusterek w górę przez ponad 2 sekundy na przemian wyłącza i włącza funkcję automatycznego składania.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Stycznia 2020, 11:04:46 »
jednoczesne przytrzymanie (przy wyłączonym zapłonie) przycisków składania lusterek i regulacji lusterek w górę przez ponad 2 sekundy na przemian wyłącza i włącza funkcję automatycznego składania.
NA SZCZĘŚCIE !

IMHO odłączyłbym akumulator na chwilę i zrobił reset systemu. Konfiguracja lusterek wraca wtedy do standardu czyli składania się przy zamykaniu samochodu i rozkładania przy otwieraniu.
Moim zdaniem coś się zawiesiło po niepoprawnym zamykaniu auta - trzymanie za klamkę przy zamykaniu ?!?
Pozdrawiam
Wojtek

Offline kkuligowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Stycznia 2020, 12:01:29 »
Witam. Poroszę o rozszerzenie wpisu:
"jednoczesne przytrzymanie (przy wyłączonym zapłonie) przycisków składania lusterek i regulacji lusterek w górę przez ponad 2 sekundy na przemian wyłącza i włącza funkcję automatycznego składania"
Mam elektrycznie składane ale muszę ręcznie wymusić zamknięcie. Jak zastosuje powyższą kombinacje to będzie działać w automacie przy gaszeniu auta?

Offline xavi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia 2020, 12:03:07 »
Zawsze można przetestować.

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Stycznia 2020, 12:42:44 »
"jednoczesne przytrzymanie (przy wyłączonym zapłonie) przycisków składania lusterek i regulacji lusterek w górę przez ponad 2 sekundy na przemian wyłącza i włącza funkcję automatycznego składania"
Mam elektrycznie składane ale muszę ręcznie wymusić zamknięcie. Jak zastosuje powyższą kombinacje to będzie działać w automacie przy gaszeniu auta?
W instrukcji jest napisane jak się to włącza i wyłącza.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Stycznia 2020, 13:52:04 »
To nie działa przy gaszeniu tylko przy blokowaniu / odblokowaniu drzwi.  Posiadanie elektrycznie składanych lusterek nie jest równoważne z dostępnością funkcji automatycznego ich składania / rozkładania - zależy od wersji wyposażeniowej. 

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl