Autor Wątek: 2019 hybryda AWD-i wolniejsza niż FWD 0 do 100km/h?  (Przeczytany 3041 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline male

• Toyot Leżący
  • *

Skylog

• Gość
Odp: 2019 hybryda AWD-i wolniejsza niż FWD 0 do 100km/h?
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2020, 10:42:05 »
Katalogowo RAV4 AWD jest szybsze od wersji FWD o 0.3s

Testy które przeprowadzają na tym kanale co podesłałeś wykonywali 2 różnymi autami i nie chodzi tylko o różnicę w napędzie ale również w wyposażeniu. Przy napędzie FWD testowali bazową wersję na Australię, natomiast przy AWD to wersja Cruiser (chyba najbogatsza) ze wszystkimi dodatkami jak, większymi kołami, skórą w środku itd. Myślę że to nie było bez znaczenia, mimo że wagę netto podali z katalogu czyli 1615kg vs 1710kg.

FWD w RAV4 w zupełności wystarcza i na suchej drodze nie odczuwa się różnicy w trakcji i starcie od 0. Ale już przy mokrej nawierzchni różnica na korzyść AWD będzie widoczna. Druga sprawa, zwróć uwagę na siłę G przy ruszaniu. W wersji AWD jest znacząco wyższa. Jeśli wierzyć temu co podawali.

W tym filmie https://www.youtube.com/watch?v=17FngFwCg9I jest testowana wersja FWD i różnica w kolejnych testach jest znacząca. Od 7,8s w pierwszym przejeździe, do 8,7s w drugim, 8,3 trzecim. Różnica wynika z naładowania baterii między innymi. I to trzeba również brać pod uwagę, im mniej prądu w bateriach, tym wolniej się napędzi.

Zresztą już padło to pytanie pod filmem:

bmw4lfe
3 dni temu
So the 2WD RAV4 is faster ???? I?m surprised

PDriveTV
3 dni temu (edytowany)
Yes, according to our tests. The 2WD hybrid has 160kW (only 3kW less than this) but is around 100kg lighter... compared with the base-spec GX 2WD hybrid that we tested anyway.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2020, 10:59:07 wysłana przez Skylog »

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Stycznia 2020, 12:00:51 »
Ciekawe jaką masę większe koła mają, kiedyś bawiłem g-techem przy tuningu auta (nie toyota) i miałem powtarzalne czasy 6.3-6.5s do 100km/h na felgach 15" i oponach 205/55  po zmianie kół na 17" 225/45 czasy wzrosły do  7-7.3 powtarzalne, nie pamiętam dokładnie wartości ale zestaw na 17 był cięższy znacząco co podobno ma duże znaczenie.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Stycznia 2020, 13:22:44 »
zestaw na 17 był cięższy znacząco co podobno ma duże znaczenie
Oczywiście, że ma, tym bardziej, że koła to masa "nieresorowana". Każdy wzrost tej masy wpływa negatywnie na osiągi, bo potrzebny jest większy moment obr. do uzyskania takiej samej dynamiki. O większych oporach toczenia przy szerszej oponie nie wspominając.

Poza tym, ja w ogóle się dziwię jakim cudem 5 generacja RAV4 katalogowo nagle w wersji AWD stała się szybsza od FWD (w 4 gen. było odwrotnie). Niby ma te 4KM więcej (choć moim zdaniem to pic na wodę, który i tak nie ma znaczenia - niech podadzą różnicę momentu obr. o ile taka występuje), ale przy tej samej jednostce napędowej z reguły auto z AWD jest wolniejsze od odpowiednika z FWD/RWD. Wynika to przede wszystkim z różnic masy właśnie - każde AWD waży więcej (wał, haldex, torsen, czy co tam siedzi w klasycznych 4x4), a w przypadku hybrydy mamy przecież cały dodatkowy silnik elektryczny na tylnej osi!

Więc moim zdaniem test w całkiem wiarygodny sposób weryfikuje fantazje Toyoty podawane w specyfikacji.

A tak w ogóle, to mówimy tu o różnicach poniżej 1s. W rodzinnym SUVie. Serio, czy ma to jakiekolwiek znaczenie? :o
Jakoś ciężko mi wyobrazić sobie stawanie hybrydową RAVką "na kresce", albo bicie rekordów na torze. <taniec>
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2020, 13:33:12 wysłana przez Arst »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl