Autor Wątek: Porównanie corolli do innych samochodów  (Przeczytany 12749 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Porównanie corolli do innych samochodów
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Stycznia 2020, 10:56:36 »
Cały auto-świat według mnie to dno i wodorosty. Często artykuły pisane na kolanie, bez wiedzy merytorycznej przekazujące błędne wiadomości itd.

Tutaj porównanie AUTA z klasy C za 110 000 zł do auta z klasy D za 170 000 zł, hybrydy do hybrydy PLUG IN.

Co ma na celu to porównanie? jakbym miał 170 000 zł, to bym nie kupował corolli.

Dużo rozsądniejszym porównaniem byłoby już porównywać CAMRY, ale Camry to też zwykła hybryda a nie plug in.
Toyota Corolla TS 2.0 Hybrid Dynamic Force 2020
Wersja Comfort, pakiet Tech + Style.
Kolor 4W9 Phantom Brown, jasne wnętrze.

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Stycznia 2020, 11:05:14 »
Zresztą widać poziom artykułu:
Według nich Toyoty Corolle Hybrydy zaczynają się od 120 000 zł, i tak samo Passat GTE... Prawda jest taka że najtańszą hybrydę 2.0 w Toyocie kupisz za 110 000 w bida wersji, a od 120 000 zaczyna się cennik Passata ale nie GTE. Na oficjalnej stronie w cenniku Passat GTE zaczyna się od 172 490 zł w bida wersji...

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Stycznia 2020, 18:37:27 »
Też mam takie odczucia jak wy.Widać że to pseudo redaktorzy motoryzacyjni.Aby wyrwać nowy samochód i pojeżdzic

Offline grzes74

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Stycznia 2020, 18:42:04 »
Dla Corolli konkruencją będzie Octavia IV - przy wszystkich wadach i narzekaniach na TSI, o których się czyta - jedno jest pewne: te silniki potrafią być naprawdę oszczędne. A w połączeniu z 150 KM TSI+ DSG + układ mild-hybrid to już będzie ciekawie

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Stycznia 2020, 11:23:31 »
jedno jest pewne: te silniki potrafią być naprawdę oszczędne.

Pod warunkiem, że sprzedaż go przed końcem gwarancji, potem oszczędności "zjedzą" koszty naprawy.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Stycznia 2020, 11:33:05 »
Pod warunkiem, że sprzedaż go przed końcem gwarancji, potem oszczędności "zjedzą" koszty naprawy.
A skąd masz takie wiadomości?

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Stycznia 2020, 11:48:21 »
A skąd masz takie wiadomości?

Z własnego doświadczenia.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Stycznia 2020, 12:49:09 »
Z własnego doświadczenia.
Rozumiem że już jeździłeś kilkoma takimi samochodami
150 KM TSI+ DSG + układ mild-hybrid
i miałeś z nimi kłopot gdy gwarancja się skończyła? Bardzo ciekawe.  :o

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Stycznia 2020, 13:01:03 »
Za darmo tego g...... bym nie wziął.

Tak się składa że pracuje w branży samochodowej, oraz znam kilku ekspertów technicznych w różnych serwisach.
Samochód znajomego, 1,4 tfsi przebieg 45 tkm, rozrząd, egr, 2 x przepustnica powietrza, napęd kompresora, sprężarka klimy ponad 15000 zł w naprawach przez trochę ponad rok.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Stycznia 2020, 14:37:42 »
W tym kłopot, że piszemy tutaj o samochodzie z zupełnie innym silnikiem  :thumbdown: Rozumiem, że Twój jest najlepszy na świecie, a te setki milonów ludzi, którzy kupiją inne samochody to są po prostu idioci  <zalamka> W każdej marce znajdzie się felerny egzemplarz i u Toyoty również znajdziesz.

Offline Vini

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Stycznia 2020, 14:46:17 »
Nikogo idiotą nie nazwałem.
Nie zamierzam zaglądać do obcych portfeli. Każdy kupuje w/g swojego uznania.
Oczywiście, że nie istnieje maszyna doskonała i wszystko się może zepsuć.
VAG za sam przekręt z dieslami, powinien dostać zakaz produkcji czegokolwiek.

Offline michassel

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Stycznia 2020, 16:25:02 »
E tam, VAG nie taki zły. Miałem Superba 2014 2.0 TSI 200 KM + DSG, podniosłem chipem do 280. Zrobione 280 kkm i dalej jeździ bez żadnych akcji z silnikiem, tylko oleje i filtry na czas. Co do DSG i silnika zastrzeżeń nie miałem żadnych, najlepszy zestaw jakim do tej pory jeździłem jako daily. Jedyne co to 13 l / 100 km w trasie przy 130, i w mieście 16l / 100 km. No ale tego i tak nie da się porównać do corolli w żaden sposób. Nie ta klasa auta. Co do wątku, to faktycznie OCTAVIA iV może być jedynym konkurentem. I jestem ciekaw bardzo.

Offline noktur

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Stycznia 2020, 21:06:16 »
Za darmo tego g...... bym nie wziął.

Tak się składa że pracuje w branży samochodowej, oraz znam kilku ekspertów technicznych w różnych serwisach.
Samochód znajomego, 1,4 tfsi przebieg 45 tkm, rozrząd, egr, 2 x przepustnica powietrza, napęd kompresora, sprężarka klimy ponad 15000 zł w naprawach przez trochę ponad rok.

To nie jest problem VAG-a tylko każdego producenta. Nie ma znaczenia czy kupujesz samochód za 50 000, 200 000 czy 1 000 000 zł.

Odnosząc się do meritum, uważam że porówne  Corolli i Passata jest co najmniej nietrafione. Dwa różne samochody pod względem napędu, ceny i klasy. Za bardzo nie wiem jaki był cel tego artykułu.

Na chwilę obecną uważam że Corolla nie ma konkurencji w tej klasie jeśli ktoś szuka napędu hybrydowego. Moim zdaniem w najbliższym czasie Corolla będzie mieć dużą konkurencję w postaci nowej Octavii.
Osobiście gdybym nie musiał kupować auta "na już" to myślę że wybór nie byłby tak oczywisty.

EDIT

Cytat: Vini
Za darmo tego g...... bym nie wziął., że nie istnieje maszyna doskonała i wszystko się może zepsuć.
VAG za sam przekręt z dieslami, powinien dostać zakaz produkcji czegokolwiek.

Tego typu problemy nie są domeną grupy VAG jeśli pracujesz w branży automotive z pewnością masz tego świadomość.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2020, 21:15:36 wysłana przez noktur »

Offline grzes74

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Stycznia 2020, 21:28:08 »
jedno jest pewne: te silniki potrafią być naprawdę oszczędne.

Jeżdżę 3-cim TSI - takich doświadczeń nie miałem... Ale fakt były wersje mocno wtopione i drugi fakt o tych nowych jeszcze niewiele wiemy, są świeże... Wiele osób zaryzykuje grupę VAG z wymienionymi napędami bo np.: będzie zależeć na  możliwościach przewozowych, które w przypadku Corolli są dość skromne, jeśli ktoś często podróżuje w 5 os + bagaże.... Nie ma ideału, zawsze jakiś kompromis i ryzyko.
« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2020, 21:34:19 wysłana przez grzes74 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl