Autor Wątek: [2.0 TD r.1997] Zbyt wysokie wolne obroty 1300 - 1500 rpm  (Przeczytany 1574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piko

• Toyot Leżący
  • *
[2.0 TD r.1997] Zbyt wysokie wolne obroty 1300 - 1500 rpm
« dnia: 06 Stycznia 2020, 13:47:45 »
Witam,
Przeglądnąłem wiele postów dot. problemów z wolnymi obrotami, ale większość dot.silników benzynowych, a mam turbodiesla.
Mój problem objawia się tym, że na zimnym silniku auto ma ok. 1300 - 1500 obrotów/min, obroty reagują na włączenie klimy, świateł czy dmuchawy, wówczas wtedy jeszcze nieznacznie się podnoszą.
Po osiągnięciu temp. ok 90 st. ten stan trwa nadal przez ok. 10-15 minut, gdybym jechał dalej to sytuacja potem wraca do normy i obroty są na poziomie 800 - 900.
W aucie od 12 lat przy silniku - poza rozrządem 4 lata temu - nic nie robiłem, aktualny przebieg auta to 325000 km.
Co może być przyczyną takiej sytuacji ?
Czy np. może to być EGR, zużyty potencjometr od gazu, wężyki podciśnienia ?
Nie wiem nawet gdzie się udać, żeby ktoś nie narobił jeszcze większego bałaganu, jak mi zacznie koło pompy wtryskowej coś przestawiać.
Liczę na fachowców na forum, pomocne będzie też wskazanie dobrego warsztatu, który mógłby to ogarnąć.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Offline Rockeller

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: [2.0 TD r.1997] Zbyt wysokie wolne obroty 1300 - 1500 rpm
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Stycznia 2020, 18:12:14 »
Rozumiem, że wysokie obroty utrzymują się bez włączonej dmuchawy? Sterowanie obrotami bezpośrednio przy pompie odbywa się za pomocą linki od pedału gazu (nie ma on potencjometru, ale ma pompa), poprzez podciśnienie i elektrycznie (dane o temperaturze silnika bądź też związane z EGR). Odpala normalnie? Ma moc? Jeżeli rozrząd się nie przestawił, to do sprawdzenia przede wszystkim czujnik temperatury w bloku oraz jego połączenie z wiązką, bezpieczniki, przekaźniki i ewentualnie wężyki podciśnienia oraz elektrozawór EGR. Masy na silniku wyczyszczone? Można jeszcze zczytać błędy spinaczem.
« Ostatnia zmiana: 08 Stycznia 2020, 18:17:38 wysłana przez Rockeller »

Offline piko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Stycznia 2020, 13:25:35 »
Tak, wysokie obroty są bez dmuchawy i klimy, jak włączę dmuchawę lub klimę to jeszcze delikatnie wzrastają.
Samochód odpala jak zawsze bez problemu, moc też ma.
Rozrząd raczej się nie przestawił, od 4 lat po wymianie wszystko pracowało i pracuje normalnie.

Dziękuję za wskazówki, spróbuję poczyścić styki elektryczne, sprawdzić masy, wężyki, EGR-a to pewnie sam nie zrobię.
Trochę EGR-a podejrzewam, bo nigdy nie był ruszany (nie wiem tylko czy on ma wpływ na wolne obroty)
 i ewentualnie ten potencjometr (może się ścieżka już przetarła).

Offline Rockeller

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Stycznia 2020, 16:45:27 »
Ja bym zostawił EGR oraz potencjometr, bo reaguje na gaz normalnie. Mam więcej przejechane w swojej i nic nie dzieje się. Pierwsza rzecz to czujnik temperatury i ogólne oględziny pod względem zadomowienia jakiegoś zwierzaka. Wg mnie jakby sterownik widział super niską temperaturę i trzyma te obroty.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2020, 17:18:14 wysłana przez Rockeller »

Offline piko

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Stycznia 2020, 06:16:26 »
Taka dygresja, jeśli wskaźnik temperatury pokazuje na desce rozdzielczej "raczej" prawidłową temperaturę (powoli idzie do 90 st.) to czy to może być czujnik temperatury ?
Druga rzecz to nawet jak bywało po -20 st. i faktycznie było zimno, to obroty na zimnym nawet wtedy nie przekraczały 1100.
Zwierzątka raczej nie ma, autko garażuje bezpośrednio w domu.
Jutro sobota to spróbuję coś z elektryką popatrzeć, styki przekonserwować.

Offline Rockeller

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Stycznia 2020, 22:35:02 »
Prawidłowo właśnie powinno być 1100. Czujnik temp do wskaźnika znajduje się w głowicy, dla pompy w bloku. Jest jeszcze trzeci w chłodnicy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl