Autor Wątek: jakie sposoby na wykręcenie zapieczonych świec d4d  (Przeczytany 3669 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dlugi1982

• Toyot Leżący
  • *
jakie sposoby na wykręcenie zapieczonych świec d4d
« dnia: 07 Stycznia 2020, 20:37:04 »
Kolejny problem(chyba nie tylko ja go mam) jest wykręcenie zapieczonych świec w silniku d4d,ponoć to problem wielu silników tej serii,ludzie się boją na warsztatach ze względu na ukręcenie i mój mechanik też nie chce ryzykować!Co więcej byłem w dwóch serwisach ASO i też odmawiają nawet takiej próbie i sami twierdzą,że to jest powszechny problem!Forumowicze jakie macie sposoby bo ja w chwili obecnej co parę dni strzykawką kapię olej silnikowy i tak jeżdżę ale nie wiem czy się uda!Auto i tak ładnie pali nawet przy -8.Co polecacie bo zapewne to się przyda też innym?!

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: jakie sposoby na wykręcenie zapieczonych świec d4d
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Stycznia 2020, 09:23:41 »
Ja ostatnio wymieniałem świece u siebie (wszystkie 4 spalone, samochód palił bez problemu i gdyby nie kontrolka, która się od czasu do czasu zapalała to bym nigdy nie wpadł na to, że coś jest nie tak) Ekipa nie miała żadnych problemów, wszystkie świece odkręciły się bez problemu więc dużo nie pomogę.

Olej silnikowy jest chyba za gęsty żeby mógł wejść w gwint, jak już to jakieś preparaty typowe do takich zadań. Teraz będę wymieniał świece ale w C330. Psiknę parę dni wcześniej jakimś WD40 i mam nadzieję, że się wykręcą. Plus taki, że mam lepszy dostęp i mogę użyć więcej siły :)

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Stycznia 2020, 09:46:24 »
Naftę kolego, naftę lej.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Stycznia 2020, 11:45:19 »
wszystkie 4 spalone, samochód palił bez problemu i gdyby nie kontrolka, która się od czasu do czasu zapalała to bym nigdy nie wpadł na to, że coś jest nie tak
A która kontrolka zapala się wtedy?

Offline dlugi1982

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Stycznia 2020, 13:35:59 »
koledzy nafta nie pomaga  :-( olej leje 0w taki jak w silniku,w żadnym razie nie wolno używać środka penetrującego(np.wd40) gdyż jest dobry owszem ale chwilę po psiknięciu a gdy wyschnie na ciepłym robi odwrotnie bardziej się zapieka gwint  :-( myślałem jesz żeby przed wyjazdem polać oryginalną colę w koło świec,kiedyś pamiętam,że po podgrzaniu cola robiła świetne efekty i każdą śrubę można było wykręcić,silnik będzie się grzał a co za tym idzie cola będzie robiła robotę  :grin:

Offline bodex4

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Stycznia 2020, 14:16:41 »
W w TVN TURBO, Klimek wykręcał zapieczone wtryskiwacze za pomocą specjalnego zestawu dedykowanego do danego typu wtryskiwaczy. Może do świec podobny zestaw jest dostępny u jakiś specjalistów

Offline dlugi1982

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Stycznia 2020, 14:33:58 »
Klucze są do wykręcania ale warsztaty nawet nie chcą ryzykować bo w tym modelu zawsze pójdzie coś nie tak  :-( ale te same zakłady z chęcią wezmą się za ukręconą świecę gdyż wymiana jednej ceny wahają się już od 300-500zł  :thumbdown: na razie jeżdżę z odłączonymi świecami i cały czas pali się check (denerwuje mnie to!) ale póki co nie mam wyjścia  :shock:

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Stycznia 2020, 14:55:52 »
wszystkie 4 spalone, samochód palił bez problemu i gdyby nie kontrolka, która się od czasu do czasu zapalała to bym nigdy nie wpadł na to, że coś jest nie tak
A która kontrolka zapala się wtedy?
Zapalił się check engine parę razy ale tylko na moment gdy silnik pracował na wolnych obrotach i zgasł. Za którym razem podpiąłem się przez ODB II i był komunikat, że przerwany obwód świec czy coś podobnego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl