Autor Wątek: Softex / sztuczna skóra  (Przeczytany 8805 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Skylog

• Gość
Odp: Softex / sztuczna skóra
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Sierpnia 2020, 14:22:13 »
Tak robię podobnie. W każdym aucie miałem i mam ręcznik włożony pod fotelik.

Arst

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Sierpnia 2020, 14:43:00 »
Czym czyścicie "skóry"? Bo skóry w poprzednich autach czyściłem Gliptone (rewelacyjny, ale w sumie nie miałem za bardzo porówniania), ale te obecne raczej nie wchłoną za wiele.
Ja używam Angelwax Heaven for Leather, zarówno do naturalnej, jak i do ekoskóry - fajnie matowi i nadaje fakturze głębi, przez co nawet skóra "z plastikowej świni" wygląda jak naturalna. No i ładnie pachnie (nie tak ostro, jak Gliptone).

A pod fotelik też zacząłem podkładać ręcznik, bo na tylnej kanapie pojawiło się wgniecenie i nie bardzo chce zniknąć...

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Sierpnia 2020, 12:24:27 »
Witam wszystkich. Mam pytanie do osób jak Marcelon, posiadających wersję Selection od dłuższego czasu. Czy nadal jesteście zadowoleni z tej sztucznej skóry? Jest to jedyna rzecz która mnie powstrzymuje od kupna tej wersji, obawiam się o trwałość oraz pocenie...
Wiem, że rav4 miała problem z tym w poprzedniej generacji, ponoć po 1-2 latach zdarzało się że ta sztuczna skóra pękała.

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Sierpnia 2020, 13:48:51 »
Witaj. Na tą chwilę jestem zadowolony, użytkuję auto od czerwca. Był to mój świadomy wybór, też dużo czytałem, głównie amerykańskie fora (u nich softex jest od lat) i w końcu się zdecydowałem.

Miałem na testach wersje Executive z "prawdziwą" skórą i doszedłem do wniosku że jednak softex bardziej mi odpowiada. Ta prawdziwa skóra nie wydawała się dla mnie jakieś super jakości to raz, dwa że jednak wersja Selelection dla mnie wygląda dużo atrakcyjniej w ogóle i nie kupiłbym Executive.

Z plusów na pewno łatwość w utrzymaniu czystości i ogólny komfort (mam 2 letnie dziecko, i psa wiem co mówię). Co do pocenia się (moja jedna z głównych obaw) po pokonaniu trasy Poznań-Białystok-Poznań, śmiało mogę powiedzieć że jest tak jak w moim drugim aucie z tapicerką materiałową, nie czułem żeby było cieplej. Widać że ten porowaty środek jednak pomaga.

Jedynie pozostaje trwałość. W USA/Kanada bardzo sobie ją chwalą. Jak będzie z obecnym modelem czas pokaże, ale patrząc na ilość powystawianych na portalach pełnych kompletów siedzeń, nie przejmuję się tym. Bo w ostateczności kupi się coś;-) ale nie zakładam szybkiego zużycia. Na wszelki wypadek co 3-6 mc zabezpieczam eko skórę specjalnym preparatem do skór i tyle.

Offline kapelusz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: 20RAV4 H AWD CS
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Sierpnia 2020, 14:03:37 »
Dzięki. Zgadzam się, selection wygląda świetnie, szczególnie białą perła, chociaż inne kolory też są fajne.
W executive znów są monitory martwego pola i ruchu poprzecznego. Ale w wersji 4x4 przekracza mój budżet :(
A pamiętasz może jakies wady softex z tego co wyszukałeś?

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Sierpnia 2020, 14:15:41 »
W zasadzie jedyną wadą o której wspominali na forum to było pocenie się pleców. Ale u siebie tego nie stwierdziłem. Oczywiście nie są to wentylowane fotele, ale jak już pisałem w drugim aucie przy materiałowej tapicerce jest podobnie, jak nie tak samo. Ale to moje zdanie, bo sam nie lubię prawdziwej skóry w autach, a softex wybrałem z czysto użytkowych powodów.

Dodam tylko że żonie również ta sztuczna skóra odpowiada a jeździmy razem w trasy. I nie czuje dyskomfortu siedząc z tyłu. Chwali ogólnie komfort foteli, ale z tyłu jest moim zdaniem za bardzo słychać szum opon, ale to inna kwestia z którą mam w planach coś zrobić.

Jedynie z czym mam duży znak zapytania i nie mogę nigdzie uzyskać odpowiedzi, to jaki jest rodzaj skóry na kierownicy... wolałbym żeby to była również eko skóra (jeden środek do czyszczenia i zabezpieczania wszystkiego). Ale nawet w salonie nie wiedzą, a TMP nie odpisali mi jeszcze na email z pytaniem.

Offline rasz73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Sierpnia 2020, 08:46:37 »
Witam wszystkich. Mam pytanie do osób jak Marcelon, posiadających wersję Selection od dłuższego czasu. Czy nadal jesteście zadowoleni z tej sztucznej skóry? Jest to jedyna rzecz która mnie powstrzymuje od kupna tej wersji, obawiam się o trwałość oraz pocenie...
Wiem, że rav4 miała problem z tym w poprzedniej generacji, ponoć po 1-2 latach zdarzało się że ta sztuczna skóra pękała.
Ja użytkuję auto rok czasu i póki co nie widać na skórze śladów zużycia. Podobnie jak Skylog jestem zadowolony. W bardzo upalne dni może i przydałaby się wentylowana skóra, ale ogólnie nie jest to problem. To czego mi brak to podgrzewanej tylnej kanapy, bo w zimie dzieci czasem się skarżyły  :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl