Autor Wątek: Usterka układu hamowania przed wtórna kolizją  (Przeczytany 12206 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michalbakowski

• Toyot Leżący
  • *
Usterka układu hamowania przed wtórna kolizją
« dnia: 10 Stycznia 2020, 11:49:42 »
Wczoraj po odpaleniu silnika wyskoczyła mi informacja : ?Usterka układu hamowania przed wtórna kolizją?. Czy ktoś z was się spotkał? Toyota 2.0 hybryda

Pozdrawiam
Michał

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
Odp: Usterka układu hamowania przed wtórna kolizją
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Stycznia 2020, 12:26:53 »
Ja nie.Może odłączałeś akumulator.Podobno w czasie jazdy komputer sprawdza wszystkie systemy i sam diagnozuje i jak nic się nie dzieje to wyłącza pwiadomienia.A może radar masz brudny.Ale lepiej jedz do serwisu.Samochód na gwarancji

Offline michalbakowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Stycznia 2020, 12:28:24 »
Serwis umówiony na przyszły piątek. Ech nowe auto nowe problemy ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Stycznia 2020, 12:33:44 »
Spokojnie musisz po prostu powtórnie nie doprowadzić do kolizji :grin:

Offline toybob123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Stycznia 2020, 13:26:32 »
Serwis umówiony na przyszły piątek. Ech nowe auto nowe problemy ;)

Ja bym takim autem nie jeździł. ASO, laweta i niech dadzą zastępczy na gwarancji.
Corolla sd 1.8 hsd Comfort Tech

Offline AdamF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Stycznia 2020, 14:17:08 »
Może zabrudzenie radaru/kamery... Pogoda jest sprzyjająca.

Offline michalbakowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Stycznia 2020, 14:18:28 »
Problem wystąpił tylko 1 raz. Po ponownym uruchomieniu brak info o usterce.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Stycznia 2020, 14:38:25 »
Tak jak pisałem w serwisie powiedzieli że nieraz system się diagnozuje wyskakują błędy i jak się jedzie ze stałą prędkością to sie kasują jak faktycznie nie występują

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Stycznia 2020, 17:20:15 »

U mnie sie to raz pojawilo ze wzgledu na brudna szybe przed kamera ale tez byl komunikat o kamerze. Po ponownym odpaleniu samochodu zniknelo i do tej pory sie nie pojawilo a nic tym nie robilem, na przegladzie tez mi nic o tym nie mowili wiec pewnie na kompie nie bylo bledu. Ja bym z tym nic nie robil dopoki nie pojawi sie znowu.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline toybob123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Stycznia 2020, 19:40:18 »

U mnie sie to raz pojawilo ze wzgledu na brudna szybe przed kamera ale tez byl komunikat o kamerze. Po ponownym odpaleniu samochodu zniknelo i do tej pory sie nie pojawilo a nic tym nie robilem, na przegladzie tez mi nic o tym nie mowili wiec pewnie na kompie nie bylo bledu. Ja bym z tym nic nie robil dopoki nie pojawi sie znowu.

Ale pojawiła się informacja o usterce czy o tym że system jest niedostępny? To są 2 różne komunikaty. W aso powinni odczytac z pamięci DTC i będą wiedzieli jaka była przyczyna  wyświetlenia tego komunikatu.
Nie mam doswiadzenia z developmentem dla toyoty ale każde ECU w samochodzie ma wewnętrzną diagnostykę którą ma zadbać o to aby nawet w przypadku awarii samochod był dalej bezpieczny i aby dało się go kontrolowanie zatrzymać. Jeżeli wykryta jest jakaś nieprawidłowość, system powinien zdegradowac swoje niektore lub w skrajnych przypadkach wszystkie funkcjonalności. Jeżeli wystąpił krytyczny błąd, może się okazać że nawet po restarcie samochodu system odmówi pracy.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Stycznia 2020, 21:24:44 »
Piszesz to co ja tylko bardziej naukowo.Samochód sam się kontroluje

Offline michalbakowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Stycznia 2020, 10:06:52 »
Zaplanowana tydzień wcześniej wizyta w ASO  gdzie diagności walczyli z systemami bezpieczeństwa hybrydy 2.0 ponad 2 godziny - nie przyniosła rezultatów.
Dodatkowo Corolla w trybie jazdy na aktywnym tempomacie miała dotychczas kilka dziwnych zachowań: gdy jadący przed nami auto zmieniło pas to Toyota zamiast hamować przed stojącymi autami zaczęła przyspieszać, dodatkowo auto uczestniczyło w stłuczce 17.01 (droga osiedlowa wewnętrzna) systemy bezpieczeństwa nie zareagowały :(

Diagnoza ASO: promem z systemem bezpieczeństwa / pompa ABS (brak zapisywania twardych logow -  dużo błędów w pamięci podręcznej).
ASO oświadczyło, ze nie mieli takiego przypadku - nie maja procedury nie wiedza co robić ( auto odebrane w grudniu 13.12.2019)

ASO radziło pozostawienie auta na dalsza diagnozę - lecz bez wydania auta zastępczego. :( takie maja procedury dla aut na gwarancji. Jednocześnie pracownik ASO poproszony o napisane, ze wykryte usterki nie zagrażają mojemu bezpieczeństwu - odmówił :( mówiąc ze wyrazie wypadku może grozić mu odpowiedzialność karna). Usłyszałem tylko, że autem można jeździć ale nie można ufać jego systemom bezpieczeństwa ETF!!!!

Toyota assistance - porażka - jak auto pana jeździ to nie mogą wydać auta zastępczego :(

Planuje włączenie przedstawiciela toyoty TMP i  rzecznika praw konsumenta.

Nazwy ASO nie ujawniam specjalnie - ludzie starali się pomoc - ale w tym przypadku wina spada na TMP - które odebrało finansowanie na auta zastępcze.

Offline toybob123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Stycznia 2020, 12:05:07 »
Z tym przyspieszaniem jeśli jadący przed nami pojazd zmienił pas tez zauważyłem u siebie. Kilka razy już zdazylo hamowac ze strachu jadąc w korku na aktywnym tempomacie.

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Stycznia 2020, 13:36:25 »
Z tym przyspieszaniem jeśli jadący przed nami pojazd zmienił pas tez zauważyłem u siebie. Kilka razy już zdazylo hamowac ze strachu jadąc w korku na aktywnym tempomacie.
Tu może mieć wpływ ustawienia odległości w radarze

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Stycznia 2020, 13:55:22 »
Jest tez biuletyn na dynamic radar cruise control w temacie dotyczy nie przyspieszania ale moze sie to z tym wiazac. Trzeba to dokladnie przeczytac.

Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl