Autor Wątek: Problem z działaniem wycieraczek  (Przeczytany 1960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hama

• Toyot Leżący
  • *
Problem z działaniem wycieraczek
« dnia: 14 Stycznia 2020, 21:57:06 »
Witam wszystkich;)

Na wstępie: Jestem posiadaczem Toyota Prius Plus 2013 Hybrid 136km (100kW).

Od kilku dni mam jakiś dziwny problem z działaniem wycieraczek. Ostatnio trochę pada i dlatego używam ich codziennie więc mogę spokojnie powiedzieć, że problem jest - powtórzył się kilkukrotnie.

Mianowicie podczas pracy w auto wycieraczki pracują i nagle zjeżdżają do pozycji wyjściowej i nie włączają się - próbuję przełączyć na wyższy bieg i dalej stoją. Dziś wystarczyło wyłączyć dźwignia i włączyć ponownie.

Wcześniej próbowałem także z płynem ale także nie ruszyły musiałem wyłączyć i włączyć auto. Trochę dziwna i zawiła sprawa mi się chyba szykuje. Wycieraczki jak działają to działają normalnie szybko, wolno w zależności od ustawienia manetki. Oczywiście na wyświetlaczu nie ma żadnej informacji o problemie.

Miał ktoś może podobny problem w swoim priusie?

Offline Tomaszek110

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Problem z działaniem wycieraczek
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia 2020, 06:13:44 »
Tak, miałem dokładnie takie objawy w Prius + z 2013. Problem narastał i pojawiał się zazwyczaj w dni wilgotne lub z opadami. Mechanicy sugerowali uszkodzony czujnik na szybie. Zrezygnowałem  z diagnostyki ze względu na czas i zgadywanki tzn. u mechanika zawsze było Ok;). Zmieniłem manetkę koszt 30 zł. z portalu aukcyjnego. Nie przyniosło to jednak żadnej poprawy. Wiec zmieniłem silnik wycieraczek(100zł). Jak ręka odjął. Prace związane z wymiana tych części są proste, intuicyjne i nie wymagają wiedzy specjalistycznej. Innymi słowy wymiana tych części jest banalna.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline hama

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Problem z działaniem wycieraczek
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Stycznia 2020, 22:14:23 »
Gadałem ze sprzedawcą temat nieaktualny. Muszę czekać na nowe ogłoszenie. Dam znać po wymianie silniczka. Swoją drogą to troszkę ciekawe że nikt nie robi zamienników!

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl