Autor Wątek: Analiza oleju z skrzyni - wysoki wynik miedzi, żelaza i niklu  (Przeczytany 21497 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
Odp: Analiza oleju z skrzyni - wysoki wynik miedzi, żelaza i niklu
« Odpowiedź #30 dnia: 20 Stycznia 2020, 15:25:36 »
Miedź w oleju to jakiś dodatek smarny?
Miedź w ooleju pochodzi ze ścierających się synchronizatorów, które kiedyś były wykonywane z mosiądzu (czyli stopu miedzi z cynkiem).
Dodam dla ulatwienia że zalanie skrzyni titanem cfe 10w40 w miejsce 75w90 rozwiązuje problem.
A to ciekawe, bo to dość zbliżone lepkości. Tylko oznaczone zupełnie inaczej. Zatem sprawę załatwił dodatek grafitu i MoS2

Ja podejrzewam że coś z czymś zareagowalo / wyplukalo się.
Czy zalewałeś olejem wg specyfikacji API zalecanej przez producenta? Zalanie oleju GL-5 do skrzyni, która wymaga GL-4 może ją zniszczyć.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Stycznia 2020, 15:29:42 »
Raczej prostych,tanich i starszych konstrukcji się nie naprawia , opłacalność .
No chyba że coś nowego i drogiego , to może opłacalność przemawiać . Ale częściej słychać , kupiłem używaną i już zmontowana .
Tylko że te starsze konstrukcie sprawdzone w bojach ,częściej są niezawodne niż nowinki bez przelatanych km . Oczywiście wszystko można zniszczyć .

To po co sprzedaje olej do skrzyń ?

Dla czystego zarobku , a może dla starszych aut ,skoro tam przewidywali .

Liczyłem że ktoś coś zaproponuje.

A kto z tobą podyskutuje ,skoro Ty i tak wiesz lepiej . Na odczucia liczysz , czy co . Przecie ty wszystko zakwestionujesz .
Doszło do tego ,że możesz tylko sam ze sobą dyskutować 8-) i opisywać swoje niekonwencjonalne eksperymenty .
Nikt nie będzie się narażać ,na pewną negację , tam gdzie wkraczasz ,tam dyskusja umiera .
A rozwiązań brak , jeśli ktoś od innych chce by zgadywali , to na 99% z reguły odpowiedź zna , no ale są odwrotowcy 8-(

Możesz wlać nawet 0W20 Castrola , to może łopatki urosną 8-P

Na początek może popisz jaki był zalany po ori a przed 10W , to będzie jaśniej . 

i nic mi się nie działo

Bo nie eksperymentowałeś ;-)

Najpierw Ty piszesz o co kaman. Potem ja

I to jest na takich sposób .

Ja podejrzewam że coś z czymś zareagowalo / wyplukalo się

To za mało jak na Ciebie ,analiza oleju jest ?  Jeśli brak to się koledzy zawiodą .

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #32 dnia: 20 Stycznia 2020, 17:06:24 »
A to ciekawe, bo to dość zbliżone lepkości. Tylko oznaczone zupełnie inaczej.
Bo olej przekladniowy można zastępować silnikowym. Odwrotnie już raczej nie za bardzo.
Niestety takie skrzynie zalałam tylko 2 szt dlatego nie mam 100% potwierdzenia - raczej domysły.
Inna skrzynie ale już z wymaganiami 75w zalałam takim olejem ale że stabilizatorem lucasa ( nie moglem zalac 10w40 bo nie pasuje klasa i z doswiadczenia wiem ze syncho zaczyna puszczac) - jak narazie brak obiawow.

Co do klasy to Titan cfe jest gl-4 Więc spokojnie można używać bez obawy o reakcję z np synchro.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 20 Stycznia 2020, 17:10:23 »
A pamiętasz co się lało do Łady? Fabrycznie.

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Stycznia 2020, 18:53:13 »
Bo olej przekladniowy można zastępować silnikowym.

Pierwszy raz w swojej 40-letniej karierze kierowcy coś takiego czytam..., nie wierzę i nigdy bym się na to nie zdecydował.. :o

« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2020, 18:58:59 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #35 dnia: 20 Stycznia 2020, 19:32:15 »
A pamiętasz co się lało do Łady? Fabrycznie.
Ładą jeździłem 25 lat temu i nie mam pojęcia co tam sie lało.

Pierwszy raz w swojej 40-letniej karierze kierowcy coś takiego czytam..., nie wierzę i nigdy bym się na to nie zdecydował..
Widać nie miałeś np hondy.

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #36 dnia: 20 Stycznia 2020, 19:47:32 »
Oraz właśnie  Łady, bo tam lało się 15W40 zgodnie z instrukcją

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #37 dnia: 20 Stycznia 2020, 20:59:47 »
Cytat: fynooh w Dzisiaj o 18:53:13
Pierwszy raz w swojej 40-letniej karierze kierowcy coś takiego czytam..., nie wierzę i nigdy bym się na to nie zdecydował..
Widać nie miałeś np hondy.

Miałem Hondę i tez pierwsze słyszę .....
Toyota Corolla SD 2018

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #38 dnia: 21 Stycznia 2020, 00:23:55 »
Czy zalewałeś olejem wg specyfikacji API zalecanej przez producenta? Zalanie oleju GL-5 do skrzyni, która wymaga GL-4 może ją zniszczyć

No właśnie , kolega nie napisał co wlał po ori ,a przed 10W . To jest istotna informacja ,z której inni mogli by wnioskować czego lepiej nie lać do skrzyni . No ale jak znam kolegę i widzę dalej ,to tego info nie zobaczymy nigdy 8-))

Masz jakieś obiekcje co do 10w40 w skrzyni?

Jak widać nie tylko ja robię duże oczy w kwestii 10W do skrzyni .Nigdy jak żyje nie słyszałem takich bredni . W ten sposób experymentując można zalać kujawski , albo doktora bo może pomoże . Więc proszę ,nie opisuj własnych experymentów jako normę " Bo olej przekladniowy można zastępować silnikowym."   

Jesteś jeden na trylion co takie experymenty robi , może po ori był od razu 10W i dlatego coś tam . A w ogóle to co ty opisujesz ,własne odczucia . Czemu myślisz i na jakiej podstawie ,że twoje uszy i opisane odczucia są wiarygodne/lepsze niż inni mają i opisują  . No nie wiem śmiać się ,czy płakać . W jaki sposób te hałasy zostały stwierdzone ?

zalałam tylko 2 szt
zalałam takim olejem

Proszę ja "znawczynię " o info dla znawców olejowych ,jaki olej "znawczyni" zalała po ori . Może to była pomyłka i poszedł od raz 10W ?

nie wierzę i nigdy bym się na to nie zdecydował
To nowe metody ,robienia na forum ludziom siana z mózgu , ci nowi kierowcy mają extremalne metody obecnie 8-))
Normalnie w NASA by tego nie wymyślili ,oni nadal do łazików leją 75W i latają i to jak po tym księżycu 8-)))

« Ostatnia zmiana: 21 Stycznia 2020, 00:25:52 wysłana przez Rademenes »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #39 dnia: 21 Stycznia 2020, 00:32:27 »
Miałem Hondę i tez pierwsze słyszę

Honda Kowalskiego i Zabłockiego może być inaczej traktowana i modyfikowana . Dlatego te różnice , kolega jest experymentatorem na całego , wywnioskowałem to po tym ,na jakim oleju lata po torach Yarisem 8-)) . Więc experymentując totalanie pod prąd , przy wypowiedziach takich ,trzeba by coś dopisać , by inni wiedzieli " Nie brać przykładu ", "Uwaga, nie zalecane do cywilnych aut ".

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #40 dnia: 21 Stycznia 2020, 01:08:24 »
W jaki sposób te hałasy zostały stwierdzone ?
W taki sam jak szeroko tu stosowane uzasadnienia stosowania różnych Ravenoli i Millersów zamiast oleju zatwierdzonego przez producenta.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #41 dnia: 21 Stycznia 2020, 02:33:44 »
Ty i kolega @mechu rozwińcie ,wedle siebie ,znaczenie "taki sam sposób " . Niech raz na zawsze wszyscy tu zobaczą , że Wy piszecie o odczuciach tak samo jak znacząca reszta tego forum i niczym ale to niczym nie różnicie się w tym względzie od innych . No może tylko przesadną pewnością co do swoich odczuć , względem innych odczuć . Z czego to wynika , no nie wiem ,egoizm , samouwielbienie , pycha , stawianie się powyżej ,z zadzierania nosa ,geny ,wychowanie , przykre doświadczenia dzieciństwa ,niedowartościowanie , chciwości.

Olej zatwierdzony przez producenta , jak spełnia normy to i może się nazywać Wyborny .

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #42 dnia: 21 Stycznia 2020, 09:20:33 »
Widze ze zaczyna sie udowadnianie ze biale jest czarne.
Dyskusji zero.
Merytoryki zero.

A wystarczy spojrzeć w zalecenia producenta (hondy) jakie są dopuszczone oleje do skrzyni biegów.
Tak samo dostępna jest karta titana 10w40 cfe - a w niej jasno jest opisane że może być stosowany jako przekladniowy.

O tym każdy znający się na olejach wie.
Wie też dlaczego ten olej jest taki znany i dlaczego konkurencja nie ma czegoś podobnego.

Ale oczywiście trzeba robić chamską burze nie wnosząc nic do tematu.

Jeszcze doprecyzuje skrzynie zalane cfe wcześniej miały zalany ori olej.
Skrzynie które chałasowaly (Tak oczywiście że to odczucie - tylko że da się je nawet nagrać telefonem) byly zalewane 75w90 fuchsa i castrola.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #43 dnia: 21 Stycznia 2020, 10:15:12 »
Merytoryki zero.

Jakiej merytoryki oczekujesz od kogoś kto wali teksty typu "szybciej rozprowadzi ciepło niż odprowadzi"?  Przecież to ręce opadają i nie wiadomo czy się śmiać czy płakać.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #44 dnia: 21 Stycznia 2020, 11:24:30 »
Dokładnie.
Widzę że najważniejsze to wytknąć komuś że mu autokorekta literke podmienila i sądzić z tego.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl