Autor Wątek: RAV4 III - Nowy zakup/pytania  (Przeczytany 1943 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Idzio

• Prawie Toyot
RAV4 III - Nowy zakup/pytania
« dnia: 16 Stycznia 2020, 19:19:08 »
Witam,
Stałem się nowym posiadaczem Toyota RAV4 III z 2011 roku (przebieg ok 60 tys). W związku z tym mam parę pytań do użytkowników.
1. Podczas odpalania samochodu występuję krótkotrawły ale głosny pisk wydobywający się z centrali czujników parkowania oraz samego samochodu.Czy u Was tez cos takiego ma miejsce ? Czy ewentualnie można to wyłączyć/zciszyć ? (Samochod posiada oryginalne czujniki parkowania oraz system bezkluczykowy).
2. Czy ktoś z Was dorabial we własym zakresie kamerę cofania ? Samochod wyposażony jest oryginalną stację multimedialną B9017.
Czy można do tej stacji podpiąć kamerę cofania ? Czy istnieje możliwość, że są wyprowadzone juz przewody ? (kamere cofania można było zamówić w salonie). Czy ktoś może polecic jakąś kamerę ?
3. Co ile km wymieniacie olej ?
4. Jakie opony letnie możecie polecić ?
5. W samochodzie zainstalowana jest instalacja gazowa STAG (przejechane lekko ponad 10k). Czy ktoś z użytkowników jeździ na gazie i może powiedzieć jak się sprawuje samochod i czy występują jakies problemy ? na co ewentualnie zwrócić uwagę podczas eksploatacji ?
6. Czy wasze podgrzewanie siedzeni też podczas dłuższej jazdy działa cyklicznie ? ( od czasu do czasu podgrzewa mocniej)
7. Czy ktoś z użytkowników może polecić jakis dobry serwis w pobliżu Rzeszowa ?
8. Co myślicie o wyprawie turystycznej (Albania/Czarnogora) Rav-ka ?
Proszę o odpowiedź, chciałbym bardziej poznać swój samochód.
Pozdrawiam, Dawid

Offline radek4

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 III - Nowy zakup/pytania
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Stycznia 2020, 09:00:51 »
Gratulacje zakupu!

Cytuj (zaznaczone)
1. Podczas odpalania samochodu występuję krótkotrawły ale głosny pisk wydobywający się z centrali czujników parkowania oraz samego samochodu.Czy u Was tez cos takiego ma miejsce ? Czy ewentualnie można to wyłączyć/zciszyć ? (Samochod posiada oryginalne czujniki parkowania oraz system bezkluczykowy).

Z tego co wiem to seryjnie nie było tylko ASO samo montowało i nie zawsze takie same zestawy. Tu musisz chyba szukać co za zestaw masz i szukać instrukcji.

Cytuj (zaznaczone)
2. Czy ktoś z Was dorabial we własym zakresie kamerę cofania ? Samochod wyposażony jest oryginalną stację multimedialną B9017.
Czy można do tej stacji podpiąć kamerę cofania ? Czy istnieje możliwość, że są wyprowadzone juz przewody ? (kamere cofania można było zamówić w salonie). Czy ktoś może polecic jakąś kamerę ?

Jest temat o stacji multimedialnej, tam chyba wrzucałem info jaką kamerę dorzucałem (do radia zmienionego na androida)

Cytuj (zaznaczone)
3. Co ile km wymieniacie olej ?
Ja staram się co 8-10k km

Cytuj (zaznaczone)
4. Jakie opony letnie możecie polecić ?
Tu jest tyle opinii co osób na forum, myślę, że z nowych każdych będziesz zadowolony (sam mam wielosezonowe ) ale na forum ktoś pisał aby szukać wzmacnianych bo przy dużym balonie jak w rav4 łatwiej uszkodzić bok opony i wzmocniona jest zalecana.

Cytuj (zaznaczone)
5. W samochodzie zainstalowana jest instalacja gazowa STAG (przejechane lekko ponad 10k). Czy ktoś z użytkowników jeździ na gazie i może powiedzieć jak się sprawuje samochod i czy występują jakies problemy ? na co ewentualnie zwrócić uwagę podczas eksploatacji ?
  Przy tak niskim przebiegu to tylko jezdzić :) Wymieniaj filtry i niech sprawdza diagnosta czy parametry trzyma, czy wtryski (nie napisałeś jakie masz) trzymają parametry itp. Jak podłączy kompa przy wymianie filtrów LPG to wszystko będzie wiedział co i jak.

Cytuj (zaznaczone)
6. Czy wasze podgrzewanie siedzeni też podczas dłuższej jazdy działa cyklicznie ? ( od czasu do czasu podgrzewa mocniej)
Tak.
Cytuj (zaznaczone)
8. Co myślicie o wyprawie turystycznej (Albania/Czarnogora) Rav-ka ?
Fiatem 125p takie trasy robili nasi rodzice/dziadkowie więc czemu nie? :)

Offline Idzio

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2020, 13:59:37 »
Dzieki za informacje radek4  :-) :-) :good:

Offline Mapyaa

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2020, 13:23:18 »
Może jak do rravki to z tej strony? https://ditopony.pl/opony/opony-terenowe/

analyzer1986

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2020, 09:45:12 »
Może dziwne pytanie, ale czym się różnią te dwie opcje?

Cytuj (zaznaczone)
Funkcja automatycznego opuszczania i unoszenia szyb kierowcy i pasażera pierwszego rzędu

od tego

Cytuj (zaznaczone)
Elektrycznie regulowane szyby przednie

Skylog

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2020, 09:56:50 »
Elektryczne szyby wiadomo. Ale automatyczne znaczy tyle że zamykają się po włączeniu przycisku raz do końca i nie trzeba go trzymać.

Bez tej "ekskluzywnej" funkcji trzeba trzymać przycisk podnoszenia szyb przy zamykaniu/otwieraniu. Masło maślane ale lepiej nie umiem opisać ;-)

analyzer1986

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lutego 2020, 10:16:41 »
Dzięki. Rozumiem. Ale masło maślane z ich strony i rozbijanie funkcji na siłę w ofercie.
Sądziłem, że to opcja domykania szyb przy zamykaniu samochodu :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl