Autor Wątek: Prius III Plus problem z hamulcem postojowym  (Przeczytany 1059 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hama

• Toyot Leżący
  • *
Prius III Plus problem z hamulcem postojowym
« dnia: 18 Stycznia 2020, 22:13:03 »
Witam,

Od jakiegoś czasu miałem dziwny dzwięk podczas porannego ruszania jakby stuknięcia po kilku metrach po prawej stronie hamulca z tyłu.

Dziś podczas jazdy wyczuwalne było dziwne drżenie z tylnej strony także z prawej.  Do tego hamulec postojowy nie trzyma tej strony (sprawdzone przy wciśniętym pedale od hamulca postojowego). Rozebrałem zacisk sprawdziłem wszystko chodzi gładko, natomiast hamulec postojowy jakoś dziwnie się blokuje. Robi dwa trzy obroty i się zatrzymuje. Zdjąłem tarczę ale niczego dziwnego tam nie zobaczyłem. Może tylko to że wypadałoby już myśleć o wymianie szczęk.

Ma ktoś jakieś doznania przy wymianie szczęk w hamulcu postojowym? Jakieś specjalne narzędzia, nie wiem może jakiś trik?. Nie za wiele tam miejsca do ściągnięcia sprężyn ze szczęk. Ostatni raz robiłem to ze 3-4 lata temu w grupie VW i wcale przyjemnie tego nie wspominam.

Założyłem bębny na miejsce, jarzmo zacisk od hamulca tylnego i to tyle.  Ktoś ma jakiś pomysł co może być problemem?
System hamulcowy ADVICS.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl