Autor Wątek: Nowa Corolla vs Nowy CH-R Subiektywne opinie. Wady i zalety  (Przeczytany 3601 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marek1

• Toyot Leżący
  • *
Nowa Corolla vs Nowy CH-R Subiektywne opinie. Wady i zalety
« dnia: 18 Stycznia 2020, 23:05:37 »
Cześć wszystkim :-). Jestem nowy na tym forum  :-). Szukam porady co kupić. Nową Corolle w sedanie executive i pakiet vip 1.8h czy chr lifting  selection 1.8h? A może dolozyc do 2.0 ?Co będzie mniej traciło na wartości corolla czy chr? Jeździłem już chr 2.0 i piękna sprawa ale obawiam się że to nowy silnik i nie wiadomo jak z jego awaryjnoscia natomiast 1.8 to już sprawdzona konstrukcja. Dzięki za wszystkie porady  :-)

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nowa Corolla vs Nowy CH-R Subiektywne opinie. Wady i zalety
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2020, 02:18:28 »
Nikt ci nie odpisuje, bo to tak jak byś zapytał ?co wolicie: gruszki czy jabłka?? Zestawiasz 2 totalnie różne auta i nikt nie wie, co dla ciebie ważne. A propos 2.0, nie bój sie. Nowy silnik, owszem, tylko albo chcesz mieć 122 KM albo 184 KM. Różnica jest. Zawsze jest ryzyko z nowym napędem, ale to toyota, dlatego nie miałem oporu by po  4 latach zamienić Auris 1.8 na 2.0 w corolli. Każdemu wedle potrzeb. 2.0 to nie eksperyment typu nagle robimy cos nowego. To ewolucja w mocy i technologii. Owszem, dochodzi filtr i bezpośredni wtrysk. I z gazem LPG nie zaszalejsz, jesli masz takie ciągoty. Ale za chwile wszystkie benzyny bedą mieć tzw. DPF-y jak maja diesle. Wiec sie nie bój.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2020, 10:10:35 »
Moim zdaniem jak planujesz jeździć więcej autostradami z przepisowymi prędkościami czyli 140 to gorszym wyborem będzie CH-R  bo w testach przy tej prędkości z silnikiem 1,8 osiąga 10 litrów a sedan z tym samym silnikiem spali mniej https://www.youtube.com/watch?v=3CUBNB4Zr2w&t=3s

Druga sprawa to forumowicze narzekają na ciasnotę z tyłu CH-R zwłaszcza jak się używa fotelików dziecięcych i mówią wręcz o klaustrofobii z tyłu - no ale jak nie planujesz z tyłu ciągle kogoś wozić to ten argumentu jest nieistotny.

Jak będziesz głównie jeździć po mieście i okolicznych drogach lokalnych to każdy z tych wyborów będzie dobry z tym, że jak chcesz od autka więcej życia no to silnik 2,0.
Jeszcze kwestia wyglądu i potocznych opinii no bo sedana Toyoty określa się często jako "dziadkowóz"  a na CH-R  mówi się, że to autko dla
 " bizneswomen i zniewieściałych facetów". No ale takimi potocznymi opiniami nie mam  się co przejmować bo akurat ja nie czuję się dziadkiem a mój kolega o słusznej posturze, który jeździł pięknym białym CH-R  wyglądał w tym aucie , jakby zajmował się ściąganiem haraczy a nie podwożeniem dzieci do przedszkola. :)

Tak więc podsumowując to została ci tylko kwestia wyboru silnika 2,0 bardziej dynamicznie i więcej spali a 1,8 spokojniej i bardziej ekonomicznie.

Osobiście też planuję następna Toyotę ale  już po lifcie i dla mnie najlepszym wyborem (jak na tą chwilę) wydaje mi się Trek 1,8 ale najlepiej aby był już w wersji plug in. :)

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2020, 13:27:47 »
Jeździłem trochę w panku na minuty CH-R i jak dla mnie Corolla fajniejsza, CH-R ma za małe okna.

Offline Marek1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Stycznia 2020, 13:56:54 »
A powiedzcie mi czy w corolli w automacie jest możliwość jechać w korku na tempomacie i ruszać za kimś po wciśnięciu jakiegoś guziczka na kierownicy? Ostatnio na jeździe nowym chr 2.0 włączyłem tempomat i w korku zatrzymywał się sam a jak ruszałem za kimś to wystarczyło lekko wcisnąć gaz lub co mega mi się spodobało ruszyć dźwignie od tempomatu pod kierownicą i auto samo jechało. Nie trzeba było korzystać z nóg jadąc w korku. Piękna sprawa :grin:

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Stycznia 2020, 14:07:40 »
Tak samo w Corolli naciskasz gaz lub naciskasz przycisk RES na kierownicy ;}

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Stycznia 2020, 14:10:35 »
W hybrydzie to działa, ale nie wiem czy w automacie CVT, a zdaje się właśnie o CVT padło pytanie a nie o hybrydę.

Wysłane z OnePlus 6T przy użyciu Tapatalk

Offline Marek1

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Stycznia 2020, 14:17:56 »

Tak samo w Corolli naciskasz gaz lub naciskasz przycisk RES na kierownicy ;}
[/quote]

Dzięki  :-) . będę musiał sprawdzić na jeździe testowej. Aczkolwiek powiem wam że osobiście dla mnie ta dźwignia tempomatu w chr jest praktyczniejsza w zwiększaniu prędkości niż wciskanie guzików na kierownicy  by podnieść lub zmniejszyć prędkość tempomatu.

Offline PogromcaHemoroidow

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Stycznia 2020, 00:13:43 »
CH-R po FL to dobry samochód, ale ja bym go nie kupił bo to crossover, a crossovery to z zasady poroniony koncept.

Duże opory powietrza = gorsza aerodynamika, hałas i spalanie, ma większy prześwit, ale zerowe właściwości terenowe, widoczność do tyłu tragiczna, lubię wysoko poprowadzoną linię okien, ale w CH-R z tyłu jest ciemniej niż w towarowym dyliżansie, bagażnik taki sobie, nie lubię siedzieć wysoko nad drogą chyba, że to pickup albo prawdziwa terenówka. Wysoko położony środek ciężkości.

Plus dla Toyoty za odważną sylwetkę, nawet przyjemna w odbiorze, ale kup Corollę hatchback. Za mało ich widzę na drogach, a to najładniejsza ze wszystkich Corolli, IMHO. Corolla da więcej frajdy z jazdy.
« Ostatnia zmiana: 20 Stycznia 2020, 00:15:27 wysłana przez PogromcaHemoroidow »
Corolla Touring Sports 1.8H 1F7 Executive + plus pierdoły.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Stycznia 2020, 08:32:58 »
Za mało ich widzę na drogach, a to najładniejsza ze wszystkich Corolli, IMHO. Corolla da więcej frajdy z jazdy.

I tu się z Tobą zgadzam :)
C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline PLS

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Stycznia 2020, 12:02:15 »

CH-R po FL to dobry samochód, ale ja bym go nie kupił bo to crossover, a crossovery to z zasady poroniony koncept.

Duże opory powietrza = gorsza aerodynamika, hałas i spalanie, ma większy prześwit, ale zerowe właściwości terenowe, widoczność do tyłu tragiczna, lubię wysoko poprowadzoną linię okien, ale w CH-R z tyłu jest ciemniej niż w towarowym dyliżansie, bagażnik taki sobie, nie lubię siedzieć wysoko nad drogą chyba, że to pickup albo prawdziwa terenówka. Wysoko położony środek ciężkości.

Miałem napisać coś podobnego kilka dni temu, ale odpuściłem, bo każdy ma swój gust i wybierze ci mi się podoba. Ja jestem pragmatyczny i właśnie z powodów, które opisałeś wszelkiego rodzaju SUVy czy Crossovery z przyjemnością oglądam w sieci i na drogach, ale sam bym nie kupił.
No może kiedyś jakieś Jimny ale to do zabawy w terenie, nie do codziennej jazdy i Jimny to też zupełnie inny samochód, prawdziwa terenówka :-D

Z punktu widzenia pragmatyka jeśli auto bierzesz do miasta by stać w korkach to wrz sobie CH-R, ale jeśli robisz trasy, masz rodzinę i chcesz mniej płacić za paliwo to bierz Corollę.

W pierwszym przypadku i tak wziąłbym Corollę :-P

Wysłane z OnePlus 6T przy użyciu Tapatalk

Offline sylwiusz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Stycznia 2020, 14:16:44 »
Ciekawe, czy w C-HR po liftingu lepiej wyciszyli wnetrze? W "starej" ludzie czesto mocno narzekali na ten aspekt.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl