Autor Wątek: Spalanie w niedawno zakupionym Aurisie hybryda  (Przeczytany 27770 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Cienkk

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Spalanie w niedawno zakupionym Aurisie hybryda
« Odpowiedź #75 dnia: 15 Lutego 2020, 14:59:10 »
Panowie jakie macie rekordy przejechania na baterii? W styczniu jadąc do Kudowy udało mi się szybować ok 13 minut. Oczywiście jazda lekko z górki. Walka była do samego końca o ten rekord  :grin:

Statystyki i obserwacje od września 2019 (Auris TS hybrid). Jazda w trybie eco. Trasy 5-10 km po Poznaniu, czasem 400 km.
Okres jesienny - spalanie średnie 5l - 5.2/100 km, w trasie 4.5.
Obecnie - 5.6l/100 km samo miasto.
Tankowanie:
Maksymalna ilość paliwa, która weszła do baku to 38.2l. Realny zasięg do zapalenia się rezerwy - ok 650km. Ciekawostka jest taka, że komputer pokazuje zasięg po zatankowaniu do pełna zawsze 923 km.

Jak często uzupełniacie płyn w chłodnicy i jakie polecacie? Z tego co czytałem są dosyć rygorystyczne wymagania odnośnie tych płynów. Pytam bo zauważyłem, że w zbiorniku po prawej stronie jest już na dolnym poziomie i zastanawiam się czy ma to związek ze wzrostem średniego spalania.

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 15 Lutego 2020, 15:56:39 »
W styczniu jadąc do Kudowy udało mi się szybować ok 13 minut. Oczywiście jazda lekko z górki. Walka była do samego końca o ten rekord  :grin:
A ile to było km?
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline Cienkk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 15 Lutego 2020, 17:50:24 »
Jakieś 12 km

Offline user228143

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 15 Lutego 2020, 18:53:33 »

Jak często uzupełniacie płyn w chłodnicy i jakie polecacie? Z tego co czytałem są dosyć rygorystyczne wymagania odnośnie tych płynów. Pytam bo zauważyłem, że w zbiorniku po prawej stronie jest już na dolnym poziomie i zastanawiam się czy ma to związek ze wzrostem średniego spalania.

Po 5 latach / 40 tys. Km dolałem 200ml płynu (Toyota SLLC różowy) do chłodzenia silnika spalinowego. W drugim zbiorniczku trzyma się po środku zakresu.

( Auris 2014 HB HSD LHD Premium+Style )

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 16 Lutego 2020, 19:43:47 »

Po 5 latach / 40 tys. Km dolałem 200ml płynu (Toyota SLLC różowy) do chłodzenia silnika spalinowego. W drugim zbiorniczku trzyma się po środku zakresu.

( Auris 2014 HB HSD LHD Premium+Style )

ja 2 tygodnie temu dolałem płynu chłodzącego silnik spalinowy (lewy zbiornik wyrównawczy) do góry litery F napisu FULL, a dziś jest już połowa litery F. Nie widać żadnych wycieków, czy to normalne że tyle ubyło ? jeździłem przez ten czas ok 350km (200km trasa 100km/h, reszta miasto). Auto ma niecałe 4 lata i 67000km. Na bagnecie nie widać podejrzanych nalotów itp.

Offline demonoman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #80 dnia: 16 Lutego 2020, 22:56:16 »
ja 2 tygodnie temu dolałem płynu chłodzącego silnik spalinowy (lewy zbiornik wyrównawczy) do góry litery F napisu FULL, a dziś jest już połowa litery F. Nie widać żadnych wycieków, czy to normalne że tyle ubyło ? jeździłem przez ten czas ok 350km (200km trasa 100km/h, reszta miasto). Auto ma niecałe 4 lata i 67000km. Na bagnecie nie widać podejrzanych nalotów itp.
To może być zwykła różnica remperatur

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Lutego 2020, 08:38:03 »
Panowie jakie macie rekordy przejechania na baterii? W styczniu jadąc do Kudowy udało mi się szybować ok 13 minut. Oczywiście jazda lekko z górki. Walka była do samego końca o ten rekord  :grin:

Statystyki i obserwacje od września 2019 (Auris TS hybrid). Jazda w trybie eco. Trasy 5-10 km po Poznaniu, czasem 400 km.
Okres jesienny - spalanie średnie 5l - 5.2/100 km, w trasie 4.5.
Obecnie - 5.6l/100 km samo miasto.
Tankowanie:
Maksymalna ilość paliwa, która weszła do baku to 38.2l. Realny zasięg do zapalenia się rezerwy - ok 650km. Ciekawostka jest taka, że komputer pokazuje zasięg po zatankowaniu do pełna zawsze 923 km.

"Trasa 4,5l/100" - jakie masz wtedy prędkości ?

"Maksymalna ilość paliwa, która weszła do baku to 38.2l." - tankowałeś zaraz po zapaleniu się rezerwy ? Z testów Zachara wynika że po zapaleniu się rezerwy miał on jeszcze 10l ! w baku i przejechał ok 140km trasą z prędkością najpierw 100km/h a potem 140km/h bo już mu się nudziło czekając na koniec baku. U mnie tankowanie po zapaleniu się rezerwy (przejechanie jeszcze 10...15mk) to wchodzi 38,6l

ruszasz powoli i długo na elektryku czy od razu włączasz benzynę?
klima na AUTO czy tylko sam nawiew?
czy zmieniasz styl jazdy jak widzisz że masz 2 paski baterii ? wtedy spalanie mocno rośnie bo spalina porusza autem oraz ładuje baterię o 1 pasek.

Offline Marshall

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 18 Lutego 2020, 22:21:10 »
A jak uważacie w kwestii autostrady ? Co lepsze ? Tempomat czy raczej samodzielna kontrola ? Oczywiście w kwestii zużycia paliwa.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 18 Lutego 2020, 22:27:38 »
A jak uważacie w kwestii autostrady ? Co lepsze ? Tempomat czy raczej samodzielna kontrola ? Oczywiście w kwestii zużycia paliwa.
Z własnych obserwacji: autostrada bez wzniesień - tempomat, ze wzniesieniami i stromymi podjazdami - tylko samodzielna kontrola. Przy skrzyni automatycznej nie ma znaczenia.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2020, 22:29:18 wysłana przez Gawith »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 18 Lutego 2020, 23:03:58 »
Z własnych obserwacji: autostrada bez wzniesień - tempomat, ze wzniesieniami i stromymi podjazdami - tylko samodzielna kontrola. Przy skrzyni automatycznej nie ma znaczenia.
Trochę ma, bo przy automacie (patrz HSD) pod górkę mocno ciśnie, ale przy dłuższej trasie różnice w spalaniu są minimalne. A wygoda duża:)

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 19 Lutego 2020, 08:18:40 »
na tempomacie podobno komputer robi dodatkowe wyliczenia czy odciążać spalinę elektrykiem momentami więc autostradę na tempomacie. Spalanie może być wtedy niższe ręczne operowanie gazem....no i wygoda ;)

jak wracam z pracy to mam prostą 3km gdzie jadę 60..70km/h, ręcznie jadę na elektryku cały czas, jak włączę tempomat przy 60km/h to "obroty" wykraczają zawsze poza połowę ECO i włącza się spalina więc tempomat też nie zawsze wszystko robi optymalnie.

trzeba dostosowywać tryb jazdy do panujących warunków ;)

Offline wojtek_pl

• Toyot Pełzający
  • **
    • Mój blog
« Odpowiedź #86 dnia: 19 Lutego 2020, 09:56:46 »
Zadaniem tempomatu jest utrzymanie zadanej prędkości a nie oszczędzanie paliwa. Tylko tyle.

Dlatego przy zjeździe z górki będzie hamował mimo że można by wykorzystać rozpęd do dalszej ekonomicznej jazdy lub do podjechania pod następną górę.
Pozdrawiam
Wojtek

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #87 dnia: 19 Lutego 2020, 10:45:58 »
Większy rozpęd > większa prędkość > większe opory aerodynamiczne.  No nie wiem czy to takie ekonomiczne.  Tempomat przy zjeździe będzie rekuperował a nie hamował.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2020, 15:53:52 wysłana przez fazibazi »

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 19 Lutego 2020, 11:12:39 »
sam pamiętam jak jechałem obwodnicą na tempomacie i robiła się górka to wskazówka szła w pole POWER oraz pokazywała się strzałka energii z silnika elektrycznego w stronę kół mimo że jechałem ponad 100km/h. Elektryk pomagał pod górkę benzynie - wszak ma bardzo duży moment obrotowy. Z górki wskazówka mocno spada w stronę CHG ale nadal jest w obszarze ECO wiec nie sądzę że hamuje/rekuperuje. Z górki jedzie właśnie rozpędem bo komputer widzi że prędkość rośnie ponad limit więc zmniejsza moc silników.
Dopiero rekuperuje jak puścimy nogę z gazu lub hamulec albo bateria będzie miała 2 paski wiec w czasie jazdy włączy się generowanie prądu z silnika elektrycznego.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2020, 15:53:59 wysłana przez fazibazi »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #89 dnia: 19 Lutego 2020, 12:36:06 »
sam pamiętam jak jechałem obwodnicą na tempomacie i robiła się górka to wskazówka szła w pole POWER oraz pokazywała się strzałka energii z silnika elektrycznego w stronę kół mimo że jechałem ponad 100km/h. Elektryk pomagał pod górkę benzynie - wszak ma bardzo duży moment obrotowy.
No i prawidłowo, ale czy będziesz jechał na tempomacie czy utrzymywał prędkość manualnie, to będzie tak samo.

Cytuj (zaznaczone)
Z górki wskazówka mocno spada w stronę CHG ale nadal jest w obszarze ECO wiec nie sądzę że hamuje/rekuperuje. Z górki jedzie właśnie rozpędem bo komputer widzi że prędkość rośnie ponad limit więc zmniejsza moc silników.
Dopiero rekuperuje jak puścimy nogę z gazu lub hamulec
Hamulca to nie możesz dotykać bo wyłączysz tempomat.  Pytanie co pokazuje wskaźnik przepływu energii podczas zjazdu?  Może mi się uda sprawdzić na jakimś wiadukcie, bo górek w okolicy jak na lekarstwo :-)

Cytuj (zaznaczone)
albo bateria będzie miała 2 paski wiec w czasie jazdy włączy się generowanie prądu z silnika elektrycznego.
Jak bateria będzie miała 2 paski to raczej silnik elektryczny niczego nie wygeneruje, tylko generator napędzany przez silnik spalinowy.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl