Autor Wątek: GPF (filtr cząstek sadzy) w Corollach  (Przeczytany 8218 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
GPF (filtr cząstek sadzy) w Corollach
« dnia: 22 Stycznia 2020, 14:37:17 »
Witam. Znalazłem tylko jeden temat o filtrze GPF, ale dotyczył Corolli 1.8. Co prawda auta z tym silnikiem chyba nie mają takiego filtra tylko 2.0, ale niech znający temat wypowiadają się w tym tutaj.
Czy zaobserwowaliście już moment wypalania? Zwiększone spalanie, inny dźwięk silnika itp.? Co ile u was się to dzieje?

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: GPF (filtr cząstek sadzy) w Corollach
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Stycznia 2020, 15:29:31 »
1.2 t równiez ma (podobno). Ja węszę późniejszy problem z tym ustrojstwem, ale podobno nic się nie dzieje, dopala się bez problemu bo serwisy nie znają tematu. czyli nikt do nich nie przyjeżdza usuwać usterki - podobno. Jeśli wierzyć tym zapewnieniom pozostaje się jedynie cieszyć. Osobiście zauwazyłem, że 1.2 osiąga przy obecnych temp powietrza (4st C) temp robocza już po 2 km jazdy, z ustawieniami nagrzewnicy na LO. To ma znaczenie przy GPF, szybciej nastąpi wypalenie. Mam przebieg 750 km i nic nie zauwazyłem, albo działa bez zarzutu, albo jeszcze nie nastąpiło.  :-)

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Stycznia 2020, 17:02:24 »
Ja czytałem , że 1.2 nie ma. Swoim przejechałem już 2800 km i nic nie zauważyłem .

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Stycznia 2020, 17:53:16 »
z ustawieniami nagrzewnicy na LO.
W sensie mówisz o ustawieniu ciepłego powietrza w nawiewach?

Offline Pawel.Kwa

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Stycznia 2020, 18:18:25 »
A nie ma jakiejś kontrolki informującej o wypalaniu tak jak w dislach?

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Stycznia 2020, 18:39:08 »
W sensie mówisz o ustawieniu ciepłego powietrza w nawiewach?
Tak, mam na myśli ustawienie zimnego powietrza w nawiewie. O tyle ma to sens, że całe ciepło leci na ogrzanie silnika, a nie przepływa przez nagrzewnicę, która pobiera część tego ciepła i obieg w ten sposób jest wydłużony. Sprawdź i porównaj okres rozgrzewania auta jak ustawisz temp np 20 st i jak ustawisz LOW.
W Corolce w ogóle jest to fajnie zrobione, bo wykorzystano bodaj obieg spalin do szybszego nagrzania silnika i nagrzewa się i tak b. szybko, w innych autach nie ma tak superancko. Jednakże robi to różnicę.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Stycznia 2020, 18:41:24 »
A nie ma jakiejś kontrolki informującej o wypalaniu tak jak w dislach?
Nie ma. Jeżdziłem wczesniej autem z koncerny PSA i tam tez nie było (a był to dizel) i sam sobie wykonałem taką kontrolkę. Ale cholera może w 1.2 faktycznie nie ma. Pytałem kiedyś o to ale zdania były, że tak ujmę - podzielone.
1.2 ts nie ma również systemu start/stop i to jest cool.

pawel_zg

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Stycznia 2020, 20:41:15 »
W VW Golfie też nie miałem żadnej kontrolki. Po prostu podwyższone obroty na luzie do około 2 tys , charakterystyczny zapach z rury wydechowej , znacznie większe spalanie chwilowe podczas postoju i wtedy wiedz , że coś sie dzieje :) na szczęście teraz nie mam takich problemów :) Ogólnie łatwo poznać , że filtr sie wypala.

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2020, 21:20:30 »
Klima jak chodzi na auto to do puki jest zimny silnik to wentylator jest na minimum. Dopiero jak jest cieplej w silniczku to zwiększa obroty.
I to jest sprytne.
Corolla TS 2.0 Executive

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
RAV4 2.5 hybrid

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Stycznia 2020, 22:23:40 »
W Corolce w ogóle jest to fajnie zrobione, bo wykorzystano bodaj obieg spalin do szybszego nagrzania silnika i nagrzewa się i tak b. szybko, w innych autach nie ma tak superancko. Jednakże robi to różnicę.
Tak, to prawda

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Stycznia 2020, 07:36:17 »
Przejechałem już 5 tyś km i nie zauważyłem ani razu momentu wypalania GPF. Codziennie robię ok 70km po 35 w jedną stronę. Silnik się szybko nagrzewa ma układ odzysku temperatury ze spalin.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl