Autor Wątek: RAV4 czujniki parkowania i hak  (Przeczytany 7267 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tommy1977.

• Toyot Leżący
  • *
RAV4 czujniki parkowania i hak
« dnia: 30 Stycznia 2020, 10:20:49 »
Witam zamówiłem jak i czujniki parkowania z przodu czy może mi ktoś powiedzieć czy z otwieraniem klapy nogą i czujnikami coś się dzieje?

Offline MarSo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV4 czujniki parkowania i hak
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2020, 10:50:39 »
Witaj
Ja czujniki z przodu będę montował w poniedziałek, powiem co i jak
Hak zamówiłem i zamontowali przed odbiorem auta,   sprytny  monter w serwisie przełożył antenę do otwierania bagażnika nieco z boku i działa wszystko jak trzeba. A sam hak nie ma wpływu na czujniki parkowania z tyłu. Ja mam wersję haka odpinaną i jak na razie jeżdżę 3 tygodnie i jest wszystko na razie ok.

Offline tomekwu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Stycznia 2020, 11:30:03 »
Co do haka: jeśli instalator pójdzie standardową ścieżką (wg instrukcji toyoty) to zdemontuje antenę modułu otwierania klapy.
Standardowo zainstalowana antena (plastikowa ramka z 2 rozpiętymi prętami anteny i modułem sterującym umieszczona za zderzakiem) pokrywa się z belką haka, więc toyota poszła w swojej procedurze na łatwiznę.

Jeżeli instalujesz poza serwisem, wystarczyłoby zamocować ramkę anteny do belki haka na jakichś dystansach (po lewej stronie bo tam znajduje się przyłącze wiązki) i jak piszą koledzy powyżej powinno działać.

Po zamontowaniu haka nie ma praktycznie dostępu do wnęki zderzaka, więc albo ogarniesz to przy instalacji, albo prawdopodobnie nigdy.

Offline Tommy1977.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Stycznia 2020, 21:08:21 »
Dziękuję.

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lutego 2020, 22:00:30 »
A czy ktoś z Was mógłby podzielić się 1-2 zdjęciami jak wygląda instalacja hak+antena u niego?

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lutego 2020, 22:18:25 »
Z ok. 15 zapytań (autoryzwoani dilerzy toyoty) dot. montażu haka tak, aby działała antena tylko jeden podjął się tego zadania.  :thumbdown: Cena ok 2900 - hak + robocizna. Tak to wygląda niestety - więć mozę być trudno o zdjęcia :)

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2020, 12:24:56 »
Z ok. 15 zapytań (autoryzwoani dilerzy toyoty) dot. montażu haka tak, aby działała antena tylko jeden podjął się tego zadania.  :thumbdown: Cena ok 2900 - hak + robocizna. Tak to wygląda niestety - więć mozę być trudno o zdjęcia :)

I to mnie właśnie bardzo dziwi, skoro w danej wersji otwieranie tylnej klapy za pomocą czujnika jest oferowane przez Toyotę, a z drugiej strony przecież muszą zakładać, że będą osoby, które chcą dorzucić sobie hak do samochodu to dlaczego jest takie durne podejście, że procedura zakłada likwidację takiej anteny i to uważają za jedyne słuszne rozwiązanie.  :wallbash:

A czy mogę prosić o informacje jakie to ASO jednak podjęłoby się takiego montażu?

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Lutego 2020, 14:23:02 »
TOYOTA CHODZEŃ
ul. Puławska 52
05-500 Piaseczno

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Marca 2020, 19:18:09 »
Witam, w Toyocie RAV-4 Hybrid 2019 mam dołożone przez dealera przednie czujniki parkowania ( nie wiem jakiej produkcji, ale na opakowaniu było napisane ,ze wyprodukowano dla TMP ). Problem jest taki, ze włączają sie bez powodu najczęściej z rana - piszczą cały czas , przestają gdy samochód osiagnie powyżej 10 km/h, po zwolnieniu poniżej tej predkosci wyją ponownie , po kilku godzinach problem znika wszystko działa prawidłowo i znowu to samo. Wymienili centralkę - problem powrócił, wymienili czujniki i jest to samo. Dołożyli tylko dodatkowy wyłącznik, aby można było sobie je wyłaczyc. Jednym słowem czujniki żyja własnym życiem. Czy ktoś z Was miał lub ma podobny problem ? :-)
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2020, 19:23:18 wysłana przez Michał LRF »
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Marca 2020, 20:22:00 »
Witam, w Toyocie RAV-4 Hybrid 2019 mam dołożone przez dealera przednie czujniki parkowania ( nie wiem jakiej produkcji, ale na opakowaniu było napisane ,ze wyprodukowano dla TMP ). Problem jest taki, ze włączają sie bez powodu najczęściej z rana - piszczą cały czas , przestają gdy samochód osiagnie powyżej 10 km/h, po zwolnieniu poniżej tej predkosci wyją ponownie , po kilku godzinach problem znika wszystko działa prawidłowo i znowu to samo. Wymienili centralkę - problem powrócił, wymienili czujniki i jest to samo. Dołożyli tylko dodatkowy wyłącznik, aby można było sobie je wyłaczyc. Jednym słowem czujniki żyja własnym życiem. Czy ktoś z Was miał lub ma podobny problem ? :-)
Reklamuj. Jak pracownik ASO bedzie z Toba jezdzil i za Ciebie wlaczal i wylaczal to spoko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Michał LRF

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Marca 2020, 23:27:49 »
Reklamuj. Jak pracownik ASO bedzie z Toba jezdzil i za Ciebie wlaczal i wylaczal to spoko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Byłem już trzy razy na reklamacji z tymi czujnikami. Najgorsze jest to, że te czujniki nie chcą się zepsuć konkretnie. Akurat gdy jestem w ASO zaczynają działać poprawnie.Rano wyjeżdżam i piszczą , po przejechaniu kilkunastu km wszystko jest ok. Wymienione wszystko na nowe i nadal to samo...może gdzieś wiązka jest uszkodzona i przewód zwiera do masy , ale auto na gwarancji i nic nie będę ruszał.
Jest: RAV-4 Hybrid 2019 AWD,  Hilux SR5 2018
Były: Yaris 1,0 2003, Auris 1,6 2012, RAV-4 2,0 2015

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Marca 2020, 12:07:25 »
Najlepiej jest nagrać całą sytuację rano jak czujniki piszczą, łatwiej jest wtedy pokazać w ASO. Jest to dobry dowód w sporach.

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Marca 2020, 10:25:47 »
TOYOTA CHODZEŃ
ul. Puławska 52
05-500 Piaseczno

Widzę, że co osoba/ASO to inna odpowiedź, właśnie dostałem od nich informację, że się nie da według nich:
Cytuj (zaznaczone)
Dzień dobry,

przy montażu haka holowniczego nie ma możliwości, aby działał czujnik do otwierania klapy bagażnika za pomocą nogi.

Z poważaniem
Marcin

Specjalista ds. Sprzedaży

TOYOTA CHODZEŃ PIASECZNO
ul. Puławska 52
05-500 Piaseczno
tel. 22 737 51 52
www.pulawska.chodzen.pl

:wallbash: :-(

A zaraz odpowiedź z innego ASO z Wrocławia

Cytuj (zaznaczone)
Dzień dobry,

Odpowiadając na Pana pytanie ? oczywiście otwieranie klapy bagażnika działa niezależnie i montaż haka w żadnym stopniu nie utrudnia działaniu tego systemu.

Pozdrawiam,
Paweł
Doradca ds. Sprzedaży Samochodów Nowych

Jednak można!!  :-)

Czyli jedni mogą a inni nie?

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Marca 2020, 20:09:25 »
Można interpretować te dwie wypowiedzi tak: zależy którą nogą otwieramy bagażnik. A tak na poważnie to dziwią mnie takie rozbieżności, w tak prostej sprawie, widocznie pracownicy ASO nie uczestniczą w szkoleniach i każdy ma swoje zdanie.

Offline kinim0d

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 09 Marca 2020, 22:25:32 »
Można interpretować te dwie wypowiedzi tak: zależy którą nogą otwieramy bagażnik. A tak na poważnie to dziwią mnie takie rozbieżności, w tak prostej sprawie, widocznie pracownicy ASO nie uczestniczą w szkoleniach i każdy ma swoje zdanie.

Wcześniej w poprzednich komentarzach dobrze to zostało określone, Toyota wybrała najłatwiejszą dla siebie opcję - po prostu albo jedno albo drugie i to jest ich oficjalne stanowisko do ASO i każdego klienta, a że ludzie myślą logicznie i wystarczy drobna modyfikacja i nie ma ona wpływu na nic, a pozwala na korzystanie z obu elementów to są tacy co potrafią, a inni olewka robię zgodnie z procedurą i mam w poważaniu klienta skoro tak chciał.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl