Autor Wątek: Rav4 V Nasze modyfikacje  (Przeczytany 935997 razy)

Offline janki111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
Odp: Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #3915 dnia: 27 Lutego 2026, 11:06:04 »
Hej, sposób wejścia jest wręcz identyczny do tego co na tym filmie - ja akurat nie klikałem kółeczka by się podświetlił ekran, ale może to też pomoże.

https://www.youtube.com/shorts/OEeVwuGMpZg
RAV4 PHEV Style, Royal Grey/Attitude Black, MY24

Offline jocer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 AWD
« Odpowiedź #3916 dnia: 27 Lutego 2026, 11:30:56 »
i co można w tym menu ciekawego zmienić lub włączyć?

Offline Lechu007

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 MY25 Exe
Rav4 V Nasze modyfikacje
« Odpowiedź #3917 dnia: 28 Lutego 2026, 12:36:52 »
Hej, sposób wejścia jest wręcz identyczny do tego co na tym filmie - ja akurat nie klikałem kółeczka by się podświetlił ekran, ale może to też pomoże.

https://www.youtube.com/shorts/OEeVwuGMpZg
Udało mi się wejść w to menu ale opcja camera settings jest nieaktywna…

Edit:
Opcja robi się aktywna jak na tym ekranie uruchomi się samochód. Później trzeba przytrzymać na szarą opcje View Adjustment czy jakoś tak i można ustawiać.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2026, 13:25:35 wysłana przez Lechu007 »

Offline kacp3r

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 23'
« Odpowiedź #3918 dnia: 11 Marca 2026, 23:58:44 »
To ja podpowiem, że na 99,9% będziecie potrzebowali zrobić tylko korekcję w osi pionowej (a dokładnie to "podnieść" obraz). W tym celu warto udać się na jakiś parking z dobrze wymalowanymi liniami. "Podnosicie" obraz tak długo jak linie boczne w kamerce będą równoległe i pokryją się z ich obrazem widzianym przez boczne kamerki. Jasne, że ta metoda nie da w 100% perfekcyjnej kalibracji ale u mnie udało się osiągnąć bardzo obiecujący efekt. Po takiej kalibracji zaczęło ponownie działać "renderowanie" terenu pod autem przy cofaniu + czerwona linia w kamerce ponownie określa minimalny dystans, przy którym można bezpiecznie otworzyć klapę.

Jeżeli ktoś chce dalej zgłębiać techniki to mogę polecić wątek z: https://www.tacoma4g.com/forum/threads/how-to-recalibrate-your-360-cameras.11923/. Jak porównałem sobie serwisówkę dla Tacomy i dla RAv4 IV gen (też jest do złapania w necie) to wiele "odległości" pomiędzy poszczególnymi oznacznikami na ziemi jest takich samych. Można spróbować aproksymować je dla RAVIV 5 gen ale ja jestem na tyle zadowolony z efektu kalibracji na parkingu, że ja ten temat na razie porzuciłem. Będę się szykował do rzeźby aby zamontować do siebie spryskiwacz przedniej kamery, który został oryginalnie przewidziany do przedlifta.

Offline troublemaker

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 MY23
« Odpowiedź #3919 dnia: 12 Marca 2026, 14:36:15 »
Ja zrobiłem tak, że podjechałem prostopadle pod ścianę na taka odległość, żeby klapa się jeszcze otwierała bezproblemowo i później wyrównałem czerwoną linię do złączenia ściany z posadzką :)
Poruszałem jedynie w płaszczyźnie góra-dół. Wszystko inne pozostało bez zmian.

Offline maryjoosh

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 XA5
« Odpowiedź #3920 dnia: 11 Kwietnia 2026, 12:28:56 »
Czy któryś z Was włożył do swojej RAVki w wersji C+S (moja 2024) szybę czołową ogrzewaną? Chodzi mi o całą ogrzewaną, jak w EXE - nie chcę samego podgrzewania w miejscu spoczynku wycieraczek. Jak to wygląda z przewodami i oprócz szyby wystarczy wsadzić włącznik i przekaźnik (jak w przypadku dołożenia ogrzewania kierownicy)?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl