Autor Wątek: Spalanie camry  (Przeczytany 65262 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Spalanie camry
« Odpowiedź #45 dnia: 18 Lutego 2020, 12:00:28 »
Każdy szanujący się producent ma w ofercie duże kombi, większość z nich nawet duże, mocne kombi, a część duże, mocne kombi z napędem na 4. Japończycy niestety zapomnieli o tym
Wszystkie Azjatyckie marki mają nieco odmienną filozofię od producentów Europejskich. Nie chodzi nawet o kombi... jeśli chciałbym kupić auto z mocnym silnikiem to pozostają praktycznie samochody Europejskie, poza tragicznym Typerem i dość ciekawym Stingerem. Problem w tym, że więcej klientów zainteresowanych jest autami przeciętnymi za rozsądne pieniądze. Stinger też ponoć sprzedaje się poniżej oczekiwań - gdzieś mi mignął taki artykuł, ale jak to mówią jeden rabin powie ak a drugi inaczej.
Klient, zainteresowany samochodem do przewozu metrów sześciennych bagażu, wybierze zwykle SUVa a dla garstki takich co by chciała kombi... szkoda odpalać kombajn dla jednego ździebełka.

Jakoś nie widać tych zamówień rządowych czy flotowych...
Nie znam dokładnych danych o sprzedaży ani też planów sprzedażowych Toyoty dla tego modelu więc ciężko z czymś takim polemizować.
Wiem natomiast że:
1) Skoda ze swoim Superbem potrzebowała kilka ładnych lat, żeby dojść do takiego poziomu we flotach jaki ma.
2) W większych firmach przy takich decyzjach jest spora bezwładność. Z kilku powodów, jednym z nich są między innymi wcześniejsze umowy.

Zawsze z lekkim uśmiechem czytam tego typu komentarze, z jednej strony mamy jednego z największych producentów samochodów na świecie, który wydaje majątek na badania rynkowe, z drugiej strony jest człowiek z forum, który wie jak to robić lepiej i bardziej opłacalnie... Ja stawiam, że Ci pierwsi mają lepsze rozeznanie w temacie, ale może warto zgłosić się do nich, przedstawić wizję i plany. Przecież taka Toyota zapłaci w złocie za specjalistę, który pokieruje dobrze ich strategią rozwoju.

Offline Severus

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 18 Lutego 2020, 13:22:42 »
Wbrew pozorom nie zawsze sztaby świetnie oplacanych marketingowców muszą mieć rację ...

Offline TiDzeJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Lutego 2020, 17:34:08 »
Wbrew pozorom nie zawsze sztaby świetnie oplacanych marketingowców muszą mieć rację ...
No dobry przykład mamy na Fiacie Multipli. Chciałbym się dowiedzieć co siedzialo w głowach inżynierów i projektantów.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 18 Lutego 2020, 21:45:28 »
Kombi już się nie wróci, może za 10 lat. Dziś jest moda na suvy bo one emitują mniej co2 od niskiego kombi  :wallbash:.
Dodatkow nie musisz się schylać przy wsiadaniu i wysiadaniu... Mając klasyczne auto Twój trener personalny nie miałby co robić  <taniec>.
Nie zgodzę się z tezą, że producenci z Azji mają inną filozofię, na dowód zobacz co oferują np. w USA.
Masz tam Camry 3.0v6 z 4WD.
Plan był taki, że na Polskę dostali 1000 sztuk (było w mediach podawane).
Nadal mają wyprzedaż z 2019 wieć chyba jednak coś poszło nie tak.
Co? Wszyscy wiedzą ale Toyota twierdzi, że jej specjaliści wiedzą lepiej czego oczekują konsumenci...
Dla tego zadajemy głupie pytania o AA I AC, bagażnik dachowy, hak itp.  :wallbash:
Decyzja ze zmianą nazwy na Auris też była słuszna... tylko po co wrócili do Corolli.
Jestem fanem tej marki ale i ze zdumieniem przyglądam się na tym ich dziwnym ruchom.
Przerobiłem inne marki i teraz idę i nawet nie porównuje z tym co jest na rynku tylko kupuje, ale niestety jak przeglądam ofertę dostępną w innych częściach świata to mam duży niesmak...
Zresztą na razie Marcin mnie wyleczył z nówek :) Teraz zajawiłem się na Hiace 1981, została mi do zrobienia blacharka, lakier i konserwacja. Teraz odkładam na Hiace 4WD z 1995 roku.

Offline apnk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 18 Lutego 2020, 21:47:35 »
Jak byłem w styczniu zamawiać swoją to pytałem o wyprzedaż i mieli tylko kilka sztuk tej najniższej wersji i jedną executive z pakietem vip.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #50 dnia: 18 Lutego 2020, 22:27:29 »
Kombi już się nie wróci, może za 10 lat. Dziś jest moda na suvy bo one emitują mniej co2 od niskiego kombi  :wallbash:.
Dodatkow nie musisz się schylać przy wsiadaniu i wysiadaniu... Mając klasyczne auto Twój trener personalny nie miałby co robić  <taniec>.
Nie zgodzę się z tezą, że producenci z Azji mają inną filozofię, na dowód zobacz co oferują np. w USA.

Sprostuje. Camry na Polski rynek bylo 2000 a nie 1000. W stanach jest 3.5 a nie 3.0.

Cala flota UM w Lodzi przesiadla sie znSuperbow i Mondeo do Camry. W mojej firmie juz jezdzi z 50 Camry. Kwestia wymiany floty, nowych rabatow itd.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #51 dnia: 18 Lutego 2020, 23:46:02 »

Nawet 3.5 V6 4WD, tyle, że nazywa się Venza albo Sienna. To, co mają wypuścić w przyszłym roku jako AWD to będzie ravkowy napęd, czyli 2AR z dopinanym tyłem. Niby spoko, ale niesmak pozostaje ;)
3VZ.pl

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Lutego 2020, 11:27:11 »
Dla różnego typu klientów producenci kierują różne produkty. Znajdź np. w azjatyckiej marce oferowanej u nas jakieś mocniejsze silniki, czy szeroką możliwość dostosowania wyposażenia.
Takie podejście oszczędza koszty produkcji a dla większości klientów jest odpowiednie.
PS. Amerykanie płakali, że nie bedą mieli nowego Yarisa GR.

To akurat świadczy dokładnie o niczym, wychodząc z takiego założenia, taki np. MediaMarkt od nastu lat jest skończony. Wyprzedaże robią jedną za drugą. To jest chwyt marketingowy i nic więcej, o samej sprzedaży nie mówi nic.

Co? Wszyscy wiedzą ale Toyota twierdzi, że jej specjaliści wiedzą lepiej czego oczekują konsumenci...
Dla tego zadajemy głupie pytania o AA I AC, bagażnik dachowy, hak itp.
No właśnie, zobacz ile osób wypowiada się w tych wątkach. 4 może 5 osób, które zresztą i tak kupiły te samochody.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 22 Lutego 2020, 16:18:21 »
Dolałem pod korek i weszło 43 l. Konkluzja - chyba dość spora ta rezerwa, nieprawdaż?

Ja dolalem pod korek w piatek i weszlo 48.6 litra. Na rezerwie przejechalem okolo 35km.

Wiec slabo to wyglada. Przynajmniej u mnie.

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Lutego 2020, 16:33:13 »
A rezerwa nie jest przypadkiem liczona dynamicznie? Znaczy się nie włącza się zawsze przy zadanej pozostałej ilości paliwa, tylko przy estymowanym zasięgu na pozostałym paliwie?

Offline chmichal

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Lutego 2020, 20:11:28 »
Dzisiejsza trasa 5 osób, myślę że niezły wynik.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 22 Lutego 2020, 21:09:24 »
Faktycznie, nie potrafią w sprzedawanie, ktoś powinien im jak najszybciej pomóc ;)
https://motoryzacja.interia.pl/samochody-nowe/news-toyota-camry-ze-swietna-sprzedaza,nId,3366449
https://www.samar.pl/__/3/3.a/106767/3.sc/11/Rejestracje-samochodów-osobowych-i-dostawczych-w-styczniu-2020-roku.html?locale=pl_PL

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 22 Lutego 2020, 22:13:04 »
Wrzucanie sponsorowanych/opłaconych artykułów z interii i innych portali potwierdza moją tezę...  :o Słabo się sprzedaje wiec trzeba bulić za reklamę...
Nie udało im się sprzedać 2000 w całym 2019... Z zestawień które podlinkowaleś wynika, że Skoda sprzedała 796 Superbów, tylko w styczniu 2020.
Nadal twierdzisz, że wyposażenie Camry odpowiada oczekiwaniu klientów?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #58 dnia: 22 Lutego 2020, 22:21:41 »
Wrzucanie sponsorowanych/opłaconych artykułów z interii i innych portali potwierdza moją tezę...  :o Słabo się sprzedaje wiec trzeba bulić za reklamę...
Nie udało im się sprzedać 2000 w całym 2019... Z zestawień które podlinkowaleś wynika, że Skoda sprzedała 796 Superbów, tylko w styczniu 2020.
Nadal twierdzisz, że wyposażenie Camry odpowiada oczekiwaniu klientów?

To ze Camry sie sprzedaje gorzej od Superba to dla mnie akurat zaleta.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 22 Lutego 2020, 22:35:23 »
Dolałem pod korek i weszło 43 l. Konkluzja - chyba dość spora ta rezerwa, nieprawdaż?

Ja dolalem pod korek w piatek i weszlo 48.6 litra. Na rezerwie przejechalem okolo 35km.

Wiec slabo to wyglada. Przynajmniej u mnie.

Ta rezerwa jest dziwnie ustawiona, 100km się nie zrobi. Radzę uważać, żeby z butelkami nie ganiać :).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl