Autor Wątek: Spalanie camry  (Przeczytany 65299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KubaCamry

• Gość
Odp: Spalanie camry
« Odpowiedź #75 dnia: 24 Lutego 2020, 21:46:52 »
Kiedyś tak samo postrzegano klimatyzację. Dziś nawet Aygo ciężko sprzedać bez klimy (właściciel takiej firmy musiałby na prawdę nie lubić swoich pracowników  <zalamka>).
Jak będziemy (klienci) wymagać to się dostosują.
Ja zostaje przy swoim. Wentylowane fotele (zwłaszcza w skórze) to jest standard w tej klasie auta...
Hyundai dał do Ioniq?a i się lepiej sprzedaje od Priusa, więc coś w tym jest.
AA i AC to też standard nawet w Citigo.
A my się prosimy, żeby w Camry mieć  :wallbash:
Ps. Ja tam bym od razu poleciał do ASO jakby wprowadzili V6. Start spod świateł mnie nie interesuje, ale przyspieszenie od 60 do 120 już tak :)

Offline snickers

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 24 Lutego 2020, 23:42:53 »
Właśnie klimatyzacja jest dobrym przykładem... Była we wszystkich modelach od razu po jej wprowadzeniu w autach osobowych, czy był podział na auta tańsze, które takich wynalazków nie miały i droższe, które wyposażone były lepiej?

AA i AC to, żaden standard, można wymienić od pyty aut, które mają i drugą taką ilość bez tego wyposażenia, a jeszcze w innych jest to licencyjny dodatek sprzedawany w modelu subskrypcyjnym. Jeśli dodatkowo brać pod uwagę, że jeszcze jakiś rok temu był praktycznie nieużywalny to mówienie o standardzie jest delikatnie mówiąc demagogią.
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2020, 23:46:28 wysłana przez snickers »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #77 dnia: 03 Marca 2020, 19:35:35 »
Podsumowanie mojego spalania:

Przejechane 767km na 47 litrach. Co daje spalanie 6.1 l/100km.

Spalanie na komputerze 6.1l/100km.

Bak ma ponoc 49 litrow. Tankowane pod korek.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 03 Marca 2020, 20:32:36 »
Poruszę tutaj sprawę powiązaną ze spalaniem, a mianowicie tryby: eco, normal, sport.
Wiadomo, na co dzień używamy trybu normal. Jest optymalny, doładowanie akumulatora dosyć skuteczne po odjęciu gazu.
Od czasu do czasu używam trybu eco (na razie tylko w mieście). Różnica taka że gorzej reaguje na pedał gazu, tryb żeglowania powoduje uczucie jakby samochód jechał na luzie, ale za to obserwuję mniejsze doładowanie systemu po odjęciu gazu. Jak narazie nie stwierdziłem bardziej ekonomicznej jazdy w trybie eco. Do tego na minus: częstsze używanie hamulców.

Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestji?
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2020, 20:37:24 wysłana przez Bierut »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Spalanie camry
« Odpowiedź #79 dnia: 03 Marca 2020, 20:53:28 »
Poruszę tutaj sprawę powiązaną ze spalaniem, a mianowicie tryby: eco, normal, sport.
Wiadomo, na co dzień używamy trybu normal. Jest optymalny, doładowanie akumulatora dosyć skuteczne po odjęciu gazu.
Od czasu do czasu używam trybu eco (na razie tylko w mieście). Różnica taka że gorzej reaguje na pedał gazu, tryb żeglowania powoduje uczucie jakby samochód jechał na luzie, ale za to obserwuję mniejsze doładowanie systemu po odjęciu gazu. Jak narazie nie stwierdziłem bardziej ekonomicznej jazdy w trybie eco. Do tego na minus: częstsze używanie hamulców.

Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestji?

Ja jeżdzę w 90% na trasach szybkiego ruchu, głównie autostrady. Jeżdzę tylko w trybie eco. Jako jedyny tryb daje on mozliwosc zeglowania po odjęciu gazu. Na trasach jest lepiej niz na komfort. Dodatkowo na eco tak silnik nie wyje jak chce lagodnie dodac gazu zeby zmienic pas. Na sport daje od razu cala moc na kola. Na sport przelaczam glownie jak jedzie jakis napaleniec z BMW albo Audi i trzeba mu pokazac miejsce w szeregu. Wtedy reakcja na gaz jest błyskawiczna.

Musze przetestowac tryb komfort po miescie. Plus dla Toyotu ze po uruchomieniu auta zawsze wraca do ostatniego wybranego trybu.

« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2020, 20:56:08 wysłana przez klaudiusz »

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 03 Marca 2020, 21:51:46 »
A czy dla porównania spalania testowałeś w podobnych warunkach na trasie jazdy na tych 2 trybach?
W mieście na krótkich dystansach (zazwyczaj 8 km) zwłaszcza teraz gdy są zmienne temperatury (wg nnie to one mają największy wpływ na spalanie hybrydy) ciężko mi wyciągnąć jednoznaczne wnioski. Muszę jeszcze potestować. Tak czy inaczej średnie tylko z miasta mam 5.5. Potwierdzam że komputer pokazuje dokładnie to samo co wynika z tankowań pod korek (na trzy odbicia pistoletu).
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2020, 22:00:29 wysłana przez Bierut »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #81 dnia: 03 Marca 2020, 21:54:18 »
Jeszcze nie. Ale przetestuje i dam znac.

Offline bartoszbruhn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 03 Marca 2020, 22:00:28 »
Strach jeździć na Eco w mieście, reakcja na gaz jest zerowa, raz się zagapiłem ze mam to włączone i ledwo uciekłem wyjeżdżając z podporządkowanej.
Mając włączony tempomat, tryby jazdy maja jakieś znaczenie?

Offline Marek88

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 04 Marca 2020, 12:07:13 »

Trasa Opole Poznań cała droga na tempomacie 160 duzy wiatr boczny w droga stronę jechała żona na tempomacie 140-150 to wyszło 7.4l

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 04 Marca 2020, 21:21:02 »
Trasa Opole Poznań cała droga na tempomacie 160 duzy wiatr boczny w droga stronę jechała żona na tempomacie 140-150 to wyszło 7.4l
Czyli tyle co typowy diesel... ale w mieście już robi różnicę :).
Więc nie taki głupi ten wynalazek Toyoty i tylko Toyoty... reszta marek oferuje tylko ?miękką? hybrydę i to jest już kiepski pomysł :).

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 04 Marca 2020, 21:58:52 »
W mieście taki diesel też potrafi palić tyle co hybryda. Dlatego mówi się że hybryda jest alternatywą dla diesla (w Polsce) gdzie benzyna jest tańsza od ON. Zwykły benzyniak o pojemności 2,5 i mocy ok. 200 KM już nie ma szans z dieslem.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 04 Marca 2020, 22:03:12 »
Strach jeździć na Eco w mieście, reakcja na gaz jest zerowa, raz się zagapiłem ze mam to włączone i ledwo uciekłem wyjeżdżając z podporządkowanej.
Mając włączony tempomat, tryby jazdy maja jakieś znaczenie?

Wydaje się że kierowca tego za bardzo nie odczuje bo nie ma kontaktu z pedałem gazu, ale jeśli spalanie przy tym jest mniejsze to ma to sens. Zwłaszcza podczas spokojnej jazdy autostradowej po płaskim terenie. Samochód na aktywnym sam sobie zahamuje i przyśpieszy. W trybie normal jak dla mnie te procesy są zbyt agresywne. Hamuje mocno i powraca do zadanej prędkości jakby w trybie sportowym.
« Ostatnia zmiana: 04 Marca 2020, 22:05:50 wysłana przez Bierut »

Offline TiDzeJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 05 Marca 2020, 14:51:08 »
Apropo miękkiej hybrydy. Jestem ciekaw działania i niezawodności VW i Skody w tej chybrydzie z silnikiem 1.4 na pokładzie i zasięgiem na elektryku do 60km.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #88 dnia: 05 Marca 2020, 14:55:19 »
Apropo miękkiej hybrydy. Jestem ciekaw działania i niezawodności VW i Skody w tej chybrydzie z silnikiem 1.4 na pokładzie i zasięgiem na elektryku do 60km.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

1.4 i w dodatku DSG 6-biegowy... zostalo im na stanie wiec pakuja do hybryd. Po skonczeniu elektryka zaczyna dzialac jako hybryda i dziala dosc kiepsko. Pali jak smok.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 06 Marca 2020, 08:08:07 »
Porównałem spalanie w trybach eco i normal podczas jazdy miejskiej.
Warunki jazdy były praktycznie identyczne: deszczowe poranki, temperatura zew. 8 st. C, takie same ustawienia ogrzewania i nawiewów, praktycznie taka sama technika jazdy i prędkości na odcinku 8 km oraz podobne  natężenie ruchu.
Wyniki spalania:
ECO - 5,9 L
NORMAL - 5,7 L
Wnioski: w trybie eco co prawda "żeglowanie" pozwala wcześniej ściągnąć nogę z gazu przy dojazdach np. do świateł, jednak w praktyce nie zawsze możemy to zaplanować.  Wadą trybu ECO jest mniejszy odzysk energii.
Biorąc jeszcze pod uwagę dyskomfort jazdy (zamulenie i gorsza reakcja na gaz) oraz najprawdopodobniej większe zużycie hamulców, używanie tego trybu w warunkach miejskich nie ma sensu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl