Autor Wątek: Spalanie camry  (Przeczytany 65247 razy)

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Spalanie camry
« Odpowiedź #90 dnia: 06 Marca 2020, 11:01:01 »
Porównałem spalanie w trybach eco i normal podczas jazdy miejskiej.
Warunki jazdy były praktycznie identyczne: deszczowe poranki, temperatura zew. 8 st. C, takie same ustawienia ogrzewania i nawiewów, praktycznie taka sama technika jazdy i prędkości na odcinku 8 km oraz podobne  natężenie ruchu.
Wyniki spalania:
ECO - 5,9 L
NORMAL - 5,7 L
Wnioski: w trybie eco co prawda "żeglowanie" pozwala wcześniej ściągnąć nogę z gazu przy dojazdach np. do świateł, jednak w praktyce nie zawsze możemy to zaplanować.  Wadą trybu ECO jest mniejszy odzysk energii.
Biorąc jeszcze pod uwagę dyskomfort jazdy (zamulenie i gorsza reakcja na gaz) oraz najprawdopodobniej większe zużycie hamulców, używanie tego trybu w warunkach miejskich nie ma sensu.

Bardzo ciekawe wnioski. Nawet ni bylem swiadomy ze na roznych trybach inaczej sie odzyskuje energie.

A czy ktos korzysta z biegow wirtualnych/sekwencyjnych?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline toyotcam

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #91 dnia: 06 Marca 2020, 20:09:28 »
Sa bardziej oszczedniejsi i do hybryt montuja gaz.
 klaudiusz
 a mozesz powiedziec ile kosztuje przeglad coroczny w ASO  tego elektryka ,
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2020, 20:15:49 wysłana przez toyotcam »

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #92 dnia: 06 Marca 2020, 20:15:51 »
Tez bym zalozyl gdyby tylko byla taka mozliwosc. To niestety nie jest 1.8HSD z Corolli.

Moim starym autem w dieslu spalalem 9.0 litrow. Kupujac hybryde zmienilem jazde i spalam srednio okolo 6.0 litrow. Przy sredniej cenie 5zl za litr daje to okolo 1500zl oszczednosci na 10000km.

15tys robi sie po 100k. A gdybym juz wczesniej mial hybryde to oszczednosci siegalyby 30k na 200k ktore zrobie lub zrobilem w ostatnim czasie. Uwazam ze to sluszny pieniadz. Gdybym mogl dolozyc gaz to by sie zrobilo okolo 50tys oszczednosci a to juz bardzo duzo.

Koszt przegladu to 1200-1500zl. Czyli tak jak RAV4 i troche wiecej niz Corolli. Dokladnie bede mogl sie podzielic dopiero pod koniec marca.
« Ostatnia zmiana: 06 Marca 2020, 20:21:39 wysłana przez klaudiusz »

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 06 Marca 2020, 23:26:39 »
Do hybrydy 2.5 Camry i RAV4 inwestycja w LPG nie ma sensu. Co prawda wnęka na koło jest duża i butla fajna by tam weszła ale jest o silnik z wtryskiem pośrednim i bezpośrednim, a to mocno komplikuje instalację.
Na początku sprawdzałem tryb eko i jest on po to żeby był... Reakcja na gaz jest kiepska, odzysk energi mały i mi też mniej pali przy dynamicznej jeździe w trybie normal...
Możliwość zmiany biegów jest po to, żeby dziennikarze z Auto gniota itp. się nie czepiali, że nie da się biegów zmieniać... Nie wiem czy na świeci znajdzie się ktoś kto tego używa... i w sumie po co?
Wróćmy do mondażu korby do odpalania... zawsze może się akumulator rozładować... taki jest sens tych łopatek pod kierownicą...

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #94 dnia: 07 Marca 2020, 06:08:50 »
Do hybrydy 2.5 Camry i RAV4 inwestycja w LPG nie ma sensu. Co prawda wnęka na koło jest duża i butla fajna by tam weszła ale jest o silnik z wtryskiem pośrednim i bezpośrednim, a to mocno komplikuje instalację.
Na początku sprawdzałem tryb eko i jest on po to żeby był... Reakcja na gaz jest kiepska, odzysk energi mały i mi też mniej pali przy dynamicznej jeździe w trybie normal...
Możliwość zmiany biegów jest po to, żeby dziennikarze z Auto gniota itp. się nie czepiali, że nie da się biegów zmieniać... Nie wiem czy na świeci znajdzie się ktoś kto tego używa... i w sumie po co?
Wróćmy do mondażu korby do odpalania... zawsze może się akumulator rozładować... taki jest sens tych łopatek pod kierownicą...
Niestety tanie LPG odeszlo wraz z silnikami Valvematic. Dynamic Force czyli 2.0 oraz 2.5 to juz D4S. GZW.pl robi instalacje za 6500-7000 zl. Wiec jak ktos robi naprawde duze ilosci kilometrow i wie ze bedzie autem jezdzic 5-8 lat i 200km to mozna brac. W przecienym razie...

Offline dpitera

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 07 Marca 2020, 17:13:02 »
To dorzucę coś od siebie. Codziennie jeżdżę na trybie eco około 60km i średnia z całego baku wyszła mi 5.5 l/100km. Coraz częściej używam tempomatu. Minimalną prędkość jaką mamy na tempomacie na eco to 45 km/h i trochę mnie irytuje to gwałtowne przyspieszanie i hamowanie  jak jadę w korku w momencie gdy pilot przed nami zmieni pas lub trafi się jakiś narwaniec który w korku skacze jak żabka gaz/hamulec i znika mi z radaru. Radar na jednej belce. Przy trzech belkach co chwile ktoś wskakuje mi przed maskę.
Dodatkowo jak auto wyrywa do tych 45 to niestety odpala silnik spalinowy na krótko no ale marnuje przez chwilę paliwo.
Może gdyby można było ustawić minimalną prędkość nieco niżej to samochód by na siłę się tak nie rwał do tych 45.....a tak to nici z płynnej jazdy no chyba, że jedziesz w korku za kimś kto się przemieszcza spokojnie i płynnie. Na nowym tankowaniu zmienię tryb i przetestuję jak auto będzie się zachowywać.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #96 dnia: 07 Marca 2020, 18:05:01 »
Ja potwierdzam ze na normal po miescir pali faktycznie mniej. Na eco pali mniej w trasie. I ma funkcje zeglowania ktora mi akurat osobiscie bardzo odpowiada.

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #97 dnia: 08 Marca 2020, 15:05:05 »
W trasie, zwłaszcza na autostradach po płaskim ma to sens. Pytanie czy ogrzewanie/klimatyzacja daje radę w tym trybie?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #98 dnia: 08 Marca 2020, 15:20:21 »
W trasie, zwłaszcza na autostradach po płaskim ma to sens. Pytanie czy ogrzewanie/klimatyzacja daje radę w tym trybie?
Daje.

Offline wisnia87r

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #99 dnia: 08 Marca 2020, 20:07:05 »
Ja potwierdzam ze na normal po miescir pali faktycznie mniej. Na eco pali mniej w trasie. I ma funkcje zeglowania ktora mi akurat osobiscie bardzo odpowiada.

Co daje funkcja żeglowania i czym się to objawia jak rozpoznać że samochód jest w tym trybie ?

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #100 dnia: 08 Marca 2020, 20:58:19 »
Strona instrukcji 404. 

Offline TiDzeJ

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: 08 Marca 2020, 21:57:22 »
Funkcja żeglowania to potocznie wrzucenie na luz i jak to mówią jedziesz na koszt Państwa

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #102 dnia: 08 Marca 2020, 22:01:38 »
Funkcja żeglowania to potocznie wrzucenie na luz i jak to mówią jedziesz na koszt Państwa

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Nie do konca. Na luzie pracuje silnik spalinowy zeby nie zgasl. Tutaj calosc jest napedzana przez silnik elektryczny lub kola.
Ogolnie bardziej bym to porownal do wrzucenia 6 biegu przy 80 km/h. Lub nadbiegu w skrzyni automatycznej.

Offline bartoszbruhn

• Toyot Leżący
  • *
Spalanie camry
« Odpowiedź #103 dnia: 12 Marca 2020, 15:44:47 »
Mi wyszło 6.0 l / 100 km średnio dystansie 730 km. Lane do odcięcia. 250 km autostrada, reszta miasto. Komputer vs rzeczywiste zużycie na granicy błędu statystycznego.

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
Spalanie camry
« Odpowiedź #104 dnia: 12 Marca 2020, 15:50:50 »
Aaa wlasnie. Testowalem. W miescie dziekuje Wam - tryb normal jest optymalny. Auto jedzie, nie wyje. Fajnie sie zbiera. Odzysk energii daje lepsze spalanie.

Testowalem normal w trasie. Na moje oko jakies 0.2 -0.3 litra spala wiecej. Silnik czesciej wyje. Na eco duzo przyjemnoej sie jedzie na autostradach. Silnik pracuje duzo ciszej, przyspiesza tak jakbym chcial. Odzysk energii jest zbyt agresywny.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl