Autor Wątek: Corolla Sedan 2019 mokre przednie szyby  (Przeczytany 7294 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla Sedan 2019 mokre przednie szyby
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Lutego 2020, 17:44:23 »
To ja mam przeciwne odczucia - w dzień parkuje na ziemnisto-piachowym parkingu, więc ostatnio jest tam bardzo wilgotno. Po 8h jak wracam do auta w środku jest bardzo sucho i nic mi nie paruje. Jestem zaskoczony tym, bo w poprzednim aucie w takich warunkach wszędzie (nawet na siedzeniach) czułbym wyraźnie wilgoć a po ruszeniu zaraz parowałaby szyba. Tutaj jakoś ta wilgoć tak mi nie wchodzi do auta. Ale może to dlatego, że na noc auto trzymam w garażu - nie wiem.

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Lutego 2020, 19:58:10 »
Ja staram się nawet w zimę mieć choćby przez jakiś czas włączoną klimatyzację by odciągnąć wilgoć. Parkuję pod chmurką, a więc ta wilgoć przy minusowych temperaturach w nocy spowodowałaby niechybnie zamarzanie szyb od wewnątrz.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Lutego 2020, 08:08:27 »
Powiem wam, że zaczynam się zastanawiać na tą mokrą szybą... Zastanawiam sie czy na dłuższą metę może to być problem czy olać temat. Widzę że "problem" dotyczy wszystkich więc nie upatruje w tym pojedyńczej usterki. Może ten typ tak ma.  Samochód stał 2 dni w garażu a szyba wilgotna po opuszczeniu... W lecie pewnie nie bedzie problemu ze wzgledu na temperatury.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Lutego 2020, 08:16:08 »
Ja staram się nawet w zimę mieć choćby przez jakiś czas włączoną klimatyzację by odciągnąć wilgoć.

Nie sądzę żeby klima tu pomogła. Tak myślę...

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Lutego 2020, 08:31:43 »
Mam HB, co oczywiście nie ma znaczenia. Parkuję pod chmurką, a samochód mam od końca listopada 2019. Nigdy przenigdy nie miałem mokrych szyb wewnątrz. Moim zdaniem to objaw dostawania się wilgoci/wody do samochodu.
W Mondeo MK3 miałem podobną sytuację, ale tam okazało się, że jest mokra wykładzina pod gumowymi dywanikami.

Woda sączyła z podszybia i to był powód mokrych szyb w środku.

C-HR II Executive  2.0 Hybrid Dynamic Force 197 + Tech

Była Corolla B21 Comfort 1.2 Turbo HB
Style + Tech

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Lutego 2020, 08:42:29 »
Mam HB, co oczywiście nie ma znaczenia. Parkuję pod chmurką, a samochód mam od końca listopada 2019. Nigdy przenigdy nie miałem mokrych szyb wewnątrz. Moim zdaniem to objaw dostawania się wilgoci/wody do samochodu.
W Mondeo MK3 miałem podobną sytuację, ale tam okazało się, że jest mokra wykładzina pod gumowymi dywanikami.

Woda sączyła z podszybia i to był powód mokrych szyb w środku.

Fifek chodzi o wilgotną szybe od zewnątrz. W środku jest suchutko!

Offline komisarzryba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Lutego 2020, 08:51:57 »
przy obecnych warunkach pogodowych masz mokra szybe od zewnatrz i upatrujesz w tym problemu z samochodem? serio? ;)
béton brut

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Lutego 2020, 08:55:01 »

Fifek chodzi o wilgotną szybe od zewnątrz. W środku jest suchutko!

To nie ma tematu :). Nie doczytałem że w pewnym momencie napisałeś, że od zewnątrz  :grin: :grin: :grin:

Style + Tech

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lutego 2020, 08:55:47 »
przy obecnych warunkach pogodowych masz mokra szybe od zewnatrz i upatrujesz w tym problemu z samochodem? serio? ;)

Nie o to chodzi. Wiem jakie są warunki na zewnątrz. Mam wrażenie że w poprzednim aucie po 2 dniach w garażu nie zauważyłem takiego zjawiska. Wydaje mi się że szybko wysychało. Ale już sam nie wiem, po prostu głośno myślę  :grin:

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Lutego 2020, 09:00:45 »
przy obecnych warunkach pogodowych masz mokra szybe od zewnatrz i upatrujesz w tym problemu z samochodem? serio?

Jeszcze raz :) na przykładzie z życia:
O poranku pada deszcz, potem w ciągu dnia jest sucho a kiedy wieczorem parkuję i pobieram bilet parkingowy, co wymaga opuszczenia szyby od strony kierowcy. Po zamknięciu tej szyby jest ona mokra jak po deszczu.

Co oznacza że przez cały dzień gdzieś ta woda sobie tam siedzi... Pytanie gdzie i w jakiej ilości.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Lutego 2020, 09:10:48 »
To na to pytanie odpowiedział...
Dokładnie, wewnątrz jest zamszowa uszczelka która nasiąka wodą.

Teraz dopiero do mnie dotarło, że i jak tak mam z tą uszczelką w drzwiach :wallbash:.
Na razie wytłumaczenie to warunki pogodowe. Zobaczymy niebawem jak będzie w cieplejsze dni.

Style + Tech

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Lutego 2020, 11:36:15 »
Mnie zaczęło zastanawiać co innego. Auto myłem jakiś tydzień / 5 dni wcześniej, nie lało również tak aby mi została gdzieś woda, bo parkuję pod  dachem a w nocy w ogrzewanym garażu, a po wyjeżdzie z garażu jakieś dwa dni temu przy konkretnym dohamowaniu przed progiem zwalniającym na osiedlu usłyszałem przelewanie sie wody. Byłem w szoku, bo dochodzilo to gdzieś z komory silnika, lub z podszybia. Jeśli woda tam jest w stanie w nowym niezasyfionym aucie stać przez 5 dni i nie odparować, to się obawiam tego...

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Lutego 2020, 11:59:40 »
Jak stoi woda, to ruda za czas jakiś gwarantowana  :czerwona:

Style + Tech

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Lutego 2020, 12:47:40 »
Mnie zaczęło zastanawiać co innego. Auto myłem jakiś tydzień / 5 dni wcześniej, nie lało również tak aby mi została gdzieś woda, bo parkuję pod  dachem a w nocy w ogrzewanym garażu, a po wyjeżdzie z garażu jakieś dwa dni temu przy konkretnym dohamowaniu przed progiem zwalniającym na osiedlu usłyszałem przelewanie sie wody. Byłem w szoku, bo dochodzilo to gdzieś z komory silnika, lub z podszybia. Jeśli woda tam jest w stanie w nowym niezasyfionym aucie stać przez 5 dni i nie odparować, to się obawiam tego...

Ale gdzie tam może stać woda? Może coś Ci się przesłyszało? Może coś w jakimś zbiorniczku  sie wzburzyło i stąd taki dźwięk jak mocno zahamowałeś.

Offline Fifek64

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Lutego 2020, 12:54:51 »
Jako że mój stoi pod chmurka, będę obserwował czy i u mnie chlupocze po jakichś większych opadach.

Style + Tech

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl