Autor Wątek: Corolla Sedan 2019 mokre przednie szyby  (Przeczytany 7293 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peterbilt2k

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Corolla Sedan 2019 mokre przednie szyby
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Lutego 2020, 12:59:28 »
Mnie zaczęło zastanawiać co innego. Auto myłem jakiś tydzień / 5 dni wcześniej, nie lało również tak aby mi została gdzieś woda, bo parkuję pod  dachem a w nocy w ogrzewanym garażu, a po wyjeżdzie z garażu jakieś dwa dni temu przy konkretnym dohamowaniu przed progiem zwalniającym na osiedlu usłyszałem przelewanie sie wody. Byłem w szoku, bo dochodzilo to gdzieś z komory silnika, lub z podszybia. Jeśli woda tam jest w stanie w nowym niezasyfionym aucie stać przez 5 dni i nie odparować, to się obawiam tego...

Nie wiem czy to to samo, znalezione na podforum c-hr: http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,45614.0.html.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Lutego 2020, 13:20:00 »
Dzięki bardzo za cynk! Bede to obserwował, u mnie pojawiło się do tej pory raz, jedyny. Dzisiaj celowo hamowałem mocniej i nie usłyszałem tego czegoś, przy ruszaniu również. Z tego co oni tam pisża występuje stale, u mnie nie..... ale musze na to lookać.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Lutego 2020, 13:22:06 »
Zaciekawiliście mnie tym tematem. Tak sobie poszukałem i znalazłem kilka wątków o podobnym temacie czyli przelewajacej się wody. Tematy dotyczyły: płyn chłodniczy w instalacji, przelewajacej się benzyny w baku i wody w drzwiach przez zatkane otwory u dołu drzwi.

Offline komisarzryba

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Camry
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Lutego 2020, 15:56:10 »
w astrze mam tak samo. opuśćcie szybe na dol i zobaczcie z jakiego materialu jest uszczelka, która styka się z zewnetrzna strona szyby. jest tak wykonana z takiego materialu, żeby była szczelna przy ruchu szyby gora-dol.
béton brut

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Lutego 2020, 10:14:43 »
Sprawdziłem u siebie w corollce 1.2 turbo i słychać bulgotanie/przepływanie wody podczas silnego hamowania. Zaobserwowałem to jak auto jest zimne, może to skropliny jakieś, nie daje mi to spokoju.
Czy możecie to sprawdzić u siebie, czy Wasze egzemplarze to mają? Chodzi mi głownie o wersję taką jak ja mam czyli 1.2 silnik. Można to wysłuchać przy wyłączonym audio, dość silnie hamując do zatrzymania. Wówczas słychać w przedniej części auta przelewanie się płynu, pierwszy raz się z tym spotykam, nie wiem co o tym sądzić. Napiszę odrębny wątek w tej kwestii.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Lutego 2020, 10:58:05 »
Sprawdziłem u siebie w corollce 1.2 turbo i słychać bulgotanie/przepływanie wody podczas silnego hamowania. Zaobserwowałem to jak auto jest zimne, może to skropliny jakieś, nie daje mi to spokoju.
Czy możecie to sprawdzić u siebie, czy Wasze egzemplarze to mają? Chodzi mi głownie o wersję taką jak ja mam czyli 1.2 silnik. Można to wysłuchać przy wyłączonym audio, dość silnie hamując do zatrzymania. Wówczas słychać w przedniej części auta przelewanie się płynu, pierwszy raz się z tym spotykam, nie wiem co o tym sądzić. Napiszę odrębny wątek w tej kwestii.

Jeżeli chcesz mogę sprawdzić to też u siebie w 1.6 Zapytam jeszcze czy auto masz garażowane czy stoi pod chmurką?

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Lutego 2020, 12:03:43 »
Auto stoi w noc w ogrzewanym garazu podziemnym, a w dzien niby pod chmurką, ale zadaszone.
Zachęcam abyś to sprawdził i dziękuję.

Offline Yaaho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 03 Sierpnia 2021, 21:10:20 »
przy obecnych warunkach pogodowych masz mokra szybe od zewnatrz i upatrujesz w tym problemu z samochodem? serio?

Jeszcze raz :) na przykładzie z życia:
O poranku pada deszcz, potem w ciągu dnia jest sucho a kiedy wieczorem parkuję i pobieram bilet parkingowy, co wymaga opuszczenia szyby od strony kierowcy. Po zamknięciu tej szyby jest ona mokra jak po deszczu.

Co oznacza że przez cały dzień gdzieś ta woda sobie tam siedzi... Pytanie gdzie i w jakiej ilości.

Moim skromnym zdaniem to zwyczajnie kwestia mokrej uszczelki. Jednak jest jeszcze kwestia zaślepek w otworach na dole drzwi. We wszystkich moich poprzednich samochodach były one otwarte (niezaślepione). W corolli sedan 2019 są w otwory włożone jakieś gumowe zaślepki. Pytanie jak ma odpływać woda z drzwi? Nie wiem. Wiem natomiast, że z odpływem jest słabo bo jak zdjąłem boczek to okazało się, że na dole drzwi pojawił się rudy nalot. Wyjąłem więc te zaślepki, zakonserwuję i będę obserwował temat.
Corolla Comfort Style+Tech

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl