Jaki koszt w serwisie? I powiedz mi co to znaczy skuteczniejszy na lato? Średnio znam się na kolejach itp
Za wymianę oleju z filtrem zapłaciłem jakieś 80 zł, ponieważ skorzystałem z punktów zgromadzonych za zakup auta. Cena po rabacie jakieś 290 zł wraz z olejem.
Poprosiłem o olej Toyoty (nalano nie z beczki tylko z bańki 4L) o lepkości 5W30 - taki olej równiez jest przewidziany w instrukcji auta, jako alternatywny.
W olejach jednym z ważniejszych parametrów jest lepkość, uzależniona jest od temperatury otoczenia i temp pracy. 5W oznacza lepkość 5 w zimie (Winter) druga cześć to lepkość w sezonie letnim. Im ten pierwszy parametr jest niższy, tym olej zachowuje lepszą lepkość (płynność) w niskich temperaturach (0W to jest ok -35 st C), im drugi parametr jest większy, tym lepkość oleju jest lepsza w sezonie letnim.
Porównując tabele dostępne w Internecie wynika, że olej 0W20 działa doskonale w przedziale od -25st C do +25 st C, olej 5W30 ma przedziały od ok -30/-25 st do +30 st C w lecie.
W praktyce oba oleje są wielosezonowe, ale może się okazać, że pod obciążeniem lub szybkościami autostradowymi w lecie przy oleju 0W20 nastąpi przerwanie filmu olejowego np na gładziach cylindrów oraz tym samym nastąpi pogorszenie smarowania jednostki. Drugą kwestią jest częsta zmiana oleju, ja będe trzymał się interwałów co 10 tys.
W ASO gościu nawet nie kwestionował pierwszej wymiany oleju, choć stwierdził, ze mogłem dobić do tysiaca.