Autor Wątek: Po ilu km pierwszy raz wymienić olej i jaki poleciacie?  (Przeczytany 76979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Po ilu km pierwszy raz wymienić olej i jaki poleciacie?
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Lutego 2020, 22:17:52 »
swoją droga ciekawe czy go będą mieć i czy leją właśnie taki jak zaleca producent czy coś innego
U mnie przy pierwszym przeglądzie się zapytali czy 0w20 czy 0w16 Oczywiście cena też inna 800PLN względem 1200PLN :( za przegląd.
Za chwilę mam drugi przy 30kkm ciekawe co wtedy :)
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Lutego 2020, 22:25:30 »
Pamiętasz, ile zapłaciłeś za olej 0W/16 w salonie? Jutro będę dzwonił do swojego salonu.

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Lutego 2020, 22:56:56 »
Ja za w salonie za 5 litrowy baniak 0W16 zapłaciłem podczas przeglądu w ASO Toyoty 345 zł. Do silnika wchodzi 4,3 litra tego oleju w baniaku pozostało troche na ewentualne dolewki.
Koszt pierwszego przeglądu wyniósł mnie 790 zł więc trochę zdziwiony jestem, że kolega Qbek za pierwszy przegląd z 0W16 miał ofertę w wysokości 1200 zł. :shock:

Swoją drogą w serwisie musiałem się dochodzić jaki olej mają zalać do mojego Toyoteła. Na moją prośbę o 0W16 serwis uparcie forsował, że wleją 0W20 bo taki jest do hybryd lany i basta.  <zolta> Skończyło się na pokazywaniu panu z serwisu instrukcji obsługi gdzie wyraźne wskazanie jest na 0W16. No ale jak "niewierne Tomasze" z serwisu zobaczyli zapisy w książce obsługi to zamówili specjalnie takowy olej do mojego. Z tego co mówili mi jeszcze to 0W20 mają w beczkach i leją do wszystkich silników Toyoty bo tak centrala zalecała. Nowum dla nich był ten 0W16, któy nie jest beczkowany a jedynie w butelach 5l.

Pierwszy serwis miałem w Toyota Katowice
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 10 Lutego 2020, 07:26:27 »
Koszt pierwszego przeglądu wyniósł mnie 790 zł więc trochę zdziwiony jestem, że kolega Qbek za pierwszy przegląd z 0W16 miał ofertę w wysokości 1200 zł.

Ceny niestety są zależne od ASO. Jak pytałem o koszty 1 przeglądu po 15 tyś. km w Corolli na Bielanach, to uzyskałem info o kwocie 1200/1300. Więc panu powiedziałem, że w serwisie Audi płace o ponad połowę mniej i poprosiłem o wyjaśnienie skąd taka cena - nie uzyskałem odpowiedzi.

Swoją drogą w serwisie musiałem się dochodzić jaki olej mają zalać do mojego Toyoteła. Na moją prośbę o 0W16 serwis uparcie forsował, że wleją 0W20 bo taki jest do hybryd lany i basta.  <zolta> Skończyło się na pokazywaniu panu z serwisu instrukcji obsługi gdzie wyraźne wskazanie jest na 0W16. No ale jak "niewierne Tomasze" z serwisu zobaczyli zapisy w książce obsługi to zamówili specjalnie takowy olej do mojego. Z tego co mówili mi jeszcze to 0W20 mają w beczkach i leją do wszystkich silników Toyoty bo tak centrala zalecała. Nowum dla nich był ten 0W16, któy nie jest beczkowany a jedynie w butelach 5l.

Dziwna sprawa z doborem oleju w Toyocie ;/ W Audi czy VW zalecenia serwisowe pokrywają się z instrukcją pojazdu. Mało tego, serwis nie zaleje innego oleju niż ten, który wyskakuje po Vinie jako zalecany przez producenta do konkretnego silnika z konkretnym oznaczeniem.
Toyota Corolla SD 2018

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 10 Lutego 2020, 08:29:30 »
Koszt pierwszego przeglądu wyniósł mnie 790 zł więc trochę zdziwiony jestem, że kolega Qbek za pierwszy przegląd z 0W16 miał ofertę w wysokości 1200 zł.

Ceny niestety są zależne od ASO. Jak pytałem o koszty 1 przeglądu po 15 tyś. km w Corolli na Bielanach, to uzyskałem info o kwocie 1200/1300. Więc panu powiedziałem, że w serwisie Audi płace o ponad połowę mniej i poprosiłem o wyjaśnienie skąd taka cena - nie uzyskałem odpowiedzi.

Czyżby ceny w Wawie różniły się od reszty kraju albo przynajmniej tych na Śląsku?? Jak kupowałem samochód to koszty 1 przeglądu sprzedawca mi podał właśnie na ok 700 - 800 zł. Jak pierwszy przegląd robiłem u Toyoty Katowice (a to nie był diler, który mi sprzedawał) to cena nie różniła się od podanej przez sprzedawcę.

Dziwna sprawa z doborem oleju w Toyocie ;/ W Audi czy VW zalecenia serwisowe pokrywają się z instrukcją pojazdu. Mało tego, serwis nie zaleje innego oleju niż ten, który wyskakuje po Vinie jako zalecany przez producenta do konkretnego silnika z konkretnym oznaczeniem.

Jak widać w postach kolegów i moich serwisy Toyoty tak średnio są przygotowane na zmiany. Zżera ich rutyna - jak przez lata się lało olej z beczki od Toyoty to tak będzie się lało do końca świata i o jeden dzień dłużej. Na to wygląda, że zmiana oleju przysparza im kłopotu bo są zdezorientowani jak klient sobie życzy inny olej niż zwykle oni lali i w dodatku upierają się przy swoim jak się mu tłumaczy, że w książeczce obsługi zalecany jest inny. Trochę to nieprofesjonalne i winno zostać przez centralę TMP skorygowane w ich ASO.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #50 dnia: 10 Lutego 2020, 10:48:43 »
(a to nie był diler, który mi sprzedawał)

Ja pytałem tam gdzie kupowałem i liczyłem na normalną cenę a tu niespodzianka. No nic podjadę do któregoś w woj. łodzkim.
Toyota Corolla SD 2018

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 10 Lutego 2020, 16:20:35 »
A ile jest serwisów Toyoty na Sląsku? W warszawie co najmniej trzy jak nie więcej - z pamięci piszę. Cenę kształtuje konkurencja, dla osobnika z Katowic srednio opłaca się przyjechać do Warszawy - choc nie wiem  :-) aby zrobić przegląd. Nikt nas nie zobowiązuje do tego, aby przeglądy robić u dealera, u którego kupiono auto. Gwarancja jest od TMP a nie od dealera. Wolny rynek, klient wybiera tam gdzie mu się opłaca robić to najbardziej. Klient tez decyduje za co płaci. Skoro dopuszczono do stosowania np olej 0W16 i jest on zawarty w instrukcji obsługi auta, to klient może wybrać pomiędzy 0W16 który chce i 0W20, który rekomenduje serwis. Skoro jeden serwis nie chce zalac określonego oleju, zaleje ten olej inny - za kasę. Proste.
Podajecie ceny przeglądów, ale nie podajecie czynności, które są wykonywane. Może chodzić o jakieś dodatkowe naprawy/wymiany itp. Aż mi się nie chce wierzyć, że w jednym mieście przy założeniu występowania wielu serwisów cena mogłaby się wahać pomiędzy 1200 a 700 złotych.
Na pierwszy serwis składa się wymiana oleju + olej i poklepanie auta, bo co więcej? Olej = ok 300/400 zł i jakieś 1,5/2 roboczo godziny załóżmy po 200 zł co daje ok. 800 zł. Nic wiecej być nie powinno.
W drugim roku może dojść oprócz oleju wymiana płynu hamulcowego - to standard no i w zależności od sposobu eksploatacji auta wymiana klocków (jak ktoś jeździ jak szatan).
Nie dajmy się rolować.

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 10 Lutego 2020, 21:48:23 »
Dzisiaj przy przebiegu 2422 km wymieniłem olej i filtr i u siebie. Koszt:
Olej 0W/16 - 310 zł.
Filtr oleju - 48,25 zł.
Uszczelka pod korek - 6,80 zł.
Robocizna: 161,44 zł.
Wszystkie kwoty brutto. Wykorzystałem punkty More. Zapłaciłem grosze.

Offline phantom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Lutego 2020, 22:02:57 »
norbert_p dostałeś butelkę po tym 0W/16?  Oryginalny Toyoty 5L ?

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Lutego 2020, 22:17:23 »
aż 161 zł za samą tylko robociznę przy wymianie oleju ?

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 10 Lutego 2020, 23:00:40 »
Dzisiaj przy przebiegu 2422 km wymieniłem olej i filtr i u siebie. Koszt:
Olej 0W/16 - 310 zł.
Filtr oleju - 48,25 zł.
Uszczelka pod korek - 6,80 zł.
Wszystkie kwoty brutto. Wykorzystałem punkty More. Zapłaciłem grosze.

U siebie to znaczy gdzie jeśli można spytać?

aż 161 zł za samą tylko robociznę przy wymianie oleju ?

Za 1 przegląd przy 15 tys. km robocizna wyszła mnie 375 zł

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #56 dnia: 11 Lutego 2020, 07:09:11 »
Ja wczoraj dzwoniłem do kilku ASO w W-wie. Koszt 1 przeglądu to około 950zl ze wszystkim. Drożej jest jedynie w ASO Bielany około 1050. Zapytałem dlaczego ceny się różnią. Pani odpowiedziała żeby sprawdzić zakres przeglądu. U nich na przykład rozkładają układ hamulcowy i go czyszczą. Nie wiem o co dokładnie jej chodziło. Może w innych tego nie robią...

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #57 dnia: 11 Lutego 2020, 07:12:11 »
U siebie czyli w Lubinie (dolnośląskie). Nie dostałem resztki oleju... Hm zapomniałem się upomnieć. Mam nadzieję, że do grudnia mi nie ubędzie... Silnik zalany jest oryginalnym olejem Toyoty 0W/16. Tak mi powiedzieli w salonie... Chyba wypada wierzyć. Mam poza tym wpis w książce gwarancyjnej.

Offline Portowiec

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 11 Lutego 2020, 07:15:51 »
Jeżeli chodzi o wymianę oleju ( po przejechaniu 1400km)  to mi policzyli ze wszystkim 269zł (olej - 0w20, filtr, uszczelka i robocizna) Normalnie powinno być dużo drożej ale jak dzwoniłem się umawiać to Pani się pomyliła z wyliczeniami i zaliczyła mnie do promocji serwisowej dla aut 3 letnich i starszych. Jak byłem już na miejscu to facet powiedział że koleżanka się pomyliła ale zrobią to za tyle ile ona wcześniej powiedziała. Pewne też by było około 500zl.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #59 dnia: 11 Lutego 2020, 08:23:02 »
U nich na przykład rozkładają układ hamulcowy i go czyszczą. Nie wiem o co dokładnie jej chodziło.

Zdejmują klocki i czyszczą jarzma zacisku z pyłu z klocków..... ale bez jaj, w każdym ASO powinna być ta sama lista czynności do wykonania przy danym przebiegu ;) a to, że ceny się różnią trochę to też jest ok, ale nie 2 czy 3 stówy. Chociaż z drugiej strony te serwisy Toyoty nie są jakieś mega drogie w porównaniu do innych marek. Trzeba też wziąć pod uwagę brak wymiany rozrządu i brak kosztów z tym związanych - tylko się "boję", żeby za pasek osprzętu nie policzyli jak za rozrząd  :grin:

Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl