Autor Wątek: Po ilu km pierwszy raz wymienić olej i jaki poleciacie?  (Przeczytany 76981 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
Odp: Po ilu km pierwszy raz wymienić olej i jaki poleciacie?
« Odpowiedź #75 dnia: 11 Lutego 2020, 23:20:26 »
Koledzy a jaki polecacie olej 0w-20? Oryginalny Toyoty czy może lepiej Motul / Amsoil?
Zdecydowanie poszukaj rady na BITOG bo tutaj to jedynie szamaństwo i szeptany marketing znajdziesz.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #76 dnia: 11 Lutego 2020, 23:24:44 »
jest w ogóle 0W16? pytam poważnie, bo nie słyszałem o takim
Wpisz w wyszukiwarkę :-)

W F1 to już nawet 0W10 stosują...

Nie wiem czy ta szybka pierwsza wymiana ma wgle ma sens, szkoda trochę tego nowiutkiego oleju. Podejrzewam, że spokojnie możnaby zrobić i 5000km i dopiero wymienić i byłoby wszystko ok.
Oleju jest w silniku 4 litry a podczas interwału 15 tys km przelatuje przez niego kilkanaście ton paliwa i powietrza.  Istotne jest co tankujesz i w jakich warunkach jeździsz, dlatego zaleca się rygorystyczne przestrzeganie długości interwałów wymiany i skracanie ich gdy warunki są cięższe niż przeciętna, bez względu na typ oleju.
« Ostatnia zmiana: 11 Lutego 2020, 23:40:50 wysłana przez Zbig »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 12 Lutego 2020, 04:06:08 »
Oleju jest w silniku 4 litry a podczas interwału 15 tys km przelatuje przez niego kilkanaście ton paliwa i powietrza.  Istotne jest co tankujesz i w jakich warunkach jeździsz, dlatego zaleca się rygorystyczne przestrzeganie długości interwałów wymiany i skracanie ich gdy warunki są cięższe niż przeciętna, bez względu na typ oleju.

Większych bzdur na forum nie czytałem....... szamaństwo w czystej postaci.
Toyota Corolla SD 2018

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #78 dnia: 12 Lutego 2020, 07:18:23 »
Podejrzewam, że spokojnie możnaby zrobić i 5000km i dopiero wymienić i byłoby wszystko ok.

Dokładnie ja tak zrobiłem. I tak spalinowy silnik realnie miał nalotu nie więcej niż 3000km. Stary olej wyglądał tak samo jak po 3000.
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #79 dnia: 12 Lutego 2020, 08:27:31 »

Jakieś konkrety? Bo jak nie to uprzejmie proponuję abyś się nie odzywał.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #80 dnia: 12 Lutego 2020, 09:45:18 »
Cytat: yunior81 w Dzisiaj o 04:06:08

Cytat: Zbig w Wczoraj o 23:24:44

Jakieś konkrety?

Poprosimy o jakieś konkrety szamanie tego forum:
Oleju jest w silniku 4 litry a podczas interwału 15 tys km przelatuje przez niego kilkanaście ton paliwa i powietrza.

Jakieś badania na poparcie teorii o  tych tonach powietrza i paliwa przelatujących przez olej ?

Bo jak nie to uprzejmie proponuję abyś się nie odzywał.

Człowiek z pisu, nie myślisz jak on i nie wyznajesz jedynie slusznej religii o tonach powietrza i paliwa w oleju to wypad.... ręce opadają.

Koledzy a jaki polecacie olej 0w-20? Oryginalny Toyoty czy może lepiej Motul / Amsoil?

Zdecydowanie poszukaj rady na BITOG bo tutaj to jedynie szamaństwo i szeptany marketing znajdziesz.

Sam się udziela tu na forum, przepisując głupoty z innego a następnie odsyła do innych for, bo tu się bzdury pisze ;) tego jeszcze nie widziałem....
Toyota Corolla SD 2018

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 12 Lutego 2020, 09:50:42 »
Nie wiem czy ta szybka pierwsza wymiana ma wgle ma sens, szkoda trochę tego nowiutkiego oleju. Podejrzewam, że spokojnie możnaby zrobić i 5000km i dopiero wymienić i byłoby wszystko ok.

Pewnie, że nie ma sensu. Po 1, w fabryce leja bardzo dobry jakościowo olej a po 2, silnik układa się dopiero po ok. 6/8 tysiącach km., gdzie zauważalnie wzrasta dynamika silnika i spada spalanie - ja osobiście, uznałbym ten moment do pierwszej wymiany oleju lub można poczekać do 10/12 tysięcy i wtedy można zrobić pierwszą wymianę razem z przeglądem.
Toyota Corolla SD 2018

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #82 dnia: 12 Lutego 2020, 10:20:41 »
Jakieś badania na poparcie teorii o  tych tonach powietrza i paliwa przelatujących przez olej ?
Przez silnik. Jak coś miało by "przelatywać" przez olej?  LOL
Słyszałeś o mieszance stechiometrycznej?  Proporcja 1:14,7 wagowo.  Resztę sobie możesz policzyć, w zależności od tego ile twoje auto zużywa paliwa.  To są absolutne podstawy fizyki, trochę wstyd takich rzeczy nie wiedzieć i domagać się badań.

Jak ktoś nie czuje jaki wpływ na przepracowanie oleju ma otwarty charakter silnika spalinowego, to proponuję to sobie porównać z układami zamkniętymi, np. sprężarki spiralne stosowane w ciepłownictwie i chłodnictwie.  Markowe konstrukcje robią przebiegi 100 tys godzin bez wymiany oleju, co odpowiada mniej więcej przebiegowi ok. 3 mln km w przeciętnym samochodzie.

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 12 Lutego 2020, 10:23:01 »
podczas interwału 15 tys km przelatuje przez niego kilkanaście ton paliwa i powietrza.

Tutaj kolega trochę przesadził. Policzmy:

15000 km *6,5l/100 km (śr. spalanie)* 0,755 (średni ciężar właściwy benzyny) to daje w przybliżeniu 745 kg/15 000 km benzyny

Słyszałeś o mieszance stechiometrycznej? 

Natomiast biorąc powyższe pod uwagę daje wynik prawie 11 000 kg powietrza na 15 000km

Razem wychodzi 11 700 kg, co jest kilkunastoma tonami.

« Ostatnia zmiana: 12 Lutego 2020, 10:34:13 wysłana przez toranaga »
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #84 dnia: 12 Lutego 2020, 10:25:27 »
podczas interwału 15 tys km przelatuje przez niego kilkanaście ton paliwa i powietrza.

Tutaj kolega trochę przesadził. Policzmy:

15000 km *6,5l/100 km (śr. spalanie)* 0,755 (średni ciężar właściwy benzyny) to daje w przybliżeniu 745 kg/15 000 km benzyny

Teraz powietrze - weźmy z katalogu emisje CO2 maksymalny dla 1,6 to 167g/km co daje 15 000 km *0,167 kg = 2505 kg CO2/ 15 0000

Razem w przybliżeniu 3200 kg nawet jak moje wyliczenia są trochę zaniżone to i tak daleko do kilkunastu ton. Chyba, że mój tok myślenia zawiera błędy.

Co nie usprawiedliwia agresywnego zachowania Yunior81.

A gdzie azot? 

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 12 Lutego 2020, 11:04:50 »

Pewnie, że nie ma sensu. Po 1, w fabryce leja bardzo dobry jakościowo olej a po 2, silnik układa się dopiero po ok. 6/8 tysiącach km., gdzie zauważalnie wzrasta dynamika silnika i spada spalanie - ja osobiście, uznałbym ten moment do pierwszej wymiany oleju lub można poczekać do 10/12 tysięcy i wtedy można zrobić pierwszą wymianę razem z przeglądem.

Moim zdaniem i tak i nie. Pewnie, że w fabryce leją bardzo dobry jakościowo olej, bo silnik jest spasowany na oleju zalecanym do jazdy. Tylko jedno ale jest takie, że nowe silniki mają to do siebie, że najpierw są bez oleju  :-) tzn. podczas składania nakrapla się w newralgiczne miejsca oliwę aby zmniejszyc pierwsze tarcia. Jednak jest iles tam czasu, zanim pompa poda ten olej i ten wszedzie dojdzie. Nie ma drugiej takiej samej sytuacji w silniku, jest podobna jak jest zimny, ale nigdy nie zdarzy się, że oleju w nim nie bedzie choć trochę.
Być może jest tak jak piszesz, ze 6/8 tys to jest już moment, w którym silnikowi nie mozemy zaszkodzić eksploatacją bo swoje przeszedł. Jednak zanim dobrniemy do tego dystansu dawno już w silniku (i przez ten czas 8 tys) będą krążyć i działać niszczycielsko drobinki metalu. One nie wytrącą się przy 8 tys km, one raczej powstaną wcześniej na skutek wcześniejszego ocierania się ze sobą współpracujących elementów. Nowy filtr je powstrzyma przed obiegiem, ale zapchany już nie da rady.
Zerknij proszę na yt kanał Miłośnicy czterech kółek, w którym łysy i z tatuażami zlewa olej BMW po bodaj 22 tys. Nie wiadomo ile ujawnione drobinki w silniku krążyły.
Zlanie pierwszego oleju po 1 tys ma sens równiez dlatego, że składając silnik używa się chemii, są też paprochy - nie da się tak sterylnie tego wykonać, oczywiście żadna srubka czy podkładka do niego nie wpadnie, ale smar, kurz czy może jakiś odłamek od silikonowej uszczelki czy coś podobnego może zawsze tam się dostać. nie jest to wykluczone. Zmieniając olej i filtr przy tysiącu pozbywasz się z silnika pozostałości fabrycznych. I zalewasz nowy olej, sprawny, czysty a filtr zbiera lub już nie, nowe smieci - tylko nie krążą dalej one w obiegu.
Ważna jest świadomość tego wszystkiego a nie informacja, że teraz silników to sie nie dociera bo z fabryki wychodzą dotarte. Silnik się układa.

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #86 dnia: 17 Lutego 2020, 14:18:13 »
Jaki wyszedł Wam koszt przeglądu po 15 tyś km?
Mi w Białymstoku zaśpiewali 950zł, ale w UK (akurat tam będę jak będzie na liczniku 15 tyś km) zaśpiewali mi w przeliczeniu na złotówki 950zł.
I zastanawiam się czy robić wcześniej w PL czy za granicą.
Corolla TS 2.0 Executive

Offline JanB

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 17 Lutego 2020, 20:20:56 »
Zrób tam, gdzie będziesz "po 15 tys km"  :wallbash:

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Lutego 2020, 20:28:03 »
Zrób tam, gdzie będziesz "po 15 tys km"  :wallbash:

Jeśli wszędzie indziej koszt przeglądu będzie podobny to tak.
Aczkolwiek dziwi mnie ta cena. A to temu że wymiana oleju kosztowała mnie chyba 350zl, A przegląd to niewiele więcej.
Temu zastanawiam się czy to taka stawka U mnie... .. .stąd pytanie było.
Corolla TS 2.0 Executive

Offline Dragster

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #89 dnia: 18 Lutego 2020, 07:18:33 »
Dochodzą jeszcze dwa filtry  :laugh:
Toyota RAV4 Style, Plug-In Hybrid

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl