Autor Wątek: Po ilu km pierwszy raz wymienić olej i jaki poleciacie?  (Przeczytany 77003 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Po ilu km pierwszy raz wymienić olej i jaki poleciacie?
« Odpowiedź #105 dnia: 09 Marca 2020, 12:18:14 »
Na trwałość oleju w silniku ma wpływ rodzaj tankowanego paliwa, czy spala się ono stosunkowo czysto czy nie.
Wowczas powstaje mniej nagaru a olej jest czyściejszy.
Wczoraj zajrzałem sprawdzić stan oleju, od wymiany zrobiłem prawie 2 tysiące. Poziom byl taki jak po zalaniu świeżego oleju a kolor jakoś specjalnie  tez nie odbiegał od nowego.
Naprawdę polecam tankować Lotos Dynamic 98 (nie, nie jestem związany z branżą paliw  :-)) są to moje przemyślenia i obserwacje. Olej czysty jak łza.
« Ostatnia zmiana: 09 Marca 2020, 12:23:19 wysłana przez Monte »

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #106 dnia: 27 Marca 2020, 14:10:51 »
Mnie w ASO też zaproponowali 0W-20. Zapytałem TMP i tak odpisali:
"Informujemy, iż w Pańskim samochodzie może być stosowany olej obu klas, o lepkości 0W-16 oraz 0W-20.
Olej o lepkości 0W-16 zapewnia najniższe zużycie paliwa - z tego tytułu producent auta rekomenduje ten produkt. Niektórzy dealerzy Toyoty proponują olej o lepkości 0W-20, ze względu na niższą cenę. Oleje klasy 0W-20 są również zaliczane do olejów energooszczędnych, jednak olej 0W-16 zapewnia zużycie paliwa na najniższym możliwym poziomie. Stosowanie oleju o lepkości 0W-20 nie powoduje żadnych negatywnych skutków, poza możliwym zwiększeniem zużycia paliwa".
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #107 dnia: 28 Marca 2020, 10:05:28 »
Olej 0w-16 z normą API SN Plus zapobiega zjawisku LSPI w silniku.
https://www.autoexpert.pl/produkty/Co-oznacza-norma-oleju-silnikowego-API-SN-Plus,14906,1

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #108 dnia: 28 Marca 2020, 10:19:06 »
Mam pytanie, ile litrów tego oleju "wchodzi" przy pierwszym rocznym przeglądzie i co sądzicie o takim:
http://www.mitasuoil.com.pl/produkty/silniki-benzynowe/mitasu-gold/japonski-olej-mj-106-mitasu-gold-hybrid-sn-0w-16-100-synthetic,p69845143
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #109 dnia: 28 Marca 2020, 21:56:00 »
To chyba nie jest najlepszy wybór. Japoński to on jest najbardziej z rysunku na puszce. Produkcja to Singapur.

atom

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 10 Kwietnia 2020, 13:18:04 »
Witam.
Pierwsza wymiana oleju w moim przypadku to po 15 tyś.
Oleju nic nie brakowało, przy tym czysty prawie jak na początku. Jazda po pierwszym 1000km czasami ostra, szczególnie start na światłach ... Nie rozumiem tych zabobonow z wymianą zaraz po kupnie. Olej zalany to OW-20. Pozdr.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #111 dnia: 11 Kwietnia 2020, 14:41:17 »
W bajki o czystości oleju po 15 tysiącach km, nikt normalny nie uwierzy.
Toyota Corolla SD 2018

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #112 dnia: 08 Maja 2020, 10:30:09 »
Dzisiejsze silniki są docierane na w cyklu produkcyjnym na hamowniach silnikowych.  A w perwszym okresie użytkowania ważna jest technika jazdy, a nie wymiana oleju po 1 tys km jak w syrenie.
A tak nawiasem mówiąc ciekawe co po powiedzą nadgorliwcy na pierwszą wymianę oleju w grupie VW - po 2 latach lub 30 tys ?

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #113 dnia: 08 Maja 2020, 12:50:37 »
Producent zaleca wymiany oleju co 20 tys lub 30 tys. Tak samo mówi że nie trzeba docierać silników. Może i nie trzeba docierać, ale jednak w tym silniku mogą znajdować się drobinki metalu, których to można się pozbyć robiąc szybszą wymianę oleju.
Można też nie wymieniać szybciej oleju i zmieniać nie co 10 -15 tys km a tak jak zaleca producent czyli 20 - 30 a nawet 40tys tylko dlaczego te nowe auta po przejechaniu około 100tys km (a czasami nawet wcześniej) zaczynają zużywać olej litrami ?
Rozumiem że są nowoczesne oleje long life ale czy filtry olejowe też są long life i się nie zapychają ograniczając przepływ oleju ?

Offline norbert_p

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #114 dnia: 08 Maja 2020, 12:54:45 »
Może jestem trochę staroświecki (40+), ale zawsze w nowych autach wymieniałem olej po kilku tysiącach kilometrów. W tej też tak zrobiłem. Zapłaciłem bodajże 50 zł, bo wykorzystałem punkty More. Zalany olej to 0W16. Taki mam wpisany w książkę gwarancyjną. Każdy zrobi jak uważa...

Offline mk77

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #115 dnia: 08 Maja 2020, 12:57:23 »
A jakie jest oficjalne stanowisko Toyoty ? To że jeden salon zaleca a drugi nie zaleca to jedno a co na to mówi TMP ?

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #116 dnia: 08 Maja 2020, 13:30:40 »
Każdy robi jak chce. Jak chcecie mieć lepsze samopoczucie i mniej pieniędzy to sobie wymieńcie i tyle w tym temacie.

Offline Amper

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #117 dnia: 08 Maja 2020, 13:35:07 »
Bo kto bogatemu zabroni ?? :)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 08 Maja 2020, 14:41:09 »
A jakie jest oficjalne stanowisko Toyoty ? To że jeden salon zaleca a drugi nie zaleca to jedno a co na to mówi TMP ?
Kilka postów wyżej masz odpowiedź TMP co do rodzaju oleju. A po ilu km, to chyba w instrukcji jest oficjalne stanowisko.
« Ostatnia zmiana: 08 Maja 2020, 14:43:27 wysłana przez apek »

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #119 dnia: 08 Maja 2020, 17:03:48 »
Problem w tym, ze salony sobie a TMP sobie ;) a to jest jedyna taka firma ;)
Toyota Corolla SD 2018

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl