Autor Wątek: Po ilu km pierwszy raz wymienić olej i jaki poleciacie?  (Przeczytany 76901 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline klikol

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8 SD
Odp: Po ilu km pierwszy raz wymienić olej i jaki poleciacie?
« Odpowiedź #225 dnia: 17 Maja 2025, 23:42:02 »
Dziękuję :) Dodam tylko, że procedurę wymiany oleju wraz z momentami dokręcania filtra i korka spustowego otrzymałem z ASO w formie udokumentowanej podczas zakupu filtra i korka. Może przy okazji je podam, bo trudno do nich dotrzeć samemu: korek spustowy miski olejowej (37 Nm, 377 kgf*cm, 27 ft.*lbf), filtr (17,5 Nm, 178 kgf*cm, 13 ft.*lbf).
« Ostatnia zmiana: 17 Maja 2025, 23:44:29 wysłana przez klikol »

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #226 dnia: 17 Maja 2025, 23:43:41 »
A kto i jak udowodni że wymieniał? Może kupil w ASO do wykorzystania w innym aucie?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #227 dnia: 18 Maja 2025, 12:03:19 »
A na pompowanie kół powietrzem z ASO też musi bo straci gwarancję??? ;)
Relikty przeszłości.

Absolutnie nic nie straci. W zasadzie w ASO może się pojawiać tylko na ewentualne roszczenia gwarancyjne i ani razu więcej, czyli nawet mogą go już nie zobaczyć.

Musi tylko dochować terminów przeglądów i zakresu, który odpowiada zakresowi przeglądu wykonywanego zgodnie z harmonogramem producenta samochodu no i oczywiście użyte części i materiały eksploatacyjne muszą odpowiadać jakością częściom oryginalnym (markowe filtry już dawno przewyższają jakoscią filtry z ASO).
I mieć na taką obsługę papier.

A że olej wymienił dodatkowo - poza interwalem - to chwała mu za to, bo docieranie silnika Toyota już dawno przerzuciła na Klienta.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Walianders

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #228 dnia: 18 Maja 2025, 12:15:31 »
A na pompowanie kół powietrzem z ASO też musi bo straci gwarancję??? ;)
Relikty przeszłości.

Absolutnie nic nie straci. W zasadzie w ASO może się pojawiać tylko na ewentualne roszczenia gwarancyjne i ani razu więcej, czyli nawet mogą go już nie zobaczyć.

Musi tylko dochować terminów przeglądów i zakresu, który odpowiada zakresowi przeglądu wykonywanego zgodnie z harmonogramem producenta samochodu no i oczywiście użyte części i materiały eksploatacyjne muszą odpowiadać jakością częściom oryginalnym (markowe filtry już dawno przewyższają jakoscią filtry z ASO).
I mieć na taką obsługę papier.

A że olej wymienił dodatkowo - poza interwalem - to chwała mu za to, bo docieranie silnika Toyota już dawno przerzuciła na Klienta.
Ludzie wciąż odczuwają nieuzasadniony strach a nadinterpretacja i nieznajomość zapisów jest plagą. Byle straszyć i przestrzegać konsekwencjami.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Offline Konrado14

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Brak
« Odpowiedź #229 dnia: 03 Lutego 2026, 08:54:28 »
Dzwoniłem dzisiaj do ASO aby wymienić olej wraz z filtrem po przejechaniu 3000 km. Pracownik powiedział że koszt takiej wymiany to 950 zł. Serio? Corolla ts 2025 1.8. Ktoś ostatnio może wymieniał i może podać cenę ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Marco66

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #230 dnia: 03 Lutego 2026, 11:27:35 »
Witam, Zrobiłem taką wymianę po 3 tys. km co prawda silnik 1,5 z własnym olejem- ok 3,2 litra Eneos, koszt oleju to ok 200 zł,filtr oleju,uszczelka pod korek spustowy i robocizna ASO- 300 zł, więc nie wiem skąd taka cena zbliżona do kosztów przeglądu okresowego po 15 tys. przebiegu ?

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #231 dnia: 13 Lutego 2026, 21:32:20 »
Dzwoniłem dzisiaj do ASO aby wymienić olej wraz z filtrem po przejechaniu 3000 km. Pracownik powiedział że koszt takiej wymiany to 950 zł. Serio? Corolla ts 2025 1.8. Ktoś ostatnio może wymieniał i może podać cenę ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nieźle ja za cały przegląd płaciłem 1000. Na fakturze usługi olejowe wyszły chyba 450

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl