Autor Wątek: sygnał GPS w telefonie wewnątrz auta  (Przeczytany 2290 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
sygnał GPS w telefonie wewnątrz auta
« dnia: 09 Lutego 2020, 19:54:52 »
Dzisiaj trochę jeździłem użyczoną z salonu Corollą TS i korzystałem z nawigacji fabrycznej, która umówmy się lekko trąci myszką, ale coś tam pokazuje. Żeby mieć coś bardziej na czasie i z informacjami o potencjalnych kontrolach drogowych odpaliłem Yanosika na telefonie i w sumie głupiał co chwilę. Gubił sygnał GPS i potrafił go nie znajdować przez dobre 10-20 minut. A wcale go nie trzymałem na ładowarce indukcyjnej gdzie miałby bardziej utrudniony zasięg. Leżał sobie na fotelu pasażera i co chwilę szukał sygnału GPS.
Nie bardzo miałem czas na diagnostykę jakąś głębszą, bo jechałem z małym dzieckiem, a ono śpi tylko jak się jedzie. Jak auto staje to dziecko się budzi :)

No i pytanie natury ogólnej. Czy macie problemy z łapaniem sygnału GPS w telefonach w toyotach? Czy to ja trafiłem na jakiś dziwny przypadek dzisiaj? Bo nie bardzo wiem co mam o tych problemach sądzić. Przymierzam się do przesiadki z focusa, a tam jest grzana szyba przednia co często jest wymieniane jako coś co sprawia, że telefony mają problem z łapaniem fiksa, a ja nigdy niczego takiego nie zauważyłem. Nagle toyota bez grzania szyby i takie heca.

Nawet indeks KP sprawdziłem czy coś dzisiaj nie grzmotnęło na słońcu co mogłoby GPS zakłócać, ale nic takiego się nie wydarzyło.
Pod koniec podróży nawet nawigacja wbudowana zaczęła wariować i jakieś bzdury pokazywać.

Jutro muszę oddać auto, ale na trasie do salonu zrobię jeszcze jakieś testy, bo będę jechał bez dzieciaka, ale interesuje mnie czy tylko mnie takie szczęście trafiło czy może od napakowania bateriami / elektroniką jest po prostu dość słabo z działaniem GPS w telefonach w środku auta?

Offline toranaga

• Toyot Chodzacy
Odp: sygnał GPS w telefonie wewnątrz auta
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lutego 2020, 20:04:56 »
Też w trasie używam Yanosika, a zdarzało się, że telefon leżał w poprzek na ładowarce indukcyjnej i nie było problemy z GPS-em. Może to bardziej problem anteny telefonu. Proponuję spróbować inny telefon.
Corolla TS 1.8 Hybrid 122KM,2019,Executive,Phantom Brown poprzednio:
Corolla 1,6 132KM,CVT,sedan,2014
Corolla 1,6 125KM,sedan 2006
Corolla 1,4 86KM Liftback 1998
Włącz Kuba Wątły TV, niezależne Medium Obywatelskie.

Offline fenio

• Toyot Pełzający
  • **
    • Toyota New Global Architecture
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lutego 2020, 20:07:33 »
Też w trasie używam Yanosika, a zdarzało się, że telefon leżał w poprzek na ładowarce indukcyjnej i nie było problemy z GPS-em. Może to bardziej problem anteny telefonu. Proponuję spróbować inny telefon.
Nie no oczywiście dopuszczam taką możliwość, że mój telefon ma jakiś problem. Chcę po prostu usłyszeć opinie od innych, bo w fordzie ze wspomnianą grzaną szybą żadnych problemów nie zaobserwowałem.

Jedną już mam. Dzięki :)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lutego 2020, 20:22:23 »
U mnie telefon do nawigacji wpięty w uchwyt zamontowany na desce obok ekranu centralnego i nie miałem nigdy problemów z gps w Yanosiku, Waze i Sygic. Z map googla nie korzystałem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lutego 2020, 20:24:00 »
mój telefon ma jakiś problem
I to jest chyba prawda. Ja tez nie mam problemów,a telefon leży tam gdzie w niektórych wersjach jest ładowarka.
Co prawda nie mam Corroli a Camry,ale to chyba nie ma znaczenia.

Offline M.J.L.

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2020, 21:16:47 »
U mnie telefon idealnie wpasowywuje się przed lewarkiem od skrzyni biegów - na przełączniku trybów jazdy (nie mam ładowania indukcyjnego w tel). Dzięki temu do czasu AA mam mapy czytelne.
Janosik i Google Maps działają tam jak trzeba. Jak telefonu nie wyjmę z kieszeni, to przy słabszej pogodzie miauczy że nie ma zasięgu GPS.
Tel to Samsung J7 z 2017 roku.
Corolla TS 2.0 Executive

Offline the_x01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Lutego 2020, 21:21:42 »
U mnie Mi 9 SE działa bez problemu jak podłączę z AA i leży na półeczce gdzie jest ładowanie indukcyjne (moje auto nie ma indukcji), nie zdarzyło mi się żeby tracił sygnał gps.

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

Offline thorn.zp

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Lutego 2020, 21:44:45 »
U mnie również żaden z telefonów nie ma problemów z GPS (czy to w uchwycie na przedniej szybie, w kieszeni czy na półce konsoli centralnej). Sprawdź inny telefon.

Wysłane z mojego SM-T705 przy użyciu Tapatalka

Toyota Corolla HB/HSD 2.0 (Comfort+Tech)

Offline Qbek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Lutego 2020, 22:06:20 »
Ja też potwierdzam. Dzisiaj zrobiłem trasę W-wa -Zakopane z telefonem pod deską (na ładowarce) i włączonym Sygic po Mirror Link. ani razu nie zgubił GPS.
Corolla 2.0 TS Executive+VIP+JBL

Offline Mr. Nowy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Lutego 2020, 23:06:33 »
Też nie mam problemów z GPSem w moim telefonie wewnątrz mojej Corolli.
Toyota C-HR 2.0 Hybrid Dynamic Force  AWD-i GR SPORT Premiere Edition

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl